City break la Zaragoza, oraşul cu patru culturi diferite

Raul Ebru

Raul Ebru care împarte Zaragoza în două

Zaragoza este capitala provinciei din Spania cu acelaşi nume şi este şi o destinaţie minunată pentru aceia care vor să scape de cotidian şi să vadă un loc cu totul special. De ce spun asta? Pentru că aici veţi găsi mărturii a patru culturi diferite. Cu alte cuvinte, povestim despre o localitate specială, acel tip de oraş unde totul se îmbină atât de frumos încât dacă nu te documentezi dinainte, ai senzaţia că nici nu se poate pune problema despre un mozaic cultural. Încă ceva despre culturi şi promit că trecem la lucrurile pe care trebuie să le ştiţi. Vreau doar să vă mai spun că cele patru culturi de care spuneam cu doar câteva rânduri mai sus sunt: Zaragoza romană, Zaragoza creştină, Zaragoza maură şi Zaragoza evreiască.

Un alt motiv pentru care am ales fix această zonă pentru city break-ul virtual din această săptămână este faptul că astăzi este ziua regiunii Aragon, din care face parte şi Zaragoza. Îi urăm “La mulţi ani” şi promitem să mai ajungem pe acolo cât de curând putem.

Oraşul este al cincilea ca mărime din Spania şi foarte fain este faptul că nu toţi turiştii ajung aici, mulţi preferă Madrid sau Barcelona, aşadar, zic eu, e un mare plus pentru că nu veţi avea parte de străduţele aglomerate până la refuz şi de localnicii care fug din drumul celor care au venit să viziteze pe fugă câteva atracţii turistice.

Când e de preferat să ajungem aici?

Ca peste tot în Spania ba e cald de nu ai idee cum să te răcoreşti mai repede, ba e răcoare şi suntem în căutarea unui pulover în plus.

În această perioadă însă vremea e perfectă, de altfel în general dacă vreţi să plecaţi în Spania e bine să alegeţi anotimpurile de trecere pentru că veţi scăpa de multe probleme. Cum vara sunt peste 40 de grade, iar iarna este destul de răcoare, primăvara şi toamna sunt “numai bune” de petrecut pe meleaguri spaniole.

Unde ne cazăm şi cât scoatem din buzunar pentru asta

Pentru că nu avem de-a face cu un oraş turistic, nici preţurile nu sunt la fel ca în Madrid de exemplu. Potrivit Booking.com, un city break cu trei nopţi în Zaragoza ne va scoate din buzunar pentru cazare în jur de 500 de lei. Asta luând în calcul faptul că eu am căutat un hotel liber pentru luna mai, de trei stele, situat chiar în buricul oraşului şi cu mic dejun inclus. Dacă vă faceţi însă planurile din timp şi dacă veţi apela la agenţiile de turism de la noi situaţia se schimbă şi veţi plăti mult mai puţin pe cazare.

Zaragoza de sus

Zaragoza de sus

Transportul spre şi în Zaragoza

La doar 10 kilometri de oraş există un aeroport internaţional, care are atât curse de linie, cât şi unele low cost.

Odată ajunşi aici e bine de ştiut faptul că puteţi ajunge în buricul oraşului cu autobuzul pentru 1.60 euro.

Puteţi de asemenea alege să ajungeţi pe aeroporturile din Madrid şi Barcelona, întrucât veţi ajunge destul de repede în oraş.

Transportul în oraş

Imediat ce aţi ajuns şi v-aţi cazat uitaţi de puiul de somn şi haideţi afară pentru a vedea împrejurimile.

Puteţi merge dintr-o parte în alta a oraşului cu autobuzul. Un bilet costă 1 euro şi îl poţi cumpăra şi direct din autobuz. Există şi carduri, pentru aceia dintre voi care sunt convinşi că vor merge mult cu autobuzul. Dacă vă prinde noaptea pe străzile oraşului mai trebuie să ştiţi că există şi autobuze de noapte care circulă de la ora 1:00 la 6:00. Preţul este la fel ca la cele pe timp de zi.

Dacă transportul în comun nu vă face cu ochiul atunci aveţi la dispoziţie şi companiile de taxi. Le puteţi opri şi pe stradă, dar mai degrabă sunaţi la numerele de telefon 976 75 15 15 – 976 38 38 38 – 976 42 42 42 pentru a avea siguranţa că aveţi la dispoziţie o maşină atunci când aveţi nevoie de una. Puteţi, de asemenea, să accesaţi site-ul ZaraTaxi.com pentru mai multe informaţii privind serviciile de taximetrie din regiune.

Siguranţa turiştilor

Zaragoza este un oraş liniştit, dar niciodată nu strică să fiţi foarte grijulii atunci când ajungeţi în locurile foarte aglomerate, în zonele cu multe atracţii turistice sau pe străduţele lăturalnice pe timp de noapte.

O zi linistita se termina cu...

O zi liniştită se termină cu...

Hartă turistică în Zaragoza

Oraşul Zaragoza este împărţit în două de râul Ebru. Ne putem bucura de multe poduri, cum ar fi Puente de piedra, Puente de hierro, Puente de la Almozara care vin în ajutorul celor care vor să treacă dintr-o parte în alta a oraşului, dar mai bine vă las cu o hartă turistică ce sper să vă vină în ajutor.

  • Comunitate autonomă: Aragon (reşedinţă)
  • Provincie: Zaragoza (reşedinţă)
  • Primar: Juan Alberto Belloch
  • Suprafaţă: 1.058,95 km²
  • Populaţie (2006): 667.034 locuitori
  • Densitate: 629,9 hab/km²
  • Atestare documentară: 24 î.Hr

Din trecut

Zaragoza este un oraş foarte important pentru pelerinii care vreme de secole au venit aici pentru a vedea Basilica de Nuestra Senora del Pilar, lăcaş de cult care care datează din sec. XVI. Se spune că Fecioara Maria i s-a arătat în mod repetat Sfântului Iacob, poruncindu-i să construiască o biserică.

Un alt lucru foarte important pe care trebuie să îl ştiţi despre Zaragoza este faptul că aici s-a născut unul dintre cei mai mari pictori. Este vorba despre Francisco de Goya, considerat părintele artei moderne. Aceasta s-a născut în 1746, în Fuendetodos, la aproximativ 25 de km est de oraş. În prezent frescele sale sunt pe cele mai multe construcţii din afara oraşului, dar operele sale cele mai importante sunt expuse în muzeele din zonă.

Acestea fiind spuse, ne oprim aici cu povestea despre Zaragoza pentru astăzi şi vă promit că mâine voi reveni cu cele mai importante atracţii turistice din localitate.

Voi aţi fost în Zaragoza?

Surse foto: Toprural/ Flickr.com, sbegueria/ Flickr.com şi Clinton Steeds/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi tripadvisor.com.

Comentarii 1
  1. Un oras care trebuie vizitat!

Adauga un comentariu
Zaragoza
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica