Ce obiective turistice speciale avem de văzut în Dubrovnik

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

“Cei ce caută paradisul pe pământ trebuie să vină la Dubrovnik”, spunea cu decenii în urmă Bernard Show. Nu ştiu dacă are sau nu dreptare, dar ştiu că oraşul şi chiar Croaţia nu sunt “exploatate” destul de mult de către cei care vor să descopere locuri frumoase din Europa.

Cu toate că Dubrovnik este recunoscut ca fiind un oraş minunat, care nu se uită uşor de nimeni ce l-a vizitat, nu sunt mulţi care-l pun pe primele locuri în lista lor de destinaţii de vizitat.

Dacă ieri v-am povestit despre acele locuri care trebuie vizitate atunci când ajungeţi în Dubrovnik, astăzi vă povestesc despre alte atracţii turistice inedite. Nu este vorba despre locuri care nu sunt destul de importante, ba dimpotrivă chiar aş spune că uneori aceste obiective sunt mai faine decât cele despre care v-am spus ieri, măcar din simplul fapt că nu se află toate în multitudinea de ghiduri turistice, deci nu ştie toată lumea de ele, aşadar odată ce le vizitaţi veţi descoperi şi partea nevăzută a oraşului şi a culturii localnicilor.

 1. Visia Dubrovnik 5D Theatre (Visia Dubrovnik 5D Theatre)

  Încep cu un loc mai mult decât inedit. Aproape de poarta Pile este cel mai modern muzeu din oraş. Visia Dubrovnik 5D Theatre oferă vizitatorilor o altă faţă a oraşului: cu ajutorul hologramelor şi filmelor în format 5D cei care trec pragul muzeului descoperă ce înseamnă Croaţia şi Dubrovnik.

  Muzeul a fost deschis în urmă cu 2 ani, mai exact în iulie 2010 şi experienţa se poate compara pe bună dreptate cu o călătorie în timp, mai ales că totul parte atât de real.

  Practic, odată ce aţi intrat în sala cu holograme şi filme timp de 35 de minute veţi avea parte de un show (ce se ţine în şase limbi diferite) care vă duce cu decenii în urmă în istoria oraşului.

 2. Lacul Marea Moarta

  Lacul Marea Moarta

 3. Acvariul din Dubrovnik (Aquarium Dubrovnik)

  Dacă aţi venit în city break cu cei mici sau dacă sunteţi fani ai acvariilor trebuie să faceţi o vizită acvariului din Dubrovnik. Nu este nici cel mai spectaculos din Europa, nici cel mai mare şi nu are nici o colecţie impresionantă de vieţuitoare, dar e cel mai cunoscut din Croaţia, se află în aceeaşi clădire cu Muzeul Maritim (aşadar cu ocazia aceasta veţi vedea două atracţii turistice dintr-un singur foc) iar locaţia este specială: se află chiar în interiorul fortăreţei St. Ivan.

 4. Parcul Naţional Plitvice (Nacionalni park Plitvička jezera)

  Nacionalni park Plitvička jezera, cum îl cunosc croaţii, este cel mai vechi parc naţional din Sudul Europei. A fost fondat în anul 1949 şi e situat în inima Croaţiei, măsurând aproximativ 300 de kilometri pătraţi, deci nu exagerez cu nimic când spun că e imens.

  Parcul este parte din patrimoniul UNESCO şi an de an peste 1.200.000 de vizitatori îi trec pragul, aşa că puteţi avea încredere în acest număr impresionant când vă spun că este un parc feeric ce nu trebuie ratat.

 5. Insula Lokrum (Lokrum)

  De ce nu vă povestesc şi despre alte insule şi m-am oprit la Lokrum? Pentru că-mi plac locurile cu poveşti spumoase în spate şi insula este unul dintre ele.

  Este vorba despre o insulă fără locuitori, deci care nu a trecut prin schimbările impuse de localnici. E plină de verdeaţă, încă se mai pot vedea diverse ruine năpădite de trecerea timpului şi şterse de-a lungul anilor de natură.

  Puteţi ajunge pe insula Lokrum cu bărcile care pleacă din Dubrovnik la fiecare jumătate de oră, drumul nu durează mai mult de 20 de minute.

  Vă spuneam mai sus despre faptul că-mi plac locurile cu poveşti, iar legenda se leagă de Mânăstirea Benedictina de pe insulă, care e acum doar o ruină. Se spune că Richard Inima de Leu a făcut o donaţie benedictinilor de pe insulă, care se aflau aici doar pentru a avertiza localnicii din Dubrovnik cu privire la eventuale pericole, precum invazii ale piraţilor sau alte vase care reprezintă pericol pentru croaţi. Superstiţioşii cred că oamenii ascultau în trecut cum bat clopotele din mânăstirea de pe insulă pentru a-şi dea seama dacă sunt sau nu în siguranţă.

  Pe lângă ruinele acestei mânăstiri, pe insulă puteţi să vizitaţi şi Grădina Botanică, Lacul Mrtvo More (numit şi Marea Moartă) şi fortăreaţa Forte Royale, în formă de stea care oferă o privelişte impresionantă asupra oraşului, căci se află pe cel mai înalt punct din insulă.

 6. Piata Gunduliceva

  Piata Gunduliceva

 7. Piaţa Gundulićeva (Gundulićeva poljana)

  Aţi observat cum fiecare ţară are un anumit “fel” în care sunt construite pieţele? Nu aveţi cum să rataţi să vizitaţi cea mai veche piaţă din oraş: Gundulićeva.

  În mijlocul ei se află statuia poetului Ivan Gundulić, care datează din secolul al XVII-lea. De asemenea, tot de aici vă puteţi face cumpărăturile, pentru că veţi găsi fructe şi legume proaspete, peşte şi tot felul de produse tradiţionale din Croaţia.

 8. Fortăreaţa Lovrijenac (Lovrijenac)

  În Dubrovnik există destul de multe fortăreţe, iar una dintre cele mai importante dintre acestea era în trecut Lovrijenac sau, aşa cum mai este cunoscută, Dubrovnik’s Gibraltar. Aceste e locul de unde erau păzite intrările în oraş şi acum este locul de unde puteţi face cele mai frumoase fotografii cu oraşul văzut de sus.

  Interesant de ştiut este şi faptul că grosimea pereţilor din exterior e de nu mai puţin de 12 metri şi că pe podul care duce la fortăreaţă este inscripţionat: “Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro”, adică “Libertatea nu se vinde nici pentru toate comorile din lume.

Gata cu atracţiile turistice din Dubrovnik, sper să aveţi timp să le vedeţi pe toate sau pe toate care vă fac cu ochiul.

Eu mă întorc mâine cu informaţii despre mâncarea tradiţională din Croaţia, dar până atunci mi-ar plăcea să ştiu care dintre atracţiile de mai sus vă place cel mai mult?

Surse foto: gus_the_mouse/ Flickr.com, kawanet/ Flickr.com şi Anosmia/ Flickr.com.

Resurse: arrivalguides.com şi lonelyplanet.com.

Adauga un comentariu
Dubrovnik
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica