Ce mâncăm în Sevilia: tapas

Ce mancam in Sevilla

Ce mâncăm în Sevilla

Dacă spunem Sevilia în aceeaşi frază cu mâncare tradiţională toată lumea va spune tapas. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, fenomenul (căci nu-i pot spune altfel, mai ales pentru că nu este vorba despre un anumit tip de mâncare, ci de tot felul de amestecuri) a luat proporţii şi peste graniţele Spaniei. Se găsesc la toate restaurantele, barurile şi la multe tarabe din pieţele mari din Sevilia.

Vă povesteam despre legenda din spatele acestui tip de mâncare tradiţională atunci când vorbeam despre ce mâncăm şi bem în Madrid. În spaniolă “tapar” înseamnă “a acoperi”, iar localnicii povestesc că regele Alfonso X era bolnav iar doctorii i-au prescris să soarbă un pic de vin din oră în oră, aşa că era nevoit şi să guste câte ceva în tot acest timp pentru a fi ok, aşa că a început să se gândească la tot felul de gustări pe de care să se poată bucura. După ce a învins boala, regele a ordonat ca vinul să se servească întotdeauna cu o gustare lângă. Gustare care este diferită în orice moment. Cred că asta a făcut ca tapas să fie atât de cunoscute: nu ai cum să spui că nu-ţi plac, pentru că poţi gusta felul de mâncare preferat, doar că în cantităţi mai mici. Brânză, măsline, peşte, carne de pui, legume şi orice vă mai trece vouă prin cap, pe toate le puteţi degusta în porţii mai mici, numite tapas.

Le veţi găsi la toate restaurantele din Sevilia, de la micile taverne care oferă meniuri cu preţuri ce nu-ţi golesc portofelul (până în 8 euro), la restaurantele de lux unde ai nevoie de rezervare pentru a trece pragul. Le puteţi consuma ca fel principal, asta deşi cei mai mulţi spanioli le consideră aperitive pe care le consumă cu un pahar cu vin în faţă.

Feluri de mâncare tradiţionale

Ok, am povestit despre tapas, am înţeles despre ce este vorba şi ştim că le găsim peste tot, dar ce mai putem mânca prin Sevilia?

Spaniolii preferă carnea de porc, de vită sau de raţă şi atunci când vine vorba despre o mâncare uşoară mai toată lumea alege o supă care are în ea aceleaşi tipuri de carne despre care v-am spus mai sus.

Dacă vreţi să gustaţi ceva ieşit din comun, atunci puteţi întreba de coadă de taur în foietaj, iar de vreţi să gustaţi din mai multe feluri de mâncare fără a le comanda pe toate, atunci cereţi un platou. Aceste platouri sunt la mare căutare în Sevilia şi vin cu opt feluri care satisfac toate poftele. Tot legat de coada de taur dacă vi s-a părut că foietajul este ieşit din comun, atunci trebuie să ştiţi şi faptul că acesta nu este singurul preparat care se realizează din coada de taur. De exemplu, Rabo de Toro este o tocană de coadă de taur şi există şi multe tipuri de supe care au la bază acelaşi ingredient.

Gazpacho este o supă rece de legume, mai exact de roşii, castraveţi, ardei şi usturoi în care se adaugă crutoane. Un alt fel de supă este Cocido Andaluz, nimic altceva decât o supă de pui cu multe legume.

Vă mai spun despre un singur preparat tradiţional şi promit că trecem la desert. Nu am cum să nu amintesc despre Huevos o Flamenca. Ou prăjit într-un sos de roşii şi celebrul salam Chorizo. Aş zice că e un fel de mic dejun englezesc din Spania.

Torrijas

Torrijas

Desert

Când vine vorba despre dulciuri, spaniolii ne dau pe spate cu tot felul de bunătăţi pline de miere sau zahăr.

Torrijas este un fel de french toast sau cum le spuneam noi când eram mici frigănele. Felii de pâine, date prin ouă bătute cu lapte şi un pic de scorţişoară, apoi lăsate să se prăjească în ulei încins.

Polvorones sunt nişte prăjituri mici cu migdale şi zahăr pe care nu aveţi cum să le rataţi, fiindcă se regăsesc în orice restaurant.

Dacă am tot povestit despre tapas sau cum mănâncă spaniolii pe fugă, atunci şi la desert trebuie să vă spun despre churros, un fel de gogoaşă lungă ce se mănâncă foarte caldă, alături de cremă de ciocolată.

De vreţi ceva mai uşor, puteţi alege platourile cu brânzeturi şi fructe.

Sangria se serveşte de obicei cu bucăţi de fructe

Sangria se serveşte de obicei cu bucăţi de fructe

Băuturi tradiţionale

Despre sangria nu vă mai povestesc nimic, pentru că toată lumea ştie ce este şi se regăseşte şi la noi peste tot, apăi în Spania.

Vinul are locul său de cinste la orice masă, fie că vorbim despre prânz sau cină şi până la urmă e de înţeles având în vedere faptul că se ştie că spaniolii sunt veseli şi puşi pe distracţii la orice moment al zilei.

De vreţi ceva răcoritor fără pic de alcool, vă sfătuiesc să încercaţi Tri-Naranjus, un fel de suc natural sau mai degrabă limonadă cu portocale sau lămâie, la alegere.

Bine de ştiut

În nicio regiune din Spania nu este obligatoriu să oferi bacşiş chelnerilor. Cu toate acestea, ca şi la noi, mai toată lumea rotunjeşte suma. Spre deosebire de noi însă, unde bacşişul depăşeşte deseori 10%, spaniolii lasă doar în jur de 5% dacă serviciile au fost foarte bune, niciodată mai mult de 3 euro.

Tot legat de plată în localuri, plata cu ajutorul cardului este foarte frecventă, ba chiar aş putea spune că mulţi spanioli preferă plata cu ajutorul cardului în detrimentul celei prin numerar.

Care credeţi că sunt specialităţile pe care le veţi gusta în Sevilia?

Surse foto: travisd666/ Flickr.com, BocaDorada/ Flickr.com şi TheCulinaryGeek/ Flickr.com.

Resurse: andalucia.com şi exploreseville.com.

Adauga un comentariu
Sevilia
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica