City break la Glasgow, cel mai mare oraş din Scoţia

Centrul de Stiinte din Glasgow

Centrul de Stiinţe din Glasgow

Glasgow este cel mai mare oraş din Scoţia, cu o populaţie de aproximativ 700.000 de oameni care locuiesc în interiorul localităţii, dar asta nu înseamnă că oraşul nu este unul turistic, care ar trebui “aşezat” pe lista cu oraşele ce trebuie văzute.

Se află pe Râul Clyde, iar oraşul este unul renumit în primul rând pentru industria sa. Şi dacă tot am povestit despre mărime, mai trebuie să vă mai spun că după Londra şi Birmingham este al treilea oraş ca mărime din întreaga Marea Britanie.

Nu vă povestesc despre istoria oraşului care este una mai mult decât vastă (având în vedere faptul că primele mărturii sunt unele ce datează din secolul al VI-lea când în Glasgow a venit Saint Kentigern (Mungo) şi a construit o biserică) pentru că despre istorie voi povesti ceva mai târziu, dar încep cu informaţii esenţiale pe care toţi turiştii ce vor să ajungă în Scoţia ar trebui să le cunoască.

Când e de preferat să ajungem în Glasgow?

Se ştie faptul că oraşul are o climă ceva mai caldă, datorită poziţionării sale faţă de ocean, în comparaţie cu alte localităţi din Scoţia. Primăvara este destul de rece, vara are temperaturi ok, dar se poate dovedi a fi una ori cu destul de multe ploi ori foarte caldă. Iarna e frig, iar toamna este clar un sezon de evitat pentru vizitele din Glasgow, întrucât este frig şi nu veţi scăpa de ploile dese.

Mai pe scurt, dacă vreţi să ajungeţi în oraş anotimpurile pe care trebuie să le alegeţi sunt ori vara ori primăvara.

Cât ne costă cazarea

Trei nopţi de cazare pentru două persoane în Glasgow ne scot din buzunar aproximativ 1.300 de lei. Oferta pe care am găsit-o eu este una la un hotel de trei stele (hotel destul de bine poziţionat de turiştii care l-au încercat, pentru că a primit peste nota 8) ce e situat chiar lângă Gara Charing Cross, adică fix în buricul oraşului Glasgow.

Promoţia este una valabilă prin Booking.com la începutul lunii septembrie, dar sunt convinsă că veţi găsi oferte mult mai bune la agenţiile de la noi, mai ales dacă vă planificaţi totul din timp.

Transport spre şi în Glasgow

Biletul de avion din Bucureşti dus – întors ne scoate din buzunar aproximativ 400 de euro. Atenţie însă, multe curse sunt unele cu escală în Londra, iar de le veţi alege pe acestea şi timpul va fi cu mult mai lung.

Aeroportul din Glasgow se află la aproximativ 13 kilometri de centrul oraşului, iar metodele prin care puteţi ajunge de la aeroport până în localitate sunt multe şi toate foarte simple. Până să încep să vă povestesc despre aceasta însă, cred că e bine să vă aruncaţi un ochi peste hărţile cu terminalele şi cele cu drumurile către aeroportul din Glasgow.

Dacă veţi alege taxiul pentru a ajunge în oraş, atunci fix în faţa aeroportului există mai multe staţii din care puteţi alege o maşină. Dacă doriţi transportul în comun, atunci aveţi chiar o gară (Paisley’s Gilmour Street) de unde puteţi lua trenul pentru oraş.

Există însă şi autobuze:

 • 500: spre şi dinspre centrul oraşului Glasgow
 • 747: spre şi dinspre centrul oraşului Glasgow, prin Renfrew, Braehead, Partick, Kelvingrove Art Gallery şi Charing Cross
 • 66: spre şi dinspre Strada Paisley Gilmour
 • 800: spre şi dinspre Largs
Orasul vazut de sus

Oraşul văzut de sus

Transport în interiorul oraşului

Dacă nu aveţi distanţe lungi de parcurs, vă sfătuiesc să alegeţi să vă plimbaţi şi să ajungeţi la destinaţie. Veţi vedea că sunt foarte mulţi oameni care preferă să nu recurgă la transportul în comun, mai ales dacă vorbim despre turişti, întrucât veţi şi cunoaşte oraşul odată cu plimbările mai lungi sau mai scurte.

Oraşul beneficiază şi de metrou şi în ciuda faptului că în cele mai multe dintre ghidurile turistice metroul este denumit “Clockwork Orange”, localnicii nu-i spun niciodată aşa, ci doar “the Subway”. Se spune că denumirea mai pompoasă vine de fapt dinspre londonezi. Revenind la funcţionarea metroului, trenurile pleacă de la ora 6:30 şi ultimul la ora 23:15, cu menţiunea că duminică programul este diferit (10:00 – 17:50) şi intervalul în care acestea circulă este cuprins între 4 şi 8 minute. Preţul unui bilet este de 1.20£, dar vă sfătuiesc să alegeţi un tichet de 3.50£, valabil pentru o zi întreagă. Harta metroului o puteţi accesa online.

Avem de asemenea şi multe rute pe care circulă autobuze. First Glasgow este cel mai important dintre operatorii de transport în comun, dar există şi alte companii precum Arriva sau Stagecoach West Scotland. Dacă veţi alege autobuzele, cred că mai bine veţi alege un abonament valabil pentru o săptămână, care costă 14.50£, 12.50£ pentru studenţi.

Nu pot să uit nici de taxi. Sunt maşinile negre pe care există semnul galben iluminat “Taxi”. Aceste maşini pot fi găsite pe cele mai importante drumuri din oraş, dar de asemenea pot fi şi comandate la numărul de telefon +44 141 429 7070, fiind controlate de compania Glasgow Taxis. Pentru a vă face o idee despre preţuri: o călătorie din buricul oraşului şi până la cartierele care sunt situate aproape de ieşirea din localitate veţi scoate din buzunar aproximativ 10 – 12£.

Mare atenţie la maşinile care nu au licenţe, se găsesc destul de multe şi în Scoţia, mai ales la ieşirile din cluburile de noapte sau în zonele aglomerate, pline de turişti.

Cu barca! Da, se poate! Există un autobuz pe apă, care adună turiştii de la Broomielaw Pontoon şi îi conduce în mai multe puncte de interes din oraş.

Siguranţa turiştilor

Catedrala din Glasgow

Catedrala din Glasgow

Glasgow nu este un oraş ce trăieşte din turism, dar cu toate acestea nu putem spune că locaţiile aglomerate sunt lipsite de pericole, aşadar dacă vreţi să nu vă stricaţi vacanţa aveţi mare grijă la buzunare, genţi şi portofele în zonele aglomerate. De asemenea, în metrou sau autobuze trebuie să fiţi cu mare băgare de seamă.

Hartă turistică Glasgow

Oraşul este unul mare, doar prima informaţie pe care v-am povestit-o în articolul de astăzi este una legată de mărimea localităţii, de aceea am căutat pentru voi o hartă turistică a oraşului Glasgow care sper să vă ajute să ajungeţi cât mai repede dintr-un punct în altul al oraşului şi să nu vă pierdeţi pe străzile din localitate.

Info utile

 • Populaţie: 689,000
 • Website: www.seeglasgow.com
 • Număr de telefon de urgenţă: 999
 • Birou de informaţii turistice: Glasgow TIC, 11 George Square, tel: +44 141 204 4400
 • Monedă: Liră sterlină
 • Prefix telefonic: +44
 • Fus orar: UTC/UTC+1

Scurt istoric

Glasgow a crescut în secolole X şi XI, iar atunci când Scoţia a primit acces pe piaţa economică a Imperiului Britanic (în anul 1707) oraşul a devenit cel mai mare centri de comerţ, realizând legăturile economice cu Statele Unite ale Americii. Glasgow a devenit cunoscut ca fiind cel mai mare centru de producţie pentru textile şi oţel.

Eu promit că zilele care urmează o să vă povestesc despre tot ce trebuie să ştiţi când plecaţi în Glasgow, dar până atunci mi-ar plăcea să ştiu dacă voi aţi fost acolo şi care au fost lucrurile care v-au impresionat pe parcursul city break-ului.

Surse foto: rhurtubia/ Flickr.com, zoetnet/ Flickr.com şi StressedTechnician/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi glasgowguide.co.uk.

Comentarii 10
 1. Buna, este un oras cu adevarat interesant, insa sunt de parere ca ceva poze in plus nu m-ar supara deloc, ma intreb asemeni de ceq nu pot vedea pozele cu zoom, ceva pareri update uri la post nu m-ar deranja deloc.
  Dupa cate citesc populatia este mai mica decat a Bucurestiului, insa este un oras mult mai atractiv, o fi de vina supra aglomerarea din capitala noastra, oare?

 2. Trebuie sa ajungem si aici. Neaparat!

 3. Am lucrat la glasgow timp de 3ani,am avut o prietena iralndeza.e bine ca ara,se traieste mai bine ca la noi,scotieni la cum sunt ei nu prea muncesc dar la pub au abonament.si la sala de box thai merg in nr foarte mare,nu ca la noi.

 4. Frumoase imagini 🙂 imi place! 🙂

 5. Imi place blog-ul, sa mai postati.

 6. Foarte interesant, multumesc pentru informatie.

 7. Aveti un blog de nota 10, sa mai postati!

Adauga un comentariu
Glasgow
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica