Bucatele şi băuturile tradiţionale din Bologna

Tortellini

Tortellini

Orice turist care a ajuns în Bologna ştie că aici “si mangia bene”, adică se mănâncă bine, indiferent care sunt preferinţele tale culinare şi indiferent dacă eşti sau nu vegetarian.

Să vă explic mai pe îndelete: multe dintre preparatele tradiţionale pe care le găsim acum în toate oraşele Italiei sunt unele care provin din regiunea Bolognei. De exemplu, pastele precum tortellini, umplute cu parmezan sau carne ori mortadella sunt servite în supă şi e oarecum imposibil să ajungeţi în Bologna şi să nu le gustaţi măcar o odată. La acestea, se adaugă şi tagliatelle sau lasagna, dacă primele sunt servite cu un sos de carne, lasagna o să o găsiţi… cu mult spanac, pentru că aşa se serveşte “în mod tradiţional”.

Bucătăria este o parte atât de importantă în istoria oraşului, că există şi legende legate de cum au apărut unele specialităţi. De exemplu, legate de tortellini există două poveşti. Se spune că în timpul unei călătorii, Lucrezia Borgia s-a oprit la un han din orăşel, iar captivat de frumuseţea femeii, patronul hanului unde acestea stătea peste noapte s-a uitat pe gaura cheii, însă nu a reuşit să-i vadă decât buricul. Asta l-ar fi inspirat să creeze tortellini. O altă legendă povesteşte că de fapt protagonista poveştii de mai sus ar fi zeiţa Venus.

tagliatelle

Tagliatelle

Carnea nu lipseşte din nicio bucătărie din Bologna, mai ales carnea de porc. De aici şi faptul că sosul bolognez este unul “care-şi are rădăcinile” în Bologna. Atenţie însă, bine de ştiut este faptul că nu veţi găsi în absolut niciun meniu denumirea de “sos bolognez”, ci “ragu” , care este acelaşi sos din carne tocată şi sos de roşii pe care-l ştiţi din restaurantele cu specific italian.

Apropo de carne, ea nu se găseşte doar în sosuri ci în tot felul de alte preparate, de exemplu, cotoletta alla bolongnese este un cotlet cu brânză şi prosciutto sau stracotto di manzo, care e un fel de tocăniţă de vită.

Nu uit să vă spun câte ceva despre brânzeturile de aici, cei mai mulţi turişti spun că squaccherone, o brânză foarte moale, aşadar dacă sunteţi “fani” şi vă place să gustaţi tot felul de specialităţi de acest tip, atunci nu trebuie să le rataţi în Bologna.

Dacă la prânz şi la cină mulţi italieni aleg pastele ca fiind fel principal, micul dejun este format dintr-o cafea foarte tare şi câteva cornuri simple. Puteţi alege să luaţi prima masă a zilei în cafenelele mici din centrul oraşului, iar dacă vă este teamă să nu lăsaţi o căruţă de bani pe nota de plată, atunci puteţi întreba un student care este o cafenea ce o recomandă, pentru că veţi fi îndrumaţi cu siguranţă către un local care nu vă lasă buzunarele goale.

Vinul Lambrusco

Vinul Lambrusco

Ce comandăm la desert

Gelateriile sunt la mare căutare în întreaga Italie, iar Bologna nu face excepţie, aşadar îngheţata este foarte bună şi nu trebuie ratată. Dacă vreţi să vă răsfăţaţi, atunci încercaţi La Sorbetteria Castiglione, deşi preţurile sunt în jur de 5 – 10 euro, nu veţi regreta niciun cent plătit pentru desert.

Apoi, dacă vreţi ceva mai “consistent”, atunci încercaţi pain d’espagne, un desert cu cu fistic, ciocolată şi struguri.

În cazul în care sunteţi în Bologna pe timp de iarnă, dar nu numai, există o prăjitură ce nu trebuie ratată. Mă refer la pan speziale, cu fructe uscate şi orez.

Dar ce bem?

Vin! Clar! Regiunea este recunoscută după mai multe feluri de vin. De exemplu, unul dintre cele mai cunoscute este Lambrusco, un vin roşu spumant, foarte aromat care a cucerit nu doare regiunea, ci întreaga lume.

La acesta se adaugă şi Albana, Pignoletto, Sauvignon, Pinot Bianco sau Riesling (vinuri albe) sau Barbera, Merlot ori Cabernet Sauvignon (vinuri roşii).

Toate aveste vinuri îşi au originile în viile Pignoletto dei Colli Bolognesi, Lambrusco diModena sau Sangiovese di Romagna.

Voi cu ce v-aţi delectat papilele gustative în Bologna?

Surse foto: jeffreyw/ Flickr.com, avlxyz/ Flickr.com şi angermann/ Flickr.com.

Resurse: tripadvisor.com şi lonelyplanet.com.

Adauga un comentariu
Bologna
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica