City break cultural la Bologna, Oraşul Roşu

Pe străzile din oraş

Pe străzile din oraş

Când spunem “Bologna” deja ne gândim la tradiţiile de aici, la universităţile şi centrele medievale, dar şi la galeriile de artă şi bisericile minunate care îţi iau răsuflarea. În plus, toată lumea îl cunoaşte drept Oraşul Roşu, asta datorită clădirilor care au aspect de… teracotă.

Dacă mulţi preferă să ajungă în Veneţia, Verona, Milano sau Florenţa şi de acolo iau trenul (e la o distanţă de circa o oră, două) pentru a ajunge la Bologna şi pentru a petrece aici câteva zile, sunt convinsă că la fel de mulţi sunt şi cei care îşi planifică de la bun început un city break la Bologna. Şi de ce nu ar fi aşa? Atracţii turistice există, obiective culturale sunt peste tot şi, în plus, toată lumea laudă bucătăria şi festivalurile de aici, aşadar totul sună perfect, nu?

Apropo, ştiaţi că Bologna are cel mai mare centru istoric din Italia după Veneţia? Este vorba despre Piaţa Maggiore, un adevărat loc de întâlnire atât pentru tineri, cât şi pentru cei mai maturi. Aici, în timpul festivalului de film, au loc toate proiecţiile de film.

Când să vizităm Bologna

Vara este foarte cald, ba chiar multe restaurante şi alte localuri sunt închise în această perioadă, iarna este extrem de frig şi, cu excepţia Sărbătorilor de Iarnă, mai niciun turist nu se află pe străzile oraşului.

Rămân ca variante doar primăvara sau toamna pentru vizitat Bologna.

Cât ne costă cazarea?

Potrivit Booking.com, trei nopţi la Bologna, într-un hotel de patru stele la mijloc de octombrie vă scoate din buzunar în jur de 1.500 de lei, pentru o cameră dublă.

Desgur că veţi putea scoate un preţ mult mai bun de la agenţiile de la noi şi, la fel de sigur este şi faptul că aţi putea renunţa la unele stele ale hotelului, pentru că cel pe care l-am ales eu este unul dotat cu centrul spa, saune, băi turceşti şi tratamente de wellness, lucruri care nu ştiu dacă sunt atât de atrăgătoare atunci când vorbim despre un city break şi nu despre o vacanţă lungă.

Cum te deplasezi in oras

Cum te deplasezi în oraş

Transport spre şi în Bologna

Aeroportul cel mai aproape de Bologna este Aeroportul Internaţional Guglielmo Marconi, iar biletul de avion dus – întors vă costă aproximativ 250 de euro, desgur, dacă-l achiziţionaţi din timp veţi scoate mai puţin din buzunar.

Către centrul oraşului nu ar trebui să faceţi mai mult de câteva zeci de minute de la aeroport, iar aici aveţi la dispoziţie Aerobus-ul ce ajunge direct în “buricul târgului”.

Cum te deplasezi în oraş

Compania care se ocupă cu transportul în comun din Bologna este ATC. Dacă vreţi să luaţi autobuzele pentru a vă deplasa dintr-un punct în altul, atunci trebuie să ştiţi că biletele se pot procura chiar din autobuz, cu ajutorul automatelor de bilete. Există două automate în maşini, unul roşu şi altul galben: cel roşu este pentru a cumpăra bilete (preţul unui tichet este de 1.5 euro şi este valid o oră) iar cel galben este automatul pentru validarea tichetului de călătorie.

Dacă aveţi nevoie de o hartă cu transportul în comun din Bologna, o veţi găsi la orice centru de tichete (există foarte multe în centrul oraşului) de aici veţi putea lua şi cartele cu mai multe călătorii, care sunt de cele mai multe ori mult mai rentabile. Bilete de călătorie veţi găsi şi în cele mai multe dintre magazinele de ziare, ţigări sau cafea.

Bicicletele sunt foarte populare în oraş. Există mai multe centre de închiriere, şoferii de obicei îi respectă pe cei pe două roţi, iar singura grijă ar fi să aveţi grijă unde le parcaţi, pentru că este posibil să rămâneţi fără ele.

Siguranţa turiştilor

Ştiu că vă spun asta la fiecare destinaţia despre care vă povestesc, dar mare atenţie la hoţii de buzunare, care sunt prezenţi în orice oraş turistic, mai ales în zonele aglomerate.

De asemenea, dacă vreţi să închiriaţi biciclete nu vă sfătuiesc să le lăsaţi nesupravegheate, mai ales în zonele universităţilor, unde hoţii se adună la “ţintă sigură” pentru că este cunoscut faptul că studenţii preferă să ajungă la cursuri pe două roţi.

Info utile:

 • Ţară: Italia
 • Regiune: Emilia-Romagna
 • Provincie: Bologna
 • Primar: Virginio Merola
 • Suprafaţă:140,73 km²
 • Populaţie: 373,026 locuitori
 • Fus orar: CET
 • Cod poştal: 40100
 • Prefix telefonic: 051
 • Patron: San Petronio
 • Ziua: 4 octombrie

Hartă turistică

Nu aveţi cum să plecaţi de acasă fără o hartă turistică, pe care să bifaţi toate locurile pe care vreţi să le vedeţi şi cele de care v-aţi bucurat deja în timpul city break-ului.

Aşadar nu am stat pe gânduri şi am căutat pentru voi o hartă turistică a oraşului Bologna, care sper să vă ajute să vă planificaţi cât mai bine vacanţa.

Coloanele din Bologna

Coloanele din Bologna

Scurt istoric

Nu e de iertat dacă ajungem într-un oraş cunoscut precum Bologna şi nu ştim nici măcar un lucru despre ce s-a petrecut aici în trecut. Aşadar, vă ajut eu cu un foarte scurt istoric al localităţii.

Bologna se numea în trecut Velzna, iar după ce a fost cucerit de un trib Galic a fost creată colonia Romana Bononia, în anul 728 a fost cucerit de Lombarzi, iar în anul 1088 a fost fondată aici cea mai veche universitate din Europa.

Voi aţi ajuns la Bologna sau vă planificaţi să ajungeţi aici? Eu promit că voi reveni mâine cu cele mai cunoscute atracţii turistice din oraş.

Surse foto: on1stsite./ Flickr.com, Maria Firsova/ Flickr.com şi mararie/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi tripadvisor.com.

Comentarii 4
 1. Foarte ok destinatia, Chiar merita vizitata datorita adminilor si celor de la FLYSKY am avut cel mai frumos concediu de pana acum anul acesta.

 2. Adevarul e ca totul pare mai mult decat superb, insa nu pare tocmai cel mai viu oras, zic bine sau ma insel oare?
  Spun asta probabil pentru ca lipsesc oamenii din imagini, insa atmosfera parca spune totul, sper ca nu ma insel.

 3. Este o destinatie de basm unde foarte multi calatori ar trebui sa ajunga, macar o data. 🙂

 4. Aveti un blog de nota 10!

Adauga un comentariu
Bologna
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica