Cum ne distrăm în Valencia

Asa arata orasul in timpul festivalului Tomatina

Aşa arată oraşul în timpul festivalului Tomatina

Spaniolii din Valencia se bucură an de an de atât de multe festivaluri tradiţionale, că oricine ar fi invidios, serios, localitatea este cunoscută în întreaga lume drept unul dintre oraşele colorate, cu multe petreceri care au intrat în istorie şi credeţi-mă că atunci când se distrează spaniolii nu se joacă, în sensul că niciun spectacol nu se termină fără dansuri şi focuri de artificii.

Nu vreau să mă încurc în festivaluri, sunt foarte multe şi am încercat să le adun pe cele mai mari dintre acestea pentru a vă face o idee despre ce povestesc, aşa că am întocmit o listă cu perioada în care acestea au loc şi cu o descriere scurtă a lor.

  • Las Fallas – 15-19 martie – este cel mai cunoscut festival care are loc în Valencia, mulţi dintre turişti vin aici an de an doar pentru a lua parte la această sărbătoare. Pe 15 martie sute de monumente de lemn şi carton (care se numesc “fallas”) ajung pe străzile din Valencia şi rămân aici, printre dansuri bune şi muzică şi mai bună, până când, în Noaptea Focului (ultima zi de festival) acestea se ard. Monumentele satirizează tot felul de întâmplări locale, iar cei care ajung la festival şi nu-şi dau seama exact despre ce este vorba pot întreba pe oricine pentru că li se va explica pe îndelete care ce întâmplare satirizează. Pe lângă aceste expoziţii stradale, peste tot au loc concerte, spectacole, dansuri sau expoziţii.
  • La Semana Santa sau Săptămâna Sfântă – prima zi de Paşte este momentul în care localnicii se adună pentru Sfânta Întâlnire sau, aşa cum îi spun spaniolii, Santo Encuentro. Această întâlnire nu este una fără zgomot, ci dimpotrivă, străzile oraşului sunt pline de tobe, muzică ce se cântă atât din stradă, cât şi de la ferestrele oamenilor.
  • Corpus – a doua sau a treia duminică de iunie – este o altă sărbătoare cu iz religios. Oamenii din împrejurimi mărşăluiesc, dar acest marş este unul special, întrucât participanţii sunt costumaţi în personaje din Biblie şi vedetele marşului sunt Gigantes y Cabezudos, adică oameni care merg pe nişte picioroange.
  • O plaja din Valencia

    O plajă din Valencia

  • Noaptea Sfântului Ion – 23 iunie – este denumită de fapt Noaptea Vrăjitoarelor şi se spune că în această noapte trebuie ca picioarele tale să intre în mare pentru a ţi se împlini dorinţele tot anul. Cu multe focuri de tabără, spectacole şi picnicuri, plajele devin locuri de sărbătoare pentru toţi localnicii şi turiştii din Valencia.
  • Tomatina – 27 august – o mare bătaie cu roşii cunoscută la nivel mondial. Totul începe cu o împuşcătură şi se termină cu apă aruncată peste străzi, oameni şi clădiri, pentru a şterge orice urmă de… tomate.

Mai sunt foarte multe sărbători sau festivaluri tradiţionale în Valencia, dar am încercat să vi le prezint pe cele mai importante dintre acestea. 🙂

Unde mergem la plajă

Valencia nu înseamnă doar atracţii turistice şi evenimente, ci şi bălăceală în Marea Mediterană. Oraşul este plin de locuri unde oamenii stau la soare. Cea mai apropiată plajă de oraş este cea care se numeşte Playa las Arenas sau Cabanyal, plină fiind de localuri tradiţionale şi restaurante care te îmbie cu aromele lor.

Cea mai cunoscută plajă din Valencia este însă Malvarossa, luată cu asalt de localnici mai ales la final de săptămână, iar de vă doriţi una mai retrasă şi ceva mai mare puteţi încerca Playa de Petacona.

Mercado Central

Mercado Central

Shopping

În centrul istoric al Valenciei veţi găsi foarte multe magazine cu tot felul de obiecte tradiţionale care se pot transforma în cadouri perfecte pentru prietenii care au rămas acasă. Piaţa Centrală sau Mercado Central este un loc de unde vă puteţi cumpăra mai orice… de la mâncare, bucate tradiţionale sau chiar şi diverse obiecte pentru decor.

Mare atenţie însă, cele mai multe dintre magazine sunt închise între orele 13:00-14:00 şi 16:30, pentru că spaniolii sunt în pauza de… somn. Da, după masa de prânz spaniolii au şi una de siestă.

Noi punem punct la distracţie şi vă lăsăm pe voi să ne povestiţi cum v-aţi distrat în Valencia.

Surse foto: Viajar24h.com/ Flickr.com, OliverN5/ Flickr.com şi jadis1958/ Flickr.com.

Resurse: tripadvisor.com şi lonelyplanet.com.

Adauga un comentariu
Valencia
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica