Ce mâncăm şi bem în Cracovia

Specialitati din Cracovia

Specialităţi din Cracovia

Când vine vorba despre mâncarea tradiţională trebuie să ştiţi şi faptul că specialităţile din Polonia datează încă din vremea medievală… adică reţetele acestora, că doar nu vorbim despre mâncare ce a rezistat atâta timp. Până şi multe dintre restaurantele de aici sunt unele vechi, cu tradiţie. Evident că în ultimii zeci de ani s-au deschis şi tot felul de localuri care mai de care mai moderne, dar dacă sunteţi un pic atenţi la arhitectura localurilor şi la oamenii care intră acolo (în sensul că ar trebui să vă feriţi de localurile pline ochi de turişti) veţi nimeri în restaurante tradiţionale în care bucatele se fac doar după reţete consacrate.

Aşadar, chiar dacă în buricul oraşului veţi găsi o mulţime de restaurante care vă fac cu ochiul atunci când sunteţi în căutare de obiective turistice, sfatul meu ar fi să încercaţi să le alegeţi cu grijă şi să vă îndepărtaţi de centrul Cracoviei dacă vreţi să mâncaţi bine, la preţuri ok.

Ce găsim în meniurile restaurantelor?

Cred că cei mai cunoscuţi de turişti sunt colţunaşii. Îi veţi găsi în meniuri kluski şi se servesc de cele mai multe ori cu şuncă. Lăsăm însă desertul pentru final şi mai bine vă povestesc despre preparatele pe care le comandăm la început. Polonezii preferă tot felul de preparate din peşte, ciuperci culese chiar de ei şi de asemenea veţi găsi sfecla foarte des în mai toate preparatele. De exemplu, în timpul Sărbătorilor de Iarnă polonezii au mereu pe masă supa de sfeclă roşie.

ce mancam in Polonia

Ce mâncăm în Polonia

Alte preparate mai mult sau mai puţin ciudate pentru turişti sunt:

 • Pierogi – găluşte cu brânză, cartofi, varză, carne, ciuperci şi fructe,
 • Smalec – untură de porc cu sorici, întinsă pe o bucată de pâine,
 • Karp w galarecie – piftie de crap,
 • Nóżki w galarecie – piftie cu picioare de porc,
 • Flaki – ciorbă de burtă cu legume,
 • Czernina – supă din sânge de raţă cu oţet,
 • Kwaśnica – supă de varză acră,
 • Placki po góralsk – clătite din cartofi cu gulaş,
 • Oscypki – brânză afumată de oaie.

În cazul în care nu aveţi timp sau chef să vă opriţi din plimbare pentru a mânca, atunci puteţi apela la tarabele sau la chişcurile de pe stradă. Şi la acestea veţi găsi ceva gustos şi bun, unde mai pui că preţurile sunt mai mici. Doar în Cravoia puteţi gusta obwarzanek, un covrig pufos cu mult mac. Puteţi încerca un fel de pizza specială şi ceva mai “sărăcăcioasă”. Se numeşte zapiekanki şi are doar brânză topită cu ciuperci şi roşii sau sos de roşii.

Delicii dulci

Iar dacă vreţi ceva dulce, atunci tot la chioşcuri puteţi cere naleśniki, clătite cu fructe de pădure sau brânză. De asemenea, toţi polonezii mănâncă şi brânză de oaie afumată cu żurawiny, un gem de coacăze. Chiar dacă poate pentru unii dintre voi a amesteca brânza cu gem e ciudat, polonezii servesc acest preparat pe grătar.

La final, nu-mi mai rămâne să vă povestesc decât despre programul meselor. Micul dejun numit sniadanieîncepe pe la 7 şi se termină la 10. De obicei se consumă multă pâine, dar şi mezeluri. Prânzul sau obiad începe pe la 11 şi se termină la 15 şi de obicei este foare bogat. Cina sau kolacja de obicei se ia în oraş, începe la 18 şi se lungeşte până la 21, fiind de cele mai multe ori servită alături de un pahar cu alcool.

Oscypki

Oscypki

Ce avem de băut?

Votcă! Se ştie că votca este originară din Polonia, ba chiar se spune că în trecut ea avea 14% alcool, fiind cantitatea maximă pentru că la atât se putea ajunge prin fermentaţia naturală. Mărcile Belvedere, Chopin sau Starka ori Zubrowka sunt cunoscute în întreaga lume.

Tot în materie de băuturi nici berea nu este uitată, pentru acest sortiment cele mai cunoscute nume sunt Zywiec, Okocim, EB, Warka sau Tyskie.

Acestea fiind spuse, eu trag linie la capitolul “mâncare şi băuturi” şi vă aştept pe voi să-mi povestiţi ce aţi gustat prin Cracovia.

Surse foto: meaduva/ Flickr.com, Kasia!!/ Flickr.com şi Effervescing Elephant/ Flickr.com.

Resurse: krakow-info.com şi cracow-life.com.

Comentarii 1
 1. Robert Krzesaj 15 March, 2013 la 11:40

  Hello,

  I’d like to ask who is the author of the above pictures? I’m particularly interested in following picture:
  http://thecitybreak.ro/ce-mancam-si-bem-in-cracovia/

  Best regards

Adauga un comentariu
Cracovia
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica