Bucatele şi băuturile tradiţionale în Porto

Cele mai multe preparate sunt din peste

Cele mai multe preparate sunt din peşte

Înainte de toate, trebuie să trageţi cu ochiul şi la ce am povestit despre Lisabona în ceea ce priveşte mâncarea tradiţională pentru că se potriveşte şi la Porto.

Bine, asta este doar începutul pentru că evident că sunt şi mari sau mici diferenţe, dar e bine de ştiu în mare cam care sunt “bazele”.

În altă ordine de idei, Porto este unul dintre acele oraşe unde bucătăria tradiţională din Portugalia este respectată ca la carte, tocmai de aceea există şi multe restaurante unde meniul este plin de astfel de bucate. Unul dintre aceste locuri este Restaurante Portucale care nu oferă doar mâncare delicioasă, ci şi o privelişte de neuitat. Aşadar, dacă sunteţi cu iubitul sau iubita în city break e musai să ajungeţi aici, aş zice chiar în ultima de de vacanţă pentru a trage linie şi a vorbi despre următorul city break. 🙂

În Porto toată lumea mănâncă peşte în orice preparat şi sub orice formă. Oamenii au dezvoltat chiar un adevărat cult pentru tocana de burtă.

Localuri sunt peste tot, începând cu multe standuri pe stradă de unde puteţi cumpăra ceva repede, până la restaurante de lux, elegante, unde veţi lăsa o sumă de bani destul de ridicată atunci când veţi primi nota de plată.

Se spune chiar că mulţi localnici din Lisabona vin aici pentru o masă în oraş, tocmai pentru că în Porto numărul restaurantelor este foarte mare, iar dacă nu ajungeţi să treceţi pragul în unul de lux nici nota nu o să vă sperie. Cele mai bune localuri se spune că sunt situate în Matosinhos, lângă plajă, sau lângă portul “Porto de Leixões“.

Apropo de plajă şi de peşte, dacă ajungeţi în Porto în luna iulie trebuie să ajungeţi la Matosinhos (ajungeţi cu metroul) pentru că aici are loc Festivalul Peştelui. Peştele prins se serveşte în aceeaşi zi după ce este gătit pe nişte grătare imense. Inedit este faptul că tu eşti cel care spui ce fel de peşte vrei să guşti, iar precupeţii ţi-l pregătesc pe loc. E drept, nu e un restaurant de lux, dar veţi mânca cot la cot cu toţi localnicii şi bag mâna-n foc că va fi cel mai gustos peşte mâncat vreodată.

Supa caldo verde

Supa "caldo verde"

Bucate tradiţionale

Aşa cum vă spuneam şi mai sus bucătăria tradiţională din Porto înseamnă produse marine şi de asemenea Porto este singurul oraş din lume în care burta a devenit o adevărată delicatesă. Evident că există o mulţime de sortimente de bucate din burtă, dar cea mai cunoscută mâncare este Tripad, un fel de tocană cu legume şi cârnaţi. Sună ciudat, dar trebuie să gustaţi măcar şi să vedeţi dacă vă place sau nu.

O altă reţetă tradiţională este Bacalhau, care nu e nimic altceva decât carne de cod uscată şi sărată. Dacă stomacul vostru nu e de acord cu Tripad, măcar Bacalhau să încercaţi.

În afară de cele două specialităţi de mai sus pe lista cu cele mai importante bucate tradiţionale trebuie să se afle şi supa caldo verde, o supă. Conţine cartofi, ceapă, mazăre şi varză, dar are şi multă verdeaţă. Să vă mai spun că în ea veţi găsi şi cârnaţi afumaţi? Cred că mai bine mă abţin pentru că altfel nu sunt convinsă că o veţi încerca.

Nici carnea de porc nu este uitaţi de bucătari, cel mai cunoscut preparat fiind purcelul de lapte fript sau leitão assadoaşa cum îl numesc localnicii. De altfel, carnea friptă este nelipsită din meniurile restaurantelor, fiind de obicei servită cu sosuri picante sau unele cu untură şi multă lămâie.

Pasteis de nata

Pasteis de nata

Desert

Cei sau cele care ţin la dietă vor înerca fructe precum ananasul din Azore sau portocalele din Algarve, dar nu trebuie să uit să vă spun nici de banalele din Madeira. Cei care nu au probleme cu kilogramele în plus pot citi mai jos despre dulciurile tradiţionale din Porto.

Os pasteis sunt cele mai cunoscute deserturi. Cu gălbenuş de ou şi mult zahăr, delicateţea este pe placul tuturor localnicilor şi nu lipseşte de la nicio sărbătoare mare.

Produsele de patiserie sunt şi ele la mare căutare, mai ales printre turişti, pentru că veţi găsi nişte tarte mici pline cu cremă de vanilie. Se numesc pastéis de nata şi se găsesc în patiserii fix lângă morgado nişte gogoşi mici cu cremă de migdale.

De băut

Vin de Porto

Vin de Porto

Portugalia este recunoscută pentru calitatea vinurilor. Două dintre sortimentele care sunt cuoscute peste tot în lume sunt Vinul de Porto şi Madeira.

Vă povesteam zilele trecute că Vinul de Porto are propriul muzeu în oraş. Licoarea este făcută din struguri din regiunea Duoro din Portugalia, o regiune vinicolă stabilită ca fiind a treia cea mai veche din lume după cea din Ungaria şi Chianti din Italia. Interesant este că vinul, fiind atât roşu cât şi alb, este servit ca desert.

Apropo de asta, în oraş sunt şi nenumărate crame, cea mai cunoscută fiind Solar do Vinho do Porto (220, Rua de Entre Quintas, Porto, Portugalia). Aici puteţi degusta vinurile disponibile, dar veţi primi şi câteva delicii gastronomice pentru a simţi mai bine gustul vinului şi pentru a vedea cum poate acesta fi amestecat cu altă mâncare. Tot de aici puteţi primi informaţii cu privire la secretele din spatele producţiei vinului şi ce îl face special pentru întreaga lume.

O altă informaţie interesantă despre vinurile din Porto este faptul că mai bine de jumătate este destinat exportului.

Pun punct aici, pentru că deja papilele mele gustative vor câte ceva de mai sus şi vă întreb pe voi ce aţi mai gustat bun în Porto?

Surse foto: QUOI Media/ Flickr.com, Ewan-M/ Flickr.com, mu foo/ Flickr.com şi guillenperez/ Flickr.com.

Resurse: lonelyplanet.com şi wikitravel.org.

Adauga un comentariu
Porto
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica