Atracţii turistice de neratat în Bologna

Fontana del Nettuno

Fontana del Nettuno

Ieri am început city break-ul virtual (care sper să devină pentru voi, cât de curând unul real) în Bologna. Dacă am povestit despre lucrurile esenţiale pe care trebuie să le ştiţi odată ce aţi ajuns acolo, precum care e perioada perfectă pentru vacanţe, cât costă cazarea şi drumul şi cum vă deplasaţi prin oraş, astăzi revin, aşa cum am promis, cu obiective turistice de neratat din oraş.

 1. Fântâna lui Neptun (Fontana del Nettuno)

  Vreau să încep cu Fântâna lui Neptun, care este ridicată în anul 1566 şi reprezintă un adevărat simbol al Bolognei. Se spune că este una dintre cele mai frumoase lucrări ale lui Giambologna.

  Se ştie că cel care a dorit o astfel de fântână a fost pana Pius al IV-lea. Pe lângă sculptura care-l înfăţişează pe Neptun purtând un trident, parcă încercând să domolească apele mării, există şi statui care împodobesc monumentul şi de neratat sunt şi jgeaburile de apă, sub formă de peşti, aflate sub statuia lui Neptun. Asta nu este tot, pentru că există şi patru sirene sculptate, care fascinează orice vizitator.

  Fântâna se află în buricul oraşului şi este unul dintre obiectivele turistice care nu doar că trebuie să se afle pe lista oricărui vizitator, ci ar trebui să se afle chiar în capul listei cu puncte de interes.

 2. Librăria Nanni (Nanni)

  Toată lumea ştie faptul că Bologna este un oraş cultural, cu cele mai vechi universităţi, dar şi cu cele mai vechi case de edituri din lume.

  Interesant de văzut este şi cum arată vitrinele vechilor librării din oraş. Cea mai cunoscută este Nanni, librărie deschisă cu mulţi, mulţi ani în urmă, în anul 1825.

  Există însă şi alte librării de văzut, în cazul în care vă place să “faceţi o vizită cu sute de ani în urmă”. O libărie mai mică este “Veronese”, care e specializată în cărţi vechi, rare, stampe, o altă librărie este “Garisenda”, iar “Seab” este o librărie de tip anticariat.

 3. Biserica San Petronio

  Biserica San Petronio

 4. Turnurile Garisenda şi Asinelli (Torre Garisenda Torre degli Asinelli)

  Ştim că turnul înclinat este de vizitat la Pisa, dar avem unul şi la Bologna. Povestesc despre Turnul Garisenda, care este foarte aproape de Turnul Asinelli. Se spune că turnul a început să se încline chiar din momentul în care a fost construit, tocmai de accea constructorii s-au oprit în a ridica şi mai mult construcţia.

  Există şi o legendă în spatele acestor turnuri: se spune că două familii bogate din oraş s-au întrecut la a ridica cel mai înalt turn din cetate. Dacă Garisenda de 48 de metri) a fost ridicat pe un teren nepotrivit şi a început să se încline încă de când era în faza de construcţie, aşa că nu a fost posibil să fie ridicat mai mult de atât, Asinelli măsoara 97 de metri. Din vârful turnului din urmă se poate vedea până la Verona şi în Dolomiţi, dacă aveţi noroc şi nu prindeţi o zi cu nori pe cer.

 5. Palatul Archiginnasio (Palazzo dell Archiginnasio)

  Palatul Archiginnasio este o clădire cu totul şi cu totul specială. Construită în anul 1563 cu scopul de a fi sediul unic al celei mai vechi universităţi din lume, ea a devenit loc unde veneau studenţii din întreaga lume pentru cursuri de medicină şi anatomie, a devenit de asemenea casa Teatrului Anatomic şi, ceva mai târziu, cea mai mare bibliotecă din regiune. Dacă în multe colţuri din lume nu se găseau cărţi, aici erau peste 35.000 de manuscrise din domenii diverse precum folosofie, politică, literatură, artă şi cultură.

 6. Biserica San Petronio (San Petronio)

  Nu am cum să trec de obiectivele turistice cele mai importante din Bologna şi să nu vă spun măcar câte ceva despre cea mai mare biserică din oraş, de altfel înclinată Sfântului Petronio, patronul spiritual al Bolognei.

  Piazza Maggiore

  Piazza Maggiore

  Biserica a fost fondată în anul 1390 şi la început s-a dorit să fie de două ori mai mică decât este acum, dar din lipsă de bani construcţia s-a oprit după nu mai puţin de 300 de ani la ceea ce putem vedea acum.
 7. Piaţa Maggiore (Piazza Maggiore)

  La final, vă sfătuiesc să vă odihniţi pentru câteva minute în cea mai mare piaţă din Bologna şi să observaţi cum se comportă localnicii şi care este “spiritul” oraşului.

  Piaţa Maggiore este construită prin anii 1200 şi a fost în trecut locul Forumului Roman. Acum puteţi să vă opriţi aici la o cafea într-unul dintre localurile din zonă sau pur şi simplu să vă odihniţi pe o bancă şi să vă bucuraţi de arhitectura din jur.

  Cu puţin noroc, poate veţi prinde şi un spectacol, pentru că cele mai multe dintre evenimentele din Bologna au loc aici, fiind situată chiar în centrul Oraşului Vechi.

Nu vreau să vă povestesc despre prea multe dintre punctele de interes din Bologna, pentru că ştiu că nu veţi avea timp de toate şi pentru că mâine vă dau întâlnire în “acelaşi loc, la aceeaşi oră” pentru a povesti despre atracţiile turistice inedite de aici.

Până mâine însă mi-ar plăcea să ştiu care sunt atracţiile pe care vreţ să le vedeţi sau să le revedeţi la Bologna?

Surse foto: micurs/ Flickr.com, DIGITAL DIMENSION™/ Flickr.com şi giopuo/ Flickr.com.

Resurse foto: lonelyplanet.com şi tripadvisor.com.

Adauga un comentariu
Bologna
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica