Ce e musai de vizitat în Salonic?

Plaja Salonic

Care sunt acele obiective pe care dacă nu le vizitezi te vei întoarce acasă fără să “simţi” spiritul grecesc din Salonic? Nu ştim nici noi exact! GLUMESC normal, vă propun să citiţi cu atenţie mai jos, pentru că vă spunem noi! 😀

Dacă v-am povestit despre cum ajungi la Salonic, despre transportul din oraş şi câte ceva despre spiritul grecesc, astăzi nu avem de ales şi, aşa cum v-am promis, vă listăm toate obiectivele turistice pe care nu trebuie să le rataţi într-un city break.

V-am spus de faptul că Salonic este un oraş al artiştilor, al persoanelor care iubesc istoria şi încercă să afle cât mai multe despre localitatea pe care o vizitează, aşadar în Salonic există zeci de muzee, galerii de artă şi mai ales biserici care stau martore trecutului grecilor.

Nu putem să le listăm pe toate, dar încercăm să vă povestim câte ceva despre cele mai importante dintre ele, astfel încât să aveţi timp să le vedeţi pe cele mai multe de mai jos într-un city break.

 1. Turnul Alb – Lefkos Pyrgos

  Ce e Pisa pentru Roma este Turnul Alb (în greacă Lefkos Pyrgos) pentru Salonic. Turnul, cu o înălţime de 30 de metri, a fost în trecut parte din zidul oraşului, apoi a devenit o închisoare turcească şi a fost chiar şi un loc de execuţii, tocmai din această cauză este cunoscut şi sub numele de Bloody Tower.

  Cum Muntele Olimp este la doar 80 de km distanţă, din vârful Turnului Alb puteţi vedea vestitul munte, unde legenda spune că au trăit fericite toate zeităţile din Grecia.

  Se spune că dacă ai fost la Salonic şi nu ai măcar o fotografie din Turnul Alb, vacanţa ta nu a existat, aşa că luaţi aminte că trebuie să veniţi acasă cu multe poze frumoase.

 2. Piaţa lui Aristotel

  Piaţa lui Aristotel

 3. Piaţa lui Aristotel

  Inima oraşului este chiar piaţa numită după celebrul filosof grec. Cu o arhitectură superbă şi deschidere la golful Termaikos, în Piaţa lui Aristotel se adună toţi localnicii, fie ei tineri sau bătrâni, oameni de afaceri sau turişti, nu pentru a vorbi despre filosofie (vorba aia Aristotel a fost doar unul, deşi probabil că veţi mai găsi oameni care vorbesc despre nemurirea sufletului prin piaţă), ci mai degrabă pentru cea mai bună cafea grecească sau doar pentru a sta şi a admire împrejurimile. Cu alte cuvinte, este un loc numai bun unde se simte într-adevăr spiritul grecesc şi să şi “gustaţi din el”. Să gustaţi din el dintr-o ceaşcă de cafea grecească adică. 🙂

 4. Arcada Triumfală a lui Galerius

  Arcada Triumfală a lui Galerius se află lângă Biserica Sf Gheorghe şi este o clădire construită la începutul secolului al IV-lea, clădire ce, pe parcursul anilor, a fost transformată în biserică creştină. Cum a fost construită Arcada? În amintirea victoriile militare din provinciile răsăritene ale Imperiului Roman.

  La fel ca şi în cazul Turnului Alb e musai de făcut o poză cu Arcada lui Galerius în albumul city break-ului din Salonic (şi poate la întoarcere să ne trimiteţi şi nouă fotografiile să vedem cum v-aţi distrat), aşa că ar fi bine să aflaţi unde este localizată exact pentru a nu vă rătăci printre străduţe.

 5. Casa lui Atatürk

  Casa lui Atatürk este casa unde în anul 1881 s-a născut Mustafa Kemal (Atatürk), creatorul statului turc modern şi primul preşedinte al Turciei.

  Ce găsiţi acolo? Uniforme, fotografii sau scrisori, lucruri care reflectă adevărul despre vremurile în care s-a născut Atatürk. O casă memorială unde cei care se dau în vânt după istorie vor rămâne ceva timp, pentru a vedea cu ochii lor cum s-a păstrat fiecare uniformă şi ce a mai scris Mustafa în scrisorile lui (bine, asta presupunând că vor avea un ghid bun după ei căruia i se face milă şi traduce cuvânt cu cuvânt hieroglifele vechi de sute de ani)

 6. Muzeul Evreiesc din Salonic

  Muzeul Evreiesc aduce aminte grecilor care acum locuiesc în Salonic despre evreii care au stat odată pe acele meleaguri, perioadă în care Salonic era cunoscut după numele “Mama lui Israel”. Despre povestea evreilor aflaţi totul la primul etaj al muzeului, în timp ce la parter exponatele “vorbesc” despre comunităţile evreieşti din Salonic.

  Pentru cei cărora li se par mult mai ok filmele documentare (adică pentru cei ca mine care se plictisesc la maxim dacă aud timp de o oră un ghid ce vorbeşte fără oprire despre fiecare exponat în parte) aici rulează şi filme documentare cu civilizaţia şi istoria evreilor din Grecia.

  Atenţie la programul Muzeul Evreiesc din Salonic, pentru că nu este deloc unul obişnuit, cel puţin pentru noi, românii.

 7. Galeria Municipală de Artă

  Fondată în 1975, Galeria de Artă se află la ultimul etaj al clădirii unde găsiţi şi Teatrul de Stat din Grecia, mai precis faţă în faţă cu Turnul Alb.

  Ce veţi vedea la Galeria de Artă? Mai bine de 400 de opere, picturi, gravuri şi sculpturi făcute de cei mai mari artişti din Salonic şi Macedonia. O serie de lucrări care vă arată adevărata cultură din Grecia, adică fix ce trebuie să vadă oricine care consideră că grecii nu sunt artişti adevăraţi. Şi cum galeria este faţă în faţă cu Turnul Alb, e clar un obiectiv de vizitat, doar sunteţi în zonă, nu?

 8. Rotunda

  Rotunda

 9. Biserica Sf. Gheorghe – Rotunda

  Localnicii spun că biserica cilindrică a fost construită chiar de Galerius pentru a-şi arăta bogăţia, iar alţii cred că biserica a fost de fapt ridicată pentru a servi drept templu pentru Zeus.

  Noi nu spunem nici una nici alta, ci că pereţii au 6 m grosime şi sunt ticsiţi de mozaicuri, fiind cea mai veche biserică creştină din Salonic şi unul dintre puţinele exemple de arhitectură circulară romană, aşadar indiferent de legendă e musai de văzut, măcar pentru a vedea cum arată un perete de nu mai puţin de 6 m grosime.

 10. Muzeul Arheologic

  În Muzeul Arheologic sunt expuse mai multe descoperiri din perioada preistorică, deci dacă vreţi să vedeţi lucruri care datează dintre cele mai vechi timpuri macedonene şi elenistice trebuie să faceţi o vizită la acest muzeu. Cea mai cunoscută serie de exponante este Gold de Macedon, compusă din mai multe obiecte preţioase, datate tocmai din secolul II Î.H, care provin chiar din mormintele regale.
  Cu alte cuvinte, aici vă veţi da seama că orice lucru pe care l-aţi catalogat până acum că este “vechi” este, în fapt, un obiect modern. Comparaţi-l cu ceva din secolul II Î.H. şi o să-mi daţi dreptate.

 11. Biserica Panagia Chalkeon

  Biserica este toată construită din cărămidă, vă spun asta ca să nu vă puneţi semne de întrebare atunci când veţi auzi de la cineva că biserica se mai numeşte şi “Biserica Roşie” şi de ce nu i se spune “Biserica Galbenă”.

  Interiorul este ticsit de fresce, precum Înălţarea lui Hristos, Cina cea de Taină ( la altar), Naşterea Domnului, Adorarea Magilor sau Adormirea Maicii Domnului.

 12. Biserica Ayios Sofia

  E clar, Salonicul este plin de biserici, care mai de care mai mai impunătoare, şi “cu multă istorie în spatele zidurilor”, după cum veţi vedea şi mai jos.

  Construită după modelul unei biserici din Istanbul, Sfânta Sofia a fost catedrala din Salonic, iar în interior găsiţi mozaicuri şi fresce care datează tocmai din era Bizantină.

 13. Biserica Sfântul Dimitrios

  Dacă vorbim de biserici nu am cum să nu vă sar peste enorma construcţie Biserica Sfântul Dimitrios. Este o construcţie imensă, care datează încă din secolul al V-lea! Era şi culmea să nu fie impunătoare, din moment ce Dimitrios este chiar patronul oraşului…

  În anul 1980 moaştele sfântului au fost luate din Italia şi depuse într-o raclă de argint din interiorul bisericii, raclă ce este depozitată într-o criptă subterană şi care este deschisă publicului.

La final, vă mai spunem că atunci când vă plimbaţi către oricare dintre destinaţiile de mai sus să vă uitaţi cu mare atenţie în jurul vostru. Pe aleile mici sau pe străzile mari, în centrele comerciale de proporţii sau în pieţele mici cu negustori greci veţi vedea peste tot mici “frânturi de istorie” care aduc aminte de trecut.

Mâine vom vorbi despre atracţiile turistice mai puţin cunoscute din Salonic. Aşadar, vă mai aşteptăm, tot aici, pentru încă o porţie bună “din spiritual grecesc”.

Care dintre atracţiile turistice de mai sus vă atrag cel mai mult? Voi le-aţi vizitat pe toate? Sau nu aţi ajuns în Salonic şi acum vă faceţi un plan pentru un city break?
Mai aveţi şi alte propuneri ale unor obiective turistice de neratat?

Resurse: tripadvisor.com, greeka.com, greecelogue.com şi fantasticgreece.com.

Adauga un comentariu
Salonic
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica