Vizite… la adâncime

Dacă acum ceva timp vă povesteam despre un parc de distracţii abandonat şi spuneam la acea vreme că este demn de un film de groază, dar şi de fotografii geniale, acum trec la tunele abandonate. Este vorba despre două astfel de locuri: unul de la noi, din România, şi al doilea este unul din Rusia. Din păcate, la ruşi nu putem intra, veţi afla mai jos şi de ce şi veţi înţelege, dar măcar în fotografii să ne dăm seama cum este acolo, nu?

    Salina Turda

    Salina Turda

  1. Aşa cum vă spuneam şi mai sus un pic, în Cluj putem vizita Salina Turda. Activitatea a fost oprită aici în 1932, pentru că dotările erau cu mult depăşite până şi pentru acea vreme, iar randamentul era cu mult sub limita admisă.

    Salina Turda s-a redeschis însă în 1992 pentru turişti şi cei care au nevoie de un tratament specific şi poate fi vizitată pe tot parcursul anului.

    Se pot vizita fostele mine Iosif, Tereza si Rudolf, dar de văzut sunt şi utilajele medievale care au înfrânt trecerea timpului şi sunt unice în Europa. Vorbesc despre crivacul sau moara de sare. Nu trebuie să uit nici de Scara Bogaţilor, o scară lucrată filigranat în lemn, imagine pe care nu o veţi uita prea curând.

    Nu o sa va aratam imagini de la aceasta mina pentru ca pe site-ul oficial al Salinei Turda puteti gasi mult mai multe informatii, inclusiv poze.

  2.  

    Baza situata pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice

    Baza situată pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice

  3. GTS-825 se numeşte o bază secretă situată pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice (mai exact în Muntii Tavros), construită în timpul Războiului Rece.

    Baza era una destinată arsenalului nuclear şi este de fapt un tunel acvatic subteran unde se pot depozita 100 de kilotone de arsenal nuclear. Există doar două ieşiri: una din Golful Balaklava şi a doua în partea de nord a Munţilor Tavros, iar buncărul este atât de mare încât în tunel pot intra fără probleme aproape 3.000 de oameni şi zeci de submarine.

    Evident, persoanele care locuiau în apropiere nu ştiau de existenţa acestui buncăr, ci erau minţiţi la acea vreme că de fapt aici este o staţie telefonică.

  4. Voi aţi fost la Salina Turda?

    Surse foto: darkroastedblend.com.

Adauga un comentariu