Ce mâncăm şi bem în Dubrovnik

Ce mancam in Dubrovnik

Ce mâncăm în Dubrovnik

Când vorbim despre bucătăria croată nu ne gândim la o masă “light”, ci mai degrabă la multe specialităţi destul de grase, cu multe arome, picante şi din nicio farfurie nu lipseşte carnea. Cu toate acestea, puţini sunt turiştii care nu apreciază acest lucru, iar de sunteţi vegetarieni, atunci trebuie să ştiţi că în meniurile restaurantelor este imposibil să nu găsiţi ceva pe gustul vostru, asta dacă nu veţi intra într-un local special pentru vegetarieni.

Dubrovnik este un oraş plin cu restaurante, ce de obicei se adună pe străzile mici ale Centrului Vechi. Multe dintre ele sunt unele de lux, la fel cum multe dintre ele au preţuri mult mai mari decât costurile pe care ar trebui să le ofere dacă ne gândim la ce vom avea în farfurie, de aceea vă recomand să încercaţi să evitaţi localurile care sunt în apropierea obiectivelor turistice mari sau în locurie foarte aglomerate şi tranzitate, locuri printre care se numără şi Centrul Vechi. Apropo de restaurante e bine de ştiut şi faptul că cele mai multe se închid la ora 23:00 sau cel târziu la miezul nopţii. Nu uit să vă spun nici despre bacşiş, care, cel puţin la nivel teoretic, este inclus în nota de plată, deci nu trebuie să lăsaţi ceva chelnerului. Dacă vreţi însă să-i lăsaţi ceva nu ar trebui să fie mai mult de 10% din totalul consumaţiei.

Burek cu branza si spanac

Burek cu brânză şi spanac

Bucătăria are influenţe mediteraneene, se folosesc aşadar uleiul de măsline, ierburile aromate, peştele şi usturoiul. Dacă veţi decide să aveţi parte de o masă tradiţională atunci veţi începe cu un aperitiv rece, format din şunca afumată de oaie, brânză de oaie şi multe măsline, veţi continua cu nişte carne de miel, viţel sau capră cu garnitură de legumă sau peşte, crustacei sau alte vietăţi ale mării preparate în mii şi mii de feluri, la grătar sau fierte împreună cu legume proaspete şi ierburi aromate şi ulei de măsline.

Specialităţi locale

Dubrovnik are şi specialităţi locale, precum vitalac, care se referă la măruntaie de miel prăjite, învelite în intestine, sardea prăjită, picior de porc afumat şi uscat şi servit cu brânză de oaie, fructe de mare, preparate la abur.

De menţionat ar mai fi burek, ce este plăcintă cu mai multe tipuri de carne sau brânză, anistra od bobica, ce este o supă din boabe de fasole şi porumb.

Nu uit nici de desert şi vă sfătuiesc să încercaţi struki, nişte gogoşi cu brânză, gogoşi prăjite nu coapte, şi rozata, un fel de cremă de caramel delicioasă. La desert se servesc şi clătite, rulade, specialităţi din aluat prăjit în ulei, precum şi multă îngheţată când afară e cald.

Şi ca să terminaţi cum trebuie masa cereţi lichior de nuci, specific acestei regiuni.

Maraschino

Maraschino

De băut

Avem lichior de nuci, dar asta nu este tot, pentru că cele mai consumate băuturi în Croaţia sunt vinul şi brandy-ul de prune, care vine aromat cu tot felul de ierburi, sau palinca din struguri – lozovača,

Cât despre vin, cel mai cunoscut nume este Dignac roşu, care are o concentraţie de alcool de 14%-15% şi ce provine din Peninsula Peljesac. Alte soiuri de vin, apreciate de zeci de ani, sunt: Babic, sau Malmsey. Prosecco este un vin foarte dulce, de desert şi apropo de băuturi dulci de încercat este şi lichiorul de cireşe numit Maraschino.

Lăsând băuturile alcoolice la o parte, de încercat este şi apa minerală Jana, care provine dintr-un izvor mineral aflat la 800 de metri adâncime, situat în satul croat Saint Jana.

Nu mai ştiu ce ar trebui să vă povestesc despre mâncarea şi băutura tradiţionale din Dubrovnik… mă ajutaţi voi cu alte specialităţi croate?

Surse foto: jdiggans/ Flickr.com, oinonio/ Flickr.com şi avlxyz/ Flickr.com.

Resurse: arrivalguides.com şi tripadvisor.com.

 

Adauga un comentariu
Dubrovnik
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica