City break de început de an la Bruxelles

Bruxelles 1

Bruxelles văzut de sus

Sărbătorile au trecut, onomasticile, Crăciunul şi anul cel nou sunt deja de domeniul trecutului, aşa că noi ne intrăm în ritmul normal. Cum ce ritm normal? Ritmul călătoriilor şi cel al city break-urilor. În 2012 vom deschide seria călătoriilor şi vacanţelor cu Bruxelles, capitala Belgiei, şi totodată, capitala neproclamată a Uniunii Europene. Bruxelles-ul este un oraş care face parte din partea vestică a Europei, aici putând fi găsite importante instituţii politice şi administrative din Belgia. De exemplu, aici veţi vedea sediul Guvernului belgian şi Parlamentul Federal. După cum v-am spus şi mai sus, Bruxelles este de fapt un soi de capitală neîncoronată a Uniunii Europene, fiind unul dintre cele trei oraşe ale Europei în care instituţia îşi desfăşoară mai mult de jumătate din activitate. În Bruxelles puteţi întâlni sediul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, sau mai popular cunoscut NATO, sediul Uniunii Europene Occidentale, dar şi organizaţia Eurocontrol.

Acum să vorbim un pic despre gradul lingvistic al acestui oraş, deoarece este un aspect destul de important într-un city break făcut aici. E ca şi cum am merge cu un câine sur la vănătoare. Şi vă daţi seama că dacă nu cunoaştem limba oficială de aici ne va fi greu în aproape orice activitate pe care vrem să o desfăşurăm în Bruxelles. Este important să ştiţi că Bruxelles este oficial un oraş bilingv, cele două limbi oficiale ale acestuia fiind franceza şi neerlandeza. Dacă tot ştiţi acest lucru acum, nu trebuie să uitaţi că în franceză oraşul este cunoscut drept ”Bruxelles”, în timp ce în neerlandeză i se spune ”Brussel”. Dintre cele două limbi, franceza este cea mai utilizată, practic neerlandeza fiind un dialect de soi local.

Când mergem la Bruxelles?

Cu şi despre vreme în Bruxelles, sau care e cea mai bună perioadă pentru a merge în capitala Belgiei. Aflat sub zone climatice Köppen face ca Bruxelles să fie clasificat drept un oraş cu climă oceanică. Apropierea Bruxelles-ului de zonele de coastă influenţează clima zonei prin trimiterea de mase de aer marin din Oceanul Atlantic.

temp-medii-Bruxel,Belgia

Temperaturi medii anuale pentru Bruxelles

Zonele umede din apropiere, conferă un climat temperat maritim. În medie, există aproximativ 200 de zile de ploaie pe an în regiunea Bruxelles. Cu ninsorile belgienii nu prea o duc bine. Aici ninge destul de rar, iar asta se întâmplă o dată sau de două ori pe an. Cea mai bună perioadă pentru vizitarea oraşului este cu siguranţă vara, şi mai exact prin august, iar cea mai neinsipirată porţine din an pentru vizite se nimereşte tocmai iarna. Acum că ştiţi şi despre vremea de aici, cred că ar fi cazul să trecem mai departe.

Unde şi cât cheltuim pe cazare în Bruxelles?

Când vine vorba de cazare Bruxelles nu este un oraş pe care să îl priviţi cu dubii. Toate hotelurile de aici sunt bune, iar condiţiile fac toţi banii. Bineînţeles că fiind vorba de city break-ul vostru, veţi decide câţi bani sunteţi dispuşi să cheltuiţi pe cazare. Sfatul nostru ar fi să nu vă zgârciţi tocmai la această parte. Vă vom spune şi de ce. Hotelurile bune, sau cele care se respectă, sunt amplasate destul de aproape de centrul Bruxelles-ului. Asta înseamnă că dacă veţi decide să vă luaţi un hotel ceva mai îndepărtat veţi cheltui bani pe taxi sau mijloace de transport în comun doar ca să ajungeţi în centru. E fix cam acelaşi lucru nu? Bani de cazare sau mai mulţi bani de transport?

În funcţie de câte stele are hotelul este şi preţul pe aici prin Bruxelles. Adică, la un hotel de patru stele situat la două minute de centrul oraşului, o cameră dublă cu mic dejun inclus, şi chiar în luna august, cea pe care noi v-am recomandat-o, pentru o şedere de trei zile, vă va costa 387 de euro. Coborâm un pic pretenţiile şi putem găsi şi hoteluri de trei stele la preţuri destul de avantajoase. Adică, cameră dublă în sezonul de vară, la hotel de trei stele, costă 162 de euro, dar este drept că se află mai departe de centrul oraşului. Oricum preţurile de care v-am spus sunt recomandate de Booking.com. Dacă veţi planifica din timp călătoria voastră pe meleaguri belgiene, şi veţi găsi şedere printr-o agenţie de la noi, preţul plătit pe hotel va fi cu mult mai mic. Astea sunt mici trucuri pe care nu ne ferim să vi le spunem.

Cum ajungem în Bruxelles

Este foarte important pentru voi să alegeţi cea mai bună metodă de a ajunge la destinaţie. Atunci când sunteţi fani ai city brek-urilor cel mai înţelept este să staţi cu harta şi opţiunile în faţă şi să analizaţi. Pentru a ajunge în Bruxelles avem la dispoziţie practic trei opţiuni: maşina, trenul sau avionul.

Cu maşina: Nu credem că este o alegere prea bună şi vă vom spune şi de ce. În primul rând distanţa pe care o aveţi de parcurs din România şi până în Belgia, implicit să zicem din Bucureşti şi până în Bruxelles, este destul de mare. Conform ViaMichelin.com aveţi astfel de parcurs 1265 de kilometri. Trebuie să vă gândiţi că la o distanţă atât de mare condusul va deveni la un moment dat foarte obositor. Deci cu maşina la Bruxelles nu am recomanda. P.S: Banii pe benzina cunsumată ar fi undeva aproape de 250 de euro.

Cu trenul: O altă metodă de a ajunge la Bruxelles pe care nu o recomandăm. Distanţa este foarte mare, iar plictiseala şi tracasul călătoriei pe şine va ajunge sigur la voi. Pe deasupra nu este prea econom să mergeţi cu trenul tocmai până în Belgia. Pe deasupra, să nu uităm şi de eventualele schimbări de trenuri pe care veţi fi obligaţi să le faceţi. Verdictul nostru: nu trenului până în Bruxelles.

Cu avionul: Avionul este cea mai rapidă şi cea mai sigură metodă prin care puteţi ajunge la Bruxelles. De asemenea, este recomandarea noastră din mai multe motive. În primul rând, cu avionul veţi face circa două ore pe drum. Veţi fi relaxaţi şi fără griji de condus sau schimbat trenuri. În al doilea rând, cu avionul veţi plăti doar 160 de euro pe bilet, deci mai ieftin de atat credeţi că se poate? În ultimul rând, cu avionul vă puteţi rezerva biletul din timp, iar acest lucru va duce la micşorarea tarifului per bilet. Sfat: luaţi avionul către city break-ul vostru înspre Bruxelles.

Bruxelles 2

Tramvai din Bruxelles sosit în staţie

Transportul prin Bruxelles

Transportul în comun din Bruxelles este destul de bine pus la punct, şi aici ne referim la faptul că autovehiculele sau autotrenurile au o periodicitate bună şi sunt curate. Metroul din Bruxelles dateaza de la 1976, şi este cunoscut mai bine sub numele de premetro. De asemenea, există o reţea extinsă de autobuze şi de tramvaie împărţite, bineînţeles, pe trasee cu specific de zonă. .

În Bruxelles existp un sistem de inter-ticketing pentru toate mijloacele de transport în comun. Acest lucru înseamnă că oricine cu bilet STIB poate folosi metroul sau autobuzele interurbane în interiorul oraşului la orice oră. Serviciile pentru navetişti sunt operate de către De Lijn, TCE şi SNCB/NMBS. În următorii ani se preconizează că reţeaua de transport în comun va fi extinsă de către RER Bruxelles şi în jurul oraşului.

Din 2003 la Bruxelles există un serviciu de car-sharing operat de compania Bremen Cambio, in parteneriat cu STIB. De asemenea, aici se pot împărţi şi cursele de taxi. Din 2006, a fost încurajat transportul eco iar astfel s-a implementat sistem la comun de biciclete pentru transportul uşor.

Bruxelles-3

Turiştii se pot simţi în siguranţă în Bruxelles

Siguranţa turiştilor în Bruxelles

În general Bruxelles este un oraş liniştit şi nu ar trebui să vă faceţi griji că veţi fi jefuiţi în plină stradă. Cu toate acestea însă, pădure fără uscături nu găsim, şi sunt practic câteva zone pe care ar fi de preferat să le evitaţi pe timp de noapte. Cele trei staţii principale ale oraşului Bruxelles, adică cea de Nord, Europa Centrală, şi “în special” cea de Sud, sunt un teren fertil pentru hoţi de buzunare, care pot atenta de asemenea şi la bagaje mici şi computere. Jafuri uşoare şi furturi de portofele sunt totuşi comune, în special în oraşele mari precum Bruxelles. Ar fi indicat să aveţi mare grijă la cei care vă cer sfaturi pentru ghidare. În timp ce stă de vorbă cu voi, hoţul de buzunar poate fi însoţit de un complice care fără niciun fel de ezitare vă va fură din buzunare sau genţi. Pentru o mână de ajutor atunci când aveţi nevoie de sfaturi de ghidare prin Bruxelles, noi v-am pregătit o hartă turistică a oraşului, care sigur vă va fi de folos.

Informaţii utile

  • Ţară: Belgia
  • Primar: Freddy Thielemans
  • Suprafaţă: 32.61 km²
  • Densitate: 4400 loc/km²
  • Număr de locuitori: 144.785
  • Ora de vară: CET (UTC+1)

Scurt istoric al oraşului

Teoria cea mai comună pentru toponimia oraşului Bruxelles este că numele provine din Broeksel, cuvânt olandez vechi sau alte variante de ortografie, ceea ce înseamnă Marsh sau Broek şi acasă sau “acasă în Marsh”. Întreaga traducere ar spune că Bruxelles înseamnă de fapt casa din mlaştină. Prima referire sau înregistrate a Bruxelles s-a făcut în 695, atunci când acesta era încă un cătun. Fondatorul oficial al Bruxelles este ducele Charles de Lotharingia. Charles va construi prima fortificatie permanent în oraş, astfel încât de aici pleacă practic istoria oraşului.

Pentru moment ne vom opri aici, iar mâine promitem că ne întoarcem cu cele mai importante atracţii turistice din Bruxelles.

Voi aţi fost până acum în Belgia?

Surse foto: jabberwocky381/ Flickr.com, Matthew Black/ Flickr.com şi historic.brussels/ Flickr.com

Resurse: virtualtourist.com şi brussels.irisnet.be

Adauga un comentariu
Bruxelles
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica