City break la Porto, oraşul celor care iubesc apa

City break la Porto

City break la Porto

Încep cu o întrebare: ştiaţi că Porto e un vechi oraş de pescari? Ceea ce acum este o combinaţie între modern şi pitoresc era odată o localitate pierdută unde principala actiivitate era pescuitul.

În altă ordine de idei, oraşul este al doilea ca şi mărime şi importantă din Portugalia, după Lisabona (oraş despre care v-am povestit în urmă cu ceva timp şi pe care e mare păcat dacă nu-l vizitaţi cel puţin o dată) dar aş putea spune chiar că e pe primul loc dacă mă gândesc la vinul de Porto. Dacă mai pun la socoteală şi faptul că centrul vechi din oraş (care datează din Evul Mediu) este declarat Patrimoniu UNESCO, atunci parcă aduc şi mai multe semne de întrebare dacă se pune problema să vizităm ori Lisabona ori Porto, nu? În plus, Porto se poate mândri şi cu faptul că este localitatea care a inspirat numele întregii ţări.

Când ne planificăm vacanţa

City break-ul îl planificăm cât de curând, ca să avem siguranţa că nu ratăm oraşul, dar în ce perioadă e bine să vedem oraşul? Aş spune că începând cu luna mai până în septembrie aveţi tot timpul din lume în care să vă stabiliţi unde să vă cazaţi şi cu ce să ajungeţi aici.

Iarna este ploioasă, primăvara putem prinde ploi, aşa că aş zice toamna sau vara, când temperaturile sunt mari pe timp de zi, dar noaptea dăm de răcoarea care ne face să avem energie pentru a doua zi.

E bine de ştiut că dacă plecaţi în Porto pe timp de iarnă preţurile sunt foarte mici. Lipsa turiştilor care fug de ploaie fac ca toate costurile să scadă considerabil.

Unde ne cazăm şi cât scoatem din buzunar pentru asta

Trei nopţi de cazare într-un hotel în buricul târgului (hotel de trei stele) costă în jur de 350 de euro. Este vorba despre o cameră dublă cu mic dejun asigurat. Nu e nici mult, nici puţin aş spune, dar mai bine vă îndreptaţi către agenţiile de la noi care vă pot oferi un preţ mult mai bun decât ce am găsit eu pe Booking.com. Unde mai pui că dacă vă faceţi rezervarea din timp veţi primi şi alte reduceri.

Cu ce ajungem în Porto

Drumul e lung, dar merită. Biletul de avion dus-întors costă, la o primă căutare, în jur de 300 de euro. Asta înseamnă o escală la Frankfurt, iar drumul durează vreo 15 ore…

Toate zborurile, atât cele internaţionale, cât şi cele interne, ajung la Aeroportul Francisco Sa Carneiro, care se află la aproape 20 de kilometri de centrul oraşului. Odată ajunşi acolo vă veţi întreba despre transferul de la aeroport. Sunt destul de multe autobuze speciale care vă vor duce în buricul târgului şi la dispoziţie aveţi şi metroul sau taxiurile care sunt de încredere toate, aşa că nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la asta.

Transport in comun

Transport în comun

Cum ne deplasăm în interiorul oraşului

Transportul public de suprafaţă este completat de cel subteran, iar de ajungeţi aici în sezonul cald atunci bicicletele vă stau la dispoziţie prin centrele de închiriere.

Mai bine le iau pe rând şi vă povestesc câteva ceva despre fiecare, dar înainte de asta trebuie să vă spun despre Cardul Porto.

Acest card este realizat special pentru turişti şi este valabil atât pentru cei care rămân în vacanţă mai lungă aici, cât şi pentru cei care au venit într-un city break de doar câteva zile. Există cardul special de o zi care oferă turiştilor intrare gratuită la multe dintre atracţiile importante din Porto, multe alte reduceri de preţuri la alte puncte de interes, la diverse restaurante şi ghiduri turistice. Atât! Fără reduceri sau gratuităţi la transportul în comun. Un alt tip de card este valabil pentru o zi, două sau trei zile (costă 10.5, 17.5 sau 21.5 euro, în funcţie de durata pe care o are cardul) şi oferă posibilitatea de a folosi gratuit sistemul de transport în comun, mă refer atât la autobuze, tramvaie, metrouri sau sistemul funicular. Cardurile se pot achiziţiona de la orice birou de informare turistică, de la multe unităţi de cazare sau chiar de la agenţiile de turism. Pentru mai multe detalii cu privire la acest card şi cum poate fi cumpărat, vă las mai bine cu website-ul oficial al oraşului Porto.

Apropo de transport în comun şi cum poate fi acesta “desluşit” de turişti dacă aveţi un smartphone e bine să ştiţi că există şi mai multe aplicaţii pentru telefonul mobil cu harta metroului şi nu numai care vă pot ajuta.

La suprafaţă

Compania care se ocupă cu transportul la suprafaţă se numeste STCP.

În Porto există foarte multe autobuze, doar trei linii de tramvai au rămas încă funcţionale, iar ca sfat este mai bine să achiziţionaţi un card Andante (sau TIP), decât unul STCP, pentru că prima variantă vă oferă posibilitatea să vă transportaţi şi cu metroul, dar şi cu liniile de la suprafaţă.

Ca şi preţ de început, un bilet la autobuz costă 1.30€, dar, repet: dacă veţi achiziţiona carduri cu mai multe călătorii sau Cardul Porto veţi ieşi mult mai ieftin.

Să nu uit: există şi funicular în oraş, deci vă puteţi bucura şi de acesta.

Subteran

În Porto sunt şase magistrale de metrou care acoperă atât zona centrală, cât şi mai multe zone periferice. Trei linii acoperă distanţa dintre Estadio do Drago şi Senhor de Matosinhos, Povoa deVarzim şi aeroport.

Turisti in Porto

Turişti în Porto

Taxiuri

Staţiile de taxiuri sunt peste tot prin oraş, iar de nu le găsiţi în staţii puteţi să le opriţi pe stradă fără niciun fel de probleme.

Una dintre cele mai importante companii de taximetrie este Taxis Invicta Porto sau, Taxi Porto, aşa cum îi mai spun localnicii, companie care poate fi contactată la numerele de telefon: 00351 225 076400 şi 00351 225 022693.

Maşină sau bicicletă?

Aş fi spus doar bicicletă, dar trebuie să mă gândesc la faptul că mulţi vor vrea să iasă din oraş pentru a vizita şi alte locuri din apropiere, aşa că şi maşină şi bicicletă.

Cei care vor să închirieze un vehicul vor găsi centre de închiriere atât la aeroport cât şi prin oraş. Sunt multe, dar aveţi mare grijă la ce semnaţi şi care vă sunt obligaţiile atunci când închiriaţi una.

Multe străzi din oraş merită în schimb să fie văzute cu bicicleta, mai ales că există şi piste pentru biciclişti. E drept, nu sunt multe, dar sunt poziţionate pe trasee bune (de la Podul Luis I până la Matosinhos şi între râu şi Parcul Oraşului).

Siguranţa turiştilor

În privinţa comunicării cu localnicii şi personalul hotelier nu trebuie să vă faceţi griji. Deşi limba naţională este portugheza aici mai toată lumea vorbeşte engleză fluent, ceea ce e de mare preţ, iar asta ştiu mai bine cei care au ajuns în Italia de exemplu unde mai nimeni nu vorbeşte engleza cât să te înţelegi foarte bine.

Cât despre cât de în siguranţă se pot simţi turiştii aş spune că în afară de hoţii de buzunare din zonele aglomerate nu trebuie să vă faceţi niciun fel de griji. Dacă aveţi probleme, fie ele cât de mici puteţi oricând să contactaţi Poliţia Turistică (pentru că da, există aşa ceva la ei) la numărul de telefon 00351 222 081833.

Hartă turistică

Nu aveţi cum să plecaţi la drum fără o hartă turistică, nu de alta dar acest lucru face parte din seria lucrurile bine de făcut “just in case”. Nici nu trebuie să căutaţi una, pentru că am căutat noi o hartă turistică pentru voi, trebuie doar să o descărcaţi sau să o imprimaţi pe ceva.

Tot legat de siguranţa voastră, cred că e bine de ştiut şi informaţii legate de un birou de informare turistică din Porto, niciodată nu ştiţi când aveţi nevoie de indicaţii.

Info utile:

  • Moneda oficială: euro
  • Prefix ţară: 00351
  • Prefix oraş: 22
  • Fus orar: GMT (ora de vară: o oră în avans faţă de GMT)
Aşa arată multe dintre clădirile vechi din oraş

Aşa arată multe dintre clădirile vechi din oraş

Scurt istoric al oraşului

Ştiu că probabil capitolul aceste este puţin mai neinteresant decât altele, tocmai d-asta încerc să-l fac cât mai scurt, dar parcă e bine să ştim câte ceva despre oraşul în care vrem să mergem nu?

Vă spun doar că printre primele referiri la oraş au fost cele din secolul V şi că la acea vreme oraşul se numea Portul Cale. Regiunea a devenit în timp regatul independent al Portugaliei şi s-a extins până la dimensiunile de azi.

Bine de ştiut pentru cultura generală este şi faptul că în Porto a avut loc mariajul dintre João I si Ecaterina de Lancaster, care a însemnat alianţa militară dintre Portugalia şi Anglia.

Atât pentru astăzi, dar promit că revin mâine cu atracţiile turistice cele mai cunoscute din oraş.

Voi aţi fost în Porto până acum? Care a fost prima impresie de aici? 🙂

Surse foto: aromano/ Flickr.com, Berto Garcia/ Flickr.com, aromano/ Flickr.com şi aromano/ Flickr.com.

Resurse: tripadvisor.com şi virtualtourist.com.

Comentarii 1
  1. I di’dnt know where to find this info then kaboom it was here.

Adauga un comentariu
Porto
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica