Ce putem mânca şi bea în Glasgow

Haggis

Haggis

Glasgow oferă o mulţime de locaţii pentru cei care vor să guste câte ceva din preparatele tradiţionale din Scoaţia, dar nici cei care se îndreaptă către bucatele specifice altor ţări nu vor rămâne cu “pofta în cui” pentru că există şi pentru aceştia restaurante speciale.

Ba chiar zonele cu restaurante sunt structurate special după gusturi. Spre exemplu, dacă vă veţi îndrepta către West End veţi descoperi multe restaurante pentru cei mai boemi, pe când localurile din Merchant City vor avea mereu în meniuri specialităţi extravagante, iar buricul oraşului este plin de fast food-uri pentru cei care nu vor să petreacă mult timp într-un restaurant, ci vor mai degrabă să-şi potolească foamea cât mai repede, pentru a ajunge la atracţiile turistice pe care le au de vizitat. Indiferent însă de locaţia aleasă bacşişul rămâne la fel, de altfel ca şi la noi, de 10% din valoarea notei de plată, dar asta doar dacă sunteţi mulţumiţi de serviciile primite.

Bucătăria scoţiană

Din bucătăria tradiţională nu lipsesc mai niciodată peştele, legumele şi fructele. Departe de mine gândul că vorbim despre preparate light, care nu se vor resimţi şi după vacanţa în Scoţia. Numai dacă ţinem cont de faptul că preparatul tradiţional cel mai îndrăgit de localnici este Haggis, un fel de carne tocată (care aducea a drob) ce se fierbe într-un maţ de oaie sau de porc şi ce se serveşte alături de o porţie mare de cartofi prăjiţi şi ne putem face o idee despre care sunt preferinţele culinare ale scoţienilor, nu?

Biscuitii oatcakes

Biscuiţii oatcakes

Un alt preparat pe care-l veţi găsi în mai toate restaurantele este “Steak and ale pie” ce este de fapt plăcintă din carne, carne făcută în sos de bere. Sună mult mai rău decât este gustul, credeţi-mă pe cuvânt. Practic, carnea este de vită şi se macerează într-un sos din mai multe tiprui de bere. Odată ce carnea e gata aceasta se aşază cu grijă în mai multe straturi de foietaj şi totul se serveşte cu legume, de cele mai multe ori alături de cartofi prăjiţi.

Pentru că care nu vor să petreacă mult timp într-un local şi vor să guste ceva pe fugă puteţi încerca Bacon roll sau o chiflă de pâine cu şuncă. Nu e bine deloc să număraţi deja caloriile, pentru că se adaugă şi unt, pentru a frăgezi pâinea. Veţi găsi peste tot prin zonele aglomerate şi vestilele gustări Fish and chips porţie pe care o puteţi gusta alături de o garnitură de ouă murate.

Era să uit de somon şi e destul de important să vă spun măcar câteva cuvinte pentru că în Scoţia somonul este pe lista cu preparate tradiţionale. Fie făcut la abur sau la grătar, somonul trebuie încercat în Glasgow, mai ales că e preparat după nişte reţete atât de precise încât mai că nu-ţi vine să crezi. De exemplu, dacă veţi cere somon afumat, atunci fiţi convinşi că el este afumat la o tenperatură de nu mai mult, nu mai puţin de 37 de grade, în lemn de pin sau de stejar. Impresionant, nu?

Trecem şi la desert şi e musai de încercat shortbread. Nu e nimic altceva decât o prăjitură de tip biscuite, dar e foarte fraged şi la fel de gustos. Apropo, tot un fel de biscuţi sunt şi oatcakes numai că nu sunt deloc dulci, ci chiar săraţi şi destul de sfărâmicioşi. Aceştia sunt făcuţi din ovăz şi se servesc de obicei cu diverse aperitive.

Pentru cei care îşi doresc o gustare atunci există mai multe brutării sau patiserii unde preţurile sunt mici, iar preparatele delicioase.

Hot Toddy

Hot Toddy

Ce bem în Glasgow

Whisky sau scotch, clar! Adevărul este că nimeni nu ştie cu precizie când s-a “născut” whisky-ul în Scoţia, dar este băutura tradiţională, unii chiar îl numesc uisge beatha, adică apa vieţii.

Se spune că licoarea a apărut pentru prima dată prin secolul al XII-lea, iar la doar două secole mai târziu toată lumea dorea să-l guste. Ba chiar pentru a-l face aveau nevoie de un acord de la Trezorerie.

În anul 1725 alcoolul a fost considerat un pericol pentru societate, aşadar multe distilerii au fost închise. Asta a pornit un comerţ clandestin, iar interdicţia, în loc să oprească afacerea, a făcut să înflorească şi mai mult.

Nu uit nici de bere, pentru că există câteva mărci de bere locală ce sunt foarte lăudate, printre ele se numără Indian Pale Ale, Belhaven Brewery, Caledonian Brewery, Rose Street Brewery sau Firkin Brewery.

Mai e ceva ce trebuie să încercaţi: se numeşte Hot Toddy şi este un fel de cocktail cu whiskey şi apă caldă, miere şi zahăr.

Voi cu ce v-aţi mai “bucurat papilele gustative” în Scoţia?

Surse foto: hostelmanagement/ Flickr.com, LoopZilla/ Flickr.com şi Silly Little Man/ Flickr.com.

Resurse: scotland.org şi scotlandfoodanddrink.org.

Adauga un comentariu
Glasgow
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica