City break-ul celor care iubesc istoria are loc în Salonic

Dintr-o piaţă a Salonicului

Salonic este cunoscut şi după numele de Thessaloniki, Selânik, Salonika sau Salonica şi cei care l-au vizitat ştiu că îl pot numi oraşul din Grecia dedicat celor care iubesc istoria.

Cei mai mari muzicieni, gânditori ori poeţi greci s-au născut la Salonic, aşadar cine vrea un city break pe cinste şi să afle câte ceva despre latura artististică şi despre istoria grecilor trebuie musai să-l viziteze şi, evident, să fie cu ochii pe noi, pentru că vom povesti totul despre acest oraş.

Cum e vremea în Salonic şi când e de preferat să mergem

Salonic este un oraş în care vă puteţi petrece un city break în orice perioadă a anului, mai ales că nu este un oraş la fel de cunoscut ca Atena, deci nu veţi găsi întotdeauna turişti la orice pas. Dacă vreţi însă să descoperiţi oraşul adevărat, cu tradiţiile şi toate colţurile speciale, primăvara şi toamna sunt anotimpurile în care ar trebui să vă duceţi, căci atunci cu siguranţă numărul turiştilor este cu mult mai redus.

Lunile care ar trebui evitate? Noi spunem că august şi iulie, din cauza temperaturilor care pot ajunge la peste 33 de grade Celsius, aşadar confortul termic nu este la cote maxime. Din martie, temperaturile încep să crească de la 14 grade Celsius, punctul cultimant fiind, aşa cum spuneam şi mai sus lunile iulie şi august, iar cu puţin noroc ultima lună de plajă este septembrie, când este foarte posibil ca termometrele să atingă temperaturi de peste 21 de grade Celsius.

În Salonic, iernile sunt blânde, se înregistrează între 5 şi 8 grade Celsius, dar mai tot timpul plouă, iar verile sunt extrem de călduroase, am spune chiar sufocante. Din noiembrie până în martie grecii pleacă de acasă mereu cu o umbrelă, întrucât mai tot timpul plouă, deci ar fi bine să săriţi peste aceste luni dacă nu vreţi ca city break-ul vostru să fie unul în care căraţi umbrela după voi oriunde v-aţi duce sau să vă duci înarmaţi cu haine care să reziste dacă plouă.

Aşadar, care sunt lunile pe care noi le recomandăm? Aprilie, mai, iunie şi septembrie!

Transportul spre şi dinspre Salonic

Zona centrală a oraşului se află la 16 km distanţă de la aeroport, iar un bilet, pentru o singură persoană, dus-întors Bucureşti – Salonic costă undeva în jurul sumei de 170 de euro.

Cât faceţi pe drum? Un pic peste o oră şi jumătate!

Transportul în Salonic

Cum ajungeţi de la aeroport la hotel?În afară de firmele care închiriază maşini, în Salonic foarte popular este transportul public, cu autobuzul, pentru că la metrou încă se lucrează, termenul de finalizare pentru lucrări fiind undeva în anul 2012. Metroul va avea o lungime de 9.5 km şi 13 staţii, una dintre staţiile de metrou fiind chiar la aeroport, pentru a înlesni transportul turiştilor, dar până atunci mai avem city break-uri de făcut în lipsa unui metrou care să ne salveze.

  • Autobuz

   Compania care operează în Salonic se numeşte Organismos Astikon Sygkoinonion Thessalonikis (OASTH).

   La aeroport, de fapt chiar la ieşirea din aeroport, există o staţie a autobuzului cu numărul 78. Un bilet costă undeva în jurul sumei de 0.8 euro, dacă îl veţi cumpăra de la chioşcul cu bitele. Dacă vă grăbiţi şi zăriţi un autobuz în staţie, trebuie să ştiţi că puteţi cumpăra un bilet şi din mijlocul de transport în comun, numai că preţul este cu câţiva cenţi mai ridicat. Biletul în autobuz se cumpără de la aparatele speciale care sunt instalete în orice maşină. Aveţi grijă! Ele nu dau rest, deci e musai să introduceţi în aparat fix suma de bani pentru un bilet.

 

 • Taxi

  Taxiurile din Salonic sunt albastre şi au capota albă şi există o staţie chiar la aeroport, în dreapta ieşirii. Pentru o cursă spre centrul oraşului ar trebui să scoateţi din buzunar cam 12 euro, evident totul depinde de trafic.

  Mare atenţie, dacă mergeţi noaptea cu taxiul preţul se dublează, fiind tarif diferit!De cele mai multe ori taximetriştii aleg să ducă mai mulţi oameni pentru la o singură cursă, alegând persoane care au acelaşi drum. Apropo de taximetrişti, este bine de ştiut şi faptul că, deşi noua ni se pare normal să le facem un semn taximetriştilor în mers care sunt liberi, pentru a opri, la greci trebuie să te duci până în staţia de taxiuri pentru a beneficia de o maşină.

 • Autobuz special pentru turişti

  Există o rută specială în Salonic, numită “Cultural line”, care urmăreşte 8 puncte de atracţie deosebite. Biletul pentru o astfel de rută costă în jur de 2 euro, iar în autobuz există un ghid turistic care vorbeşte în engleză şi vă va explica despre fiecare punct important pe lângă care treceţi. Ca şi durată, o călătorie cu autobuzul cu numărul 50 durează aproximativ 50 de minute. Puteţi lua acest autobuz de la Turnul Alb sau White Tower, maşina pleacă o dată la o oră.

Pe străzile din centrul oraşului

Unde te cazezi şi cât plăteşti

La greci un lucru este sigur: nu vă aventuraţi, indiferent de staţiunea în care vă duceţi, la un hotel de 5 stele. Nu de alta, dar este posibil să aveţi aceleaşi condiţii ca la unul de 3, 4 stele. Atunci, de ce nu aţi plăti mai puţin de la bun început?

Pentru două nopţi la un hotel de 3 stele ce este situat chiar în inima oraşului, la 5 minute de mers pe jos de la Turnul Alb, plătiţi pentru un city break în mijlocul lunii aprilie în jur de 130 de euro, pentru o cameră dublă. Este posibil să beneficiaţi şi de super oferte, dar pentru asta aveţi nevoie de mult noroc atunci când rezervaţi camera.

Acelaşi preţuri se menţin şi în mai şi iunie, doar luna septembrie fiind ceva mai “costisitoare”, costul unei camera duble, pentru două nopţi ajunge şi la 250 de euro.

Cât de sigure sunt străzile pentru turişti

Cele mai frecvente incidente sunt furturile din buzunare, iar acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori lângă gări sau în locurile care atrag foarte mulţi turişti, deci sunt foarte aglomerate. Cu alte cuvinte, sfatul tuturor este să îţi păstrezi lucrurile de valoare în camera de hotel şi să pleci la plimbare doar cu strictul necesar.

Cunoscut printre turiştii care s-au dus de multe ori în Salonic este autobuzul numărul 23, pentru că mulţi s-au plâns de faptul că au rămas fără bani sau telefoane după o scurtă călătorie cu acest mijloc de transport în comun, aşa că mare grijă dacă vă urcaţi în acest autobuz!

Dacă întâmpinaţi probleme, este bine de ştiut că în oraş există echipaje de poliţie speciale pentru problemele turiştilor. Îi puteţi recunoaşte după uniforma albă şi insigna pe care scrie “Tourist Police”. În cazul în care este o urgenţă, trebuie să sunaţi la numărul de telefon 171 pentru a primi ajutor.

Bine de ştiut

Centre de informare turistică

În cazul în care nu vă faceţi o rezervare înainte să ajungeţi acolo sau nu ştiţi exact ce obiective turistice să vizitaţi, există mai multe puncte de informare turistică. Unul dintre ele este chiar la aeroport şi altul pe strada Tsimiski, numărul 136, chiar aproape de plajă. (link către POI 1)

Cash sau credit?

Grecia are ca monedă naţională euro! Bancomatele însă le poţi număra pe degete în Salonic, aşa că ar fi de preferat să ai cash pentru a nu avea o surpriză neplăcută. În plus, la extrageri comisionul este de 3%, uneori şi mai mult.

La multe dintre magazine se poate plăti fără niciun fel de problemă cu un card, dar la greci un lucru este sigur – totul se negociază! Dacă vei ruga un comerciant să-ţi facă o ofertă este posibil să te alegi cu un preţ mult mai mic, iar dacă nu ai bani cash şi vei plăti cu cardul, poţi să-ţi iei adio de la reducere.

Informaţii utile

  • Suprafaţă: 110 km pătraţi
  • Populaţie: 370,000
  • Limba oficială: greaca
  • Currency: Euro (EUR)
  • Fus orar: GMT + 2 hours
  • Prefixul ţării: +30
  • Prefixul regiunii: 2310

Istoria oraşului

Salonic este cunoscut de greci şi după numele de Thessaloniki, care a fost de fapt sora lui Alexandru Macedon ce a fost măritată cu Kassandros. Kassandros a fondat oraşul în 315 Î.H şi l-a denumit după numele soţiei sale. Înainte de Salonic era o aşezare mult mai veche ce se numea Therme, pentru că se află în jurul golfului Thermaikos şi este înconjurat de dealurile Hortiatis. Plin de monumente din perioada romana, bizantină şi creştină, oraşul este cunoscut şi pentru faptul că la Salonic apostolul Pavel a propovăduit pentru prima dată crestinismul.

Salonicul este al doilea oraş ca mărime din Grecia, după Atena, şi tot pe locul doi ca port, după Pireu.

Ok! Ce aveţi acum de făcut?

Nimic altceva decât să rămâneţi cu ochii pe noi, pentru că mâine veţi afla exact care sunt principalele obiective turistice de vizitat atunci când ajungeţi la Salonic, iar poimâine vom încerca să vă povestim câte ceva despre punctele de atracţie precum International Thessaloniki Expo şi multe altele. Dacă staţi cu noi până joi, şi noi sperăm din tot sufletul că veţi “click-ui” cu spor, veţi afla şi despre ce mâncăm şi ce bem în Salonic şi unde, iar vineri vă vom lista toate activităţile de care vă puteţi bucura atât în Salonic, cât şi împrejurul oraşului.

Cu alte cuvinte, timp de cinci zile, vă vom explica tot ce trebuie să faceţi într-un city break la Salonic, pentru a vă întoarce apoi în România cu un “bagaj de cunoştinţe solid” şi cu bateriile încărcate la maxim, pentru că Salonic este unul dintre acele oraşe unde ne bucurăm de toate: de la plimbări frumoase sau arhitectură impresionantă, la cumpărături multe şi la preţuri ok, night life destul de ok şi o groază de alte lucruri care fac deliciul unui city break!

Voi aţi fost în Salonic? Cum vi s-au părut localnicii? Care au fost cele mai frumoase locaţii pe care le-aţi vizitat?

Resurse: wikipedia.rog, greecetravel şi thessaloniki.world-guides.com.

Comentarii 1
 1. Plec cu fiul meu la 01 sept pentru o saptamana si am putin emotii pentru ca e prima data cand ajungem in Grecia si bineinteles in Salonic. Eu as vrea sa stiu daca nu stii nici greaca nici engleza cum te descurci, cum te poti face inteles (in afara de a face febra musculara la maini) ? Stiu ca in Grecia sunt multi romani care lucreaza si deasemeni sunt multi greci care, in diferite etape ale istoriei au stat/ locuit/ unii s-au si nascut in Romania. Au avut si parintii mei asemenea prieteni, prin anii 70 – 80, care apoi s-au intors in tara lor si care au invatat destul de repede si de bine romaneste.
  Imi place comentariul si cred ca ne vor fi de folos informatiile furnizate, am sa urmaresc si celelalte articole. La intoarcere am sa scriu si eu despre impresii si experientele dobandite.
  Multumesc

Adauga un comentariu
Salonic
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica