City break în Edinburgh, aventură în Scoţia

Edinburgh văzut de sus

Edinburgh văzut de sus

Am colindat în lung şi în lat în ultima perioadă, dar săptămâna aceasta vom merge într-un loc foarte drag mie. Trebuie să recunosc faptul că întotdeauna am fost atras de mentalitatea, traiul şi atracţiile din zona britanică. Tocmai de aceea, pentru următoarele zile ne vom face bagajele şi vom pleca într-o frumoasă aventură în Scoţia pentru un city break în Edinburgh. Ei bine Edinburgh este capitala şi al doilea cel mai mare oraş al Scoţiei. Dacă tot am abordat titulaturile cu care Edinburgh se poate lăuda, trebuie să vă spun că la nivelul Marii Britanii, capitala Scoţiei este al optulea oraş ca şi număr locuitori din această zonă. Poziţia meridională şi cardinală a Edinburgh-ului spune multe despre un oraş autentic scoţian, asta deoarece capitala Scoţiei este situată la sud-est-ul ţării în apropiere de Marea Nordului. Edinburgh este oraşul unde îşi are sediul Parlamentul scoţian, fiind unul din centrele istorice majore ale Iluminismului, condus de Universitatea din Edinburgh. Pe parcursul anilor Edinburgh a câştiga porecla de ”Atena de Nord”. The Old Town şi districtele New Town din Edinburgh au fost enumerate printrele zonele intrate sub Patrimoniul Mondial UNESCO. Aceste sit-uri sunt recunoscute pentru caracterul lor unic. Oraşului Vechi Medieval şi Oraşul georgian sunt unele dintre cele mai apreciate zone. Acestea acoperă atât Vechiul şi Noul oraş, împreună cu satul Dean şi zonele Calton Hill. Aici există peste 4.500 de clădiri enumerate în cadrul oraşului de o valoare inestimabilă. În 2010 Edinburgh a avut un total de 40 de zone de conservare culturală, care acoperă 23% a stocului de clădiri. Capitala Scoţiei este cea mai mare astfel de zonă din Marea Britanie.

Când e cel mai bine să mergem?

Ca mare parte dintre restul oraşelor din Scoţia, Edinburgh are un climat temperat-maritim, care este relativ uşoară, în ciuda latitudinii nordice. Iernile sunt în general uşoare, rareori cu temperaturii ridicate în timpul zilei, care se încadrează sub punctul de îngheţ. Temperaturile de vară sunt în mod normal moderate cu maximele de rareori mai mari de 22 de grade Celsius. Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în oraş a fost de 31,4 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură înregistrată în Edinburgh la nivelul ultimilor ani a fost de -14.6 grade Celsius, asta în decembrie 2010.

Temperaturile medii anuale în Edinburgh

Temperaturile medii anuale în Edinburgh

Datorită poziţiei, Edinburgh este un oraş cu vânt, cu direcţia predominantă din partea de sud-vest, care este asociat cu aer cald. Bineînţeles că precipitaţie sunt distribuite destul de uniform şi destul de des pe tot parcursul anului. Datorită faptului că este un oraş britanic Edinburgh nu are niciodată temperaturi foarte mari, dar judecând după climatul său, cel mai propice moment de vizitare este vara sau primăvara. Atunci temperaturile sunt acceptabile. Nu vă faceţi iluzii că veţi evita ploaia, deoarece aici plouă destul de des.

Câţi bani cheltuim pentru cazare

Am ajuns la cazare. Ei bine, cazarea în Edinburgh trebuie selectată cu atenţie deoarece anumite hoteluri tind să aibă preţuri ceva mai mari. Aşa cum v-am obişnuit, noi căutăm preţul hotelului şi in funcţie de stelele care îl descriu. Aşadar, conform Booking.com pentru trei nopţi pe timp de vară, anotimpul indicat pentru a vizita Edinburgh, vă va costa undeva la 541 de euro la hotel de patru stele, iar pentru un hotel de trei stele veţi cheltui cam 287 de euro. Diferenţa este destul de mare la nivel de portofel, dar complexele hoteliere cu mai multe stele sunt mai aproape de centrul oraşului. Cele de trei stele sunt un pic mai departe, tocmai de aceea cheltuiţi şi mai puţini bani, dar trebuie să staţi şi să vă gândiţi ce primează. Ori vreţi să fiţi aproape de centru ori nu. De adăugat că aceste tarife sunt pentru hotelurile care includ şi micul dejun în preţul plătit.

Să nu uitaţi totuşi că rezervarea unor camere de hotel prin agenţiile de la noi vor atrage după sine şi preţuri ceva mai mici. Oricum, cred că ar trebui să vă gândiţi şi la câţi bani sunteţi dispuşi să cheltuiţi în city break-ul din Edinburgh.

Cu ce ajungem în Edinburgh?

Cea mai bună cale de a ajunge în Edinburgh din România este avionul. Cel mai avantajos zbor din Bucureşti, de la aeroportul Băneasa, până pe terminalul Turnhouse din Edinburgh vă va costa undeva la 313 euro, dar biletul este în tarif dus-întors. Zborul durează cam 7 ore, iar la dus se va face cu escală în Frankfurt, în timp ce pentru întoarcere escala se va face la Londra.

Cu maşina transportul este anevoios şi mult prea greu de parcurs. În plus kilometrii sunt destul de mulţi pentru a putea face faţă. Adică, trebuie să vă gândiţi la faptul că sunt cam 3110 kilometri, iar timpul necesar pentru parcurgerea acestora este de 33 de ore. Informaţiile sunt exacte şi vin pe filiera ViaMichelin.

Nici trenul nu cred că ar fi o alegere bună pentru a ajunge în Edinburgh. Din nou distanţa ne poate juca feste la capitolul oboseală, iar din punct de vedere al banilor cheltuiţi, suma ar fi mult mai mare ca cea dată oe un avion. Pur şi simplu nu se merită să luaţi trenul până în Scoţia, din moment ce veţi fi nevoiţi să schimbaţi în diverse ţări şi gări. Aşadar, mergeţi cu avionul, e cel mai rapid, cel mai sigur şi chiar cel mai ieftin.

Unul dintre autobuzele de transport public în comun din Edinburgh

Unul dintre autobuzele de transport public în comun din Edinburgh

Transportul în comun prin Edinburgh

Transportul în comun din Edinburgh este cel tipic din Marea Britanie, bazat mai ales pe autobuze din acelea faine, ştiţi voi la ce mă refer. Astfel, autobuzele Lothian se ocupă de majoritatea serviciilor de transport urban în cadrul oraşului şi la suburbiile înconjurătoare, cu majoritatea rutelor de funcţionare prin Princes Street. Lothian, ca şi societatea succesoare a unei alte vechi corporaţii de transport a oraşului, opereaza, de asemenea, toate tururile orasului cu autobuzele turneu, dar şi cu autobuzul de reţea de noapte şi autobuzele pentru transportul de la aeroport şi invers. Lothian are una dintre cele mai mari flote de autobuze rămase din vechile sisteme de transport ale Scoţiei.

Din păcate, Edinburgh nu are încă finalizată reţeaua de tramvaie, care este încă în lucru, întârzierile la aceasta fiind destul de mari. Se preconizează că undeva prin 2014 acestea vor fi gata, şi vor acoperi cam 13 kilometri din suprafaţa oraşului pentru transportul în comun.

Tarifele pentru călătoriile cu autobuzul sunt destul de mici. Un soi de abonament valabil pentru toată ziua costă 3 euro, iar o singură călătorie are preţul de un euro. Mai avantajos ar fi totuşi să vă achiziţionaţi un asemenea abonament.

Atenţie totuşi la călătoritul cu aceste autobuze. Încercaţi să nu fentaţi sistemul şi luaţi bilet, pentru că aici se fac controale destul de des, iar amenzile sunt destul de mari, adică undeva pe la 71 de euro pe loc.

Una dintre zonele cele mai vizitate din Edinburgh

Una dintre zonele cele mai vizitate din Edinburgh

Siguranţa turiştilor

În general, Edinburgh este un oraş sigur pentru vizitare, prezenţa poliţiei este activă şi eficientă, în special în timpul sezoanelor aglomerate. Din păcate, unele zone ale oraşului au căpătat o reputaţie pentru aspectele legate de siguranţă în zona New Town.

Această zonă atrage cota care îi revine de criminalitate, iar statisticile poliţiei indică faptul că mai multe crime au fost comise în jurul Princes Street. Ca de obicei, vă sfătuim să aveţi grijă la buzunare în zonele mai aglomerate, hoţii de buzunare sunt prezenţi şi pe aici, dar paza bună trece întotdeauna primejdia rea. Dacă totuşi aveţi probleme cu hoţii de buzunar, ceea ce vă dorim să nu aveţi, este musai să anunţaţi imediat poliţia din oraş, care în aceste cazuri este destul de promptă, mai ales în cazul în care victimele unor infracţiuni sunt turişti.

Hartă turistică Edinburgh

Suntem convinşi că întotdeauna veţi avea nevoie şi de ajutor în ghidarea prin diversele city break-uri pe care le veţi face. În Edinburgh vă veţi descurca super bine şi cu o hartă turistică a oraşului, şi nu e ruşine să recunoaştem că şi cei mai experimentaţi turişti au nevoie de ea câteodată. Harta conţine unele dintre cele mai importante zone, districte şi străduţe din Edinburgh. Fie că o aveţi salvată pe telefon, tabletă sau notebook, ori că preferaţi să o printaţi, harta aceasta prinde bine oricând.

Info utile:

  • Formă administrativă: Oraş sub Consiliu Local
  • Suprafaţa: 259 km²
  • Populaţia: 486.120 locuitori (recensământ 2010)
  • Densitatea populaţiei: 4.776 persoane/km²
  • Primar: George Grubb
  • Altitudine: 57 m
  • Cod poştal: 23873
  • Prefix telefonic: 0131
  • Numere de circulaţie: GB-EDH

Puţin din istoria oraşului

Numele “Edinburgh”, se pare că derivă de la Eidyn, nume celtic-britanic de al locului. Oraşul este menţionat într-un număr de surse medievale sau Welsh. În 297 Kenneth H. Jackson a susţinut cu tărie că “Eidyn” se referea exclusiv la locul de amplasare actual al oraşului Edinburgh. Istoricii spun că nnumele oraşului ar proveni de la regele Edwin care şi-a stabilit aici un fort sub numele de ”Fortul lui Edwin”.

Cam atât pentru azi, e timpul să facem o mică pauză pentru mâine, când vom pleca în vizită prin Edinburgh. Vom vedea, aşa cum v-am obişnuit, puncte turistice importante. Pe curând!

Surse foto: kyz/ Flickr.com, Ingy The Wingy/ Flickr.com şi Bernt Rostad/ Flickr.com

Resurse: tripadvisor.com şi edinburgh-inspiringcapital.com

Comentarii 1
  1. Aberdeen e inca un oras care nu ar trebui ratat in Scotia

Adauga un comentariu
Edinburgh
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica