Cele mai importante puncte turistice din Marsilia

Portul

Portul vechi din Marsilia

Am ajuns cu bine în Marsilia, ne-am cazat şi acum ne facem planul pentru partea de vizitare a oraşului, care din punctul meu de vedere este cea mai frumoasă ”bucată” dintr-un city break. După cum vă spuneam şi de ieri, atunci când am discutat despre sosirea în Marsilia, acest orăşel francez te va vrăji cu siguranţă. Aproape toţi turiştii care au călcat vreodată prin Marsilia au fost impresionaţi de felul oamenilor de a fi din acest peisaj urban. Structura oraşului se mulează pe centrul acestuia şi pleacă uşor către partea martimă, partea portuară a Marsiliei. Tot timpul prin acest oraş vei simţi, mai mult sau mai puţin, briza mării, pentru că deh eşti foarte aproape de ea. Clădirile din Marsilia sunt aşezate strategic una lângă cealaltă astfel încât spaţiul dispus pentru străzi şi bulevarde să fie cât mai bogat cu putinţă. Atmosfera este caldă şi primitoare, oamenii sunt ok, chiar dacă din anumite părţi s-a mai auzit despre francezi că ar fi un pic snobi. Sunt multe lucruri de vizitat în Marsilia, doar că trebuie să ştii unde să mergi şi ce să vezi atunci când ajungi acolo. Din moment ce vorbim de Franţa nu ai cum să scapi din vedere construcţiile tipice din această ţară şi aerul boem care le înconjoară.

Din moment ce suntem foarte aproape de Marea Mediterană mă gândeam să începem cu ceva care să aibă în context şi această ”amprentă”. Aşa că vreau mai întâi să vă spun despre:

 1. Muzeul Mediteranean de Arheologie (Musee d’Archeologie Mediterraneenne)
 2. Muzeul este structurat pe trei departamente foarte bine definite, unde puteţi vedea lucruri cu adevărat remarcabile. Aveţi dispuse încăperi speciale pentru expoziţii de antichităţi egiptene, antichităţi locale şi arheologie clasică regională. La secţiunea Egipul Antic colecţia constă în obiecte colectate de Dr. Clot Bey care, la cererea primită de la viceregele Egiptului, Mehemet Ali , a trăit mult timp în această ţară şi a fondat Scoala de Medicina. Terenul achiziţionat de către oraşul Marsilia pentru un preţ modic, a fost completat prin diverse donaţii şi achiziţii. Succesive de cinci camere într-un rând cu statuile, sarcofagele si diverse obiecte tematic, sala de ultima reprezentând o camera mortuara. În prima sală a muzeului sunt prezentate în două ferestre de obiecte predynastic: vaze vaze tubulare cu desene geometrice, ace de os, paletele de fard de ochi, varfuri de sageti, screpere. Există, de asemenea şi un bust de granit de om, o statuie a lui Ramses VI în granit a XX-lea dinastie şi un cap de leu al zeiţei Sekhmet, probabil, de la templul lui Mut (Karnak), sau un templu al Jubileului Amenhotep III, care au expus imagini cu această zeiţă.

  Basilica

  Basilica Notre-Dame din Marsilia

 3. Basilica Notre Dame Marsilia (Notre-Dame de la Garde Marseille)
 4. Este cunoscută la nivel local ca “mamă bună”, în Provence: Boueno Mero, este o basilică situată pe un calcar stâncos de 149 de metri la Sud de portul vechi din Marsilia cu o înălţime de 13 metri, impresionează prin zidurile şi fundaţiile clădite peste un vechi fort. Este construită de către arhitectul Henri Espérandieu în stil romano-bizantin şi sfinţită la 5 iunie 1864. Construcţia se află pe bazele unui fort din secolul al-XVI-lea. Bazilica are două părţi: o biserică mai mică sau criptă, săpată în stâncă în stil romanic, şi o biserică mare cu mozaicuri bizantine. Pe partea de sus a unui turn pătrat la 41 de metri se înalţă un alt turn de 12,5 metri, care serveşte drept piedestal. Pe acesta se află o statuie monumentala de 11.2 metri a Fecioarei Maria cu Pruncul fabricat din cupru cu aur. Piatra folosită pentru construcţia clădirii, în special de culoare verde provenită din apropiere de Florenţa, s-a dovedit a fi sensibilă la coroziunea atmosferică, astfel că a fost nevoie de o restaurare între 2001 – 2008. În plus, au fost renovate şi mozaicurile deteriorate pentru a îndepărta găurile de gloanţe şi stirigia ce a înnegrit pe parcurs zidurile, apărută de la lumânări. În Marsilia, Notre-Dame de la Garde este în mod tradiţional considerată de către public gardianul si protectorul oraşului.

 5. Portul vechi Marsilia (Vieux Port)
 6. Este cel mai vechi port din Marsilia şi reprezintă un punct istoric şi cultural al oraşului de la infiintarea sa. Portul a fost centrul economic din Marsilia până la mijlocul secolului al-XIX-lea. A fost deschis la comertului din Marea Mediterană şi a servit coloniile franceze pentru mulţi ani. Activităţile comerciale portuare au fost apoi mutate la alte locaţii, ceva mai la nord în bazinele Portului Marsilia. “Portul vechi” este acum un loc de promenadă public şi totodată o emblemă turistică a Marsiliei.

  Palatul

  Palatul Pharo din Marsilia

 7. Palatul Pharo (Palais du Pharo)

 8. “Palais du Pharo” este situat pe coasta de vest a Marsiliei, cu vedere la portul vechi al oraşului, un loc care fură privirile turiştilor de pretutindeni. Are o vedere panoramică la portul vechi şi noul port din Marsilia. Clădirea aparţine acum oraşului Marsilia, care îl pune la dispoziţia sectorul public şi cel privat, pentru diverse evenimente. A fost construit în conformitate după placul lui Louis Napoleon pentru Imparateasa Eugenie. Prin 1855 autorităţile publice din Marsilia ofereau teren de construcţie, iar arhitecţii care au ridicat această bijuterie au fost Vaucher şi JM Lefuel. Palatul a găzduit pe parcursul anilor Facultatea de Medicină a Marsiliei, şi a fost transformat în centru de convenţii, prin adăugarea unor camere subterane aflate sub grădini. Palatul are grădini de bun venit ornate superb cu flori sau gazon. În apropierea palatului se află Monumentul Eroilor şi al victimelor mării.

 9. Observatorul Astronomic Marsilia (Observatoire Astronomique)
 10. Observatorul Astronomic din Marsilia datează de la 1702 şi este situat în apropierea Colegiului St Croix-des-montate Accoules. Este un observator care foloseşte instrumente obţinute din resurse foarte bune de finanţare. Primul director al acestuia a fost membru al unui ordin de călugări catoligic, pe nume Antoine Laval. De la 1718 la 1729 a fost observatorul a fost inactiv, deoarece fără supravegherea lui Laval, plecat la Toulon, lucrul a încetat aici. Sosirea lui Esprit Pezenas în 1692 a insuflat noutate pentru instituţie, în acelaşi an a devenind Observator Regal. Sub îndrumarea a doi asistenţi, Pezenas reuşeşte să închiriate şi echipamente noi, şi adaugă, un telescop de şase metri şi o deschidere şemineu picior pentru acesta.

Cam acestea sunt cele mai importante puncte turistice din Marsilia, iar noi ar trebui acum să ne mai şi odihnim, pentru că mâine plecăm din nou la colindat oraşul, dar de data aceasta ne vom opri la obiectivele inedite ale Marsiliei.

Cum vi se par atracţiile turistice din Marsilia?

Surse foto: wikipedia.org, wikipedia.org şi bogoni/ Flickr.com

Resurse: wikipedia.org, tripadvisor.com şi marseille.fr

Adauga un comentariu
Marsilia
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica