Ce obiective turistice vizităm în Glasgow

Kelvingrove Gallery

Kelvingrove Gallery

Vă spuneam chiar ieri că oraşul este unul foarte mare, dar dacă ne referim doar la centru, atunci acesta poate fi foarte uşor văzut la o plimbare. Pentru localnici, centrul oraşului se împarte în două zone. Este vorba despre City Center, plin cu lanţurile magazinelor şi West End, o zonă unde se adună cei care sunt boemi, unde barurile, cafenelele şi restaurantele sunt unele care-ţi aduc aminte de trecut.

Buricul West End-ului este Universitatea din Glasgow, cel mai vechi şi mai impresionant lăcaş de învăţământ din oraş, fiind chiar a patra universitate, după vechime, din Regatul Unit, fondată în anul 1451.

Revenind însă la obiective turistice care nu trebuie ratete în Glasgow acestea sunt destul de multe la număr. Nu am reuşit să mă opresc asupra câtorva, aşadar aveţi mai multe puncte de interes mai jos şi rămâne să vă alegeţi voi dintre acestea care sunt locurile pe care vreţi să le vizitaţi.

 1. Centrul de Ştiinţe (Glasgow Science Centre)

  Centrul de Ştiinţe aduna sute de prezentări interactive, expoziţii, un cinematograf IMAX şi, poate cel mai cunoscut obiectiv turistic dintre toate, Glasgow Tower, un turn înalt de 125 de metri, singurul din întreaga lume care se roteşte la 360 de grade în jurul axei sale.

  Tot aici veţi avea parte şi de spectacolul oferit de planetariul din Glasgow.

 2. Catedrala Glasgow (Glasgow Cathedral)

  De la un loc unde ştiinţa este pe primul loc, trec la Catedrala Glasgow. Este cel mai mare lăcaş de cult din Scoţia, fiind dedicată Sf. Mungo. De altfel, mulţi localnici o cunosc după denumirea de Catedrala Sf. Mungo.

  Pentru a vă povesti şi un pic din istoria lăcaşului de cult, piatra de temelie a fost pusă în anul 1136, construcţia fiind finalizată 300 de ani mai târziu.

  Interesant este interiorul catedralei: dacă partea dinspre vest este ceva mai ridicată, spre est se coboară pe nişte scări, fix până în locul unde se află o criptă, mormântul lui Sf. Mungo, care a ridicat în acest loc o capelă, în secolul al VI-lea.

 3. Clădirea City Chambers (City Chamber)

  Dacă vreţi să vedeţi poate cea mai impresionantă clădire din Glasgow, atunci trebuie să vedeţi City Chamber, imobilul fiind practic un simbol al puterii politice de aici.

  Clădirea a fost inaugurată de către Regina Victoria, iar cea mai mare cameră din interiorul său, Banqueting Hall, a fost gazda a nenumărate evenimente pe parcursul anilor, de la lansări de cărţi, la evenimente formale. De ce vă spun asta? Pentru că această cameră este imensă, măsoara 33.5 metri lungime, 14.6 metri lăţime şi este înaltă de 15.8 metri, deci pot spune pe bună dreptate că măsoară cât un apartament de lux din Bucureşti.

 4. City Chambers

  City Chambers

 5. Piaţa George (George Square)

  Aşa cum v-am obişnuit la fiecare city break, trebuie să vă povestesc câte ceva şi despre cele mai mari şi mai frumoase pieţe din respectivul oraş.

  George Square (numită aşa după Regele George al III-lea) este dominată de Birou Judecătoresc din 1888, o clădire impunătoare pe care nu aveţi cum să o rataţi.

  În această piaţă de adună localnicii care vor să se depărteze de oraşul aglomerat şi de asemenea locul este unul cunoscut în urma numărului mare de adunări, concerte sau evenimente care sunt organizate aici.

 6. Parcul Glasgow Green (Glasgow Green)

  Pentru că tot am vorbit mai sus despre o piaţă, acum am trecut la un parc. Green este de departe cel mai vechi parc din Glasgow (este ridicat în secolul XV).

  Aşadar, dacă vreţi să vă odihniţi puţin între vizitele de la mai multe atracţii turistice sau dacă vreţi să vedeţi cum arată cel mai “bătrân” parc din Scoţia, atunci trebuie să ajungeţi aici.

 7. Casa Tenement (Tenement House)

  O capsulă a timpului! Aşa pot descrie, pe scurt, Casa Tenement. Mulţi spun că este un muzeu şi nu este tocmai greşit acest lucru… de fapt este vorba despre un apartament care ne arată cum se trăia în Glasgow în secolul al XIX-lea.

  Nimic din locuinţă nu a fost schimbat încă din anul 1892, de la lămpi de gaz sau echipamente de bucătărie care ne aduc mai mult zâmbete decât să ne ofere ajutor în zilele noastre, o vizită aici ne va ajuta să facem paşi buni în trecut pentru a vedea cum trăiau oamenii în secolul al XIX-lea.

 8. Catedrala Glasgow

  Catedrala Glasgow

 9. Galeria De Arta şi Muzeul Kelvingrove (Kelvingrove Gallery)

  Nu am cum să nu vă povestesc măcar despre o galerie de artă. Iar aceasta este clar unul dintre cele mai cunsocute locuri din Glasgow, pentru că adună 22 de galerii cu tematici diverse, galerii care au peste 8.000 de exponate ce pot fi văzute de turişti.

  De la arme la armuri, exponate legate de ştiinţele naturii şi distracţii speciale pentru copii, de toate acestea vă puteţi bucura dacă veţi vizita galeria.

  Şi pentru că nu pot să nu vă spun câte ceva şi despre istoria din spatele acestei galerii, Kelvingrove a fost deschisă pe 2 mai 1901, la acea vreme multe exponate veneau de la Galeriile McLellan şi de la Muzeul Oraşului Industrial.

 10. Nava din Portul Glasgow (The Tall Ship at Glasgow Harbour)

  Pentru final, am lăsat Nava din Portul Glasgow, o navă muzeu ce este cunoscută şi sub denumirea de Glenlee.

  Are trei niveluri, este construită în stil baroc şi a fost scoată pe apă în decembrie1896.

  Glenlee a fost folosită timp de 47 de ani şi e o atracţie de neratat, mai ales pentru că sunteţi în Glasgow, cel mai mare port din Scoţia.

Acestea fiind spuse, atracţiile turistice nu se opresc aici, mâine voi reveni cu obiective turistice inedite, care nu se regăsesc în toate ghidurile turistice.

Până atunci însă, mi-ar plăcea să ştiu dacă aţi văzut locaţiile de mai sus sau dacă există alte puncte de interes pe care le-am ratat?

Surse foto: raymccrae/ Flickr.com, dalbera/ Flickr.com şi baaker2009/ Flickr.com.

Resurse: seeglasgow.com şi glasgowguide.co.uk.

Comentarii 2
 1. Un oras extraordinar care merita vizitat.

Adauga un comentariu
Glasgow
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica