Atracţii turistice de neratat în Kiev

Manastirea Grotelor

Mânăstirea Grotelor

Am povestit ieri despre acele informaţii esenţiale pe care trebuie să le ştie toată lumea înainte să plece în Kiev, dar este timpul să trecem la acele atracţii de neratat, adică la acele locuri pe care trebuie să le vedeţi indiferent de cât de lung este city break-ul vostru.

Aş începe cu un bulevard pe care nu mulţi turişti îl ştiu, dar pe care îl recunosc toţi localnicii. Este vorba despre Bulevardul Khreshchatyk, care se află chiar în topul cu bulevardele de lux din Europa. De multe ori, la final de săptămână accesul maşinilor este interzis aici, aşa că vă veţi putea bucura de o plimbare lungă în linişte, plimbare care se poate lungi pe mai bine de 1.2 kilometri, căci atât de lungă este artera.

Despre acest bulevard vă mai spun doar că denumirea lui provine din cuvântul “krest”, care înseamnă cruce, iar dacă vă veţi uita pe o hartă veţi vedea că artera are, într-adevăr, formă de cruce. Ruta a fost distrusă în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, dar a fost refăcută repede, parcă şi mai frumos decât a fost în trecut.

 1. Mânăstirea Sfântul Mihail (Michailivskij Solotoverchij Monastir)

  Kievul este un oraş cu multe lăcaşe de cult şi multe sunt cele care merită văzute. Cum nu puteam însă să vă recomand petrecerea vacanţei numai prin biserici şi mânăstiri, m-am gândit să vă povestesc despre două dintre ele, unele dintre cele mai frumoase şi cele mai mari.

  Prima este Mânăstirea Sfântul Mihail. Are o boltă poleită cu aur şi este prima ridicată în stilul Evului Mediu, interesant este că dacă exteriorul este renovat în stil baroc ucrainean, interiorul a rămas în stil bizantin. În speranţa că printre voi se află şi persoane cât de cât interesate de arhitectură nu vă mai spun nimic despre stilul acestei mânăstiri.

 2. Mânăstirea Grotelor (Kiev Pechersk Lavra)

  A doua mare mânăstire de care vreau să vă vorbesc este Mânăstirea Grotelor (este cunoscută şi după denumirea “Mânăstirea Peşterilor”) care e de fapt un complex întreg, format din turnul cu clopot, Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Biserica tuturor Sfinţilor, Biserica Înălţării Sfintei Cruci, Biserica Naşterii Maicii Domnului şi Biserica Primăverii Dătătoare de Viaţa. Lăsând însă la o parte toate acestea, de departe toată lumea vrea să ajungă la galeriile subterane.

  Poarta Aurita

  Poarta Aurită

  Se spune că aici trăiau călugări şi că aceştia au construit aceste galerii care au devenit acum atracţia principală. Coridoare lungi şi întunecate, extrem de înguste, fără nicio sursă de lumină în afară de lumânările purtate de turişti! Cam aşa se poate “traduce” experienţa, dar simpla ideea că ceea ce văd turiştii nu este decât o infimă parte din total şi legendele care stau în spatele acestor ziduri sau mormintele credincioşilor de aici transformă locul în unul cu farmec aparte.

  Bine de ştiut este că acest complex se află în patrimoniul UNESCO şi datează tocmai din anul 1051…

 3. Poarta aurită (Zoloti Vorota)

  Este principala poartă antică de intrare în oraş, a fost proiectată cu fiecare detaliu şi acum nu ne putem bucura decât de o copie a ceea ce era odată acest monument. Se spune însă că toate detaliile sunt păstrate şi că nimic nu este schimbat.

  De ce vă spun să mergeţi şi aici? Pentru imaginea spectaculoasă pe care o să o aveţi dacă veţi urca treptele din interiorul porţii şi, evident, pentru frumuseţea monumentului în sine.

 4. Casa Himerelor

  Casa Himerelor

 5. Casa Himerelor (Gorodetsky)

  Un loc aparte în Kiev este Casa Himerelor, ridicată de arhitectul Vladislav Gorodetsky, considerat un Gaudi al oraşului. Eu nu aş merge aşa de departe, dar clădirea are cu siguranţă ceva special, mai exact decoraţiunile care o împodobesc: diverse animale exotice sau scene de vânătoare sunt pe faţada clădirii.

  Un alt lucru interesant este… unghiul din care o vedeţi. Să vă explic: poziţionaţi-vă în faţa clădirii şi număraţi etajele! Apoi duceţi-vă în spatele clădirii şi veţi vedea că din 3 etaje o să vi se arate 6.

  Cu trompe de elefanţi în loc de burlane, antilope, broaşte, sirele sau antilope, trebuei să vă rupeţi câteva minute şi să vedeţi imobilul.

 6. Muzeul Cernobîl (Українськии національний музей “Чорнобиль”)

  Nu am cum să închei lista obiectivelor turistice de neratat fără să povestesc măcar puţin despre Muzeul Cernobîl. Imaginea nu va fi una veselă, nici nu ar avea cum pentru că este vorba despre un muzeu dedicat celui mai mare dezastru radiologic din istoria umanităţii, dar în schimb putem afla mai multe despre ce a însemnat evenimentul pentru întreaga lume şi putem afla mai multe informaţii despre dezastru în sine.

  Muzeul are mai bine de 7.000 de exponate, pe care le puteţi vizita în cele cinci săli şi cuprind atât fotografii de la faţa locului, cât şi hărţi sau documente care la acea vreme erau secrete şi dacă aveţi ceva timp de petrecut aici puteţi să solicitaţi şi un film documentar din care o să aflaţi tot ce vreţi să ştiţi despre evenimentul tragic.

Mă opresc aici pentru astăzi, nu pentru că nu aş mai avea despre ce atracţii importante să vă povestesc, ci pentru că deja sunt destul de multe pentru un city break şi trebui să mai aveţi timp şi pentru atracţiile inedite despre care vom povesti pe larg mâine.

Până atunci însă sunt tare curioasă voi ce aţi vizitat al Kiev sau ce vreţi să vedeţi odată ce aţi ajuns acolo? 🙂

Sursă foto: Anosmia/ Flickr.com, thisisbossi/ Flickr.com şi Anosmia/ Flickr.com.

Resurse: tripadvisor.com şi kievapts.com.

Adauga un comentariu
Kiev
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica