Veneţia, city break-ul îndrăgostiţilor

Apus la Veneţia

Al cui city break? Al îndrăgostiţilor de apă, de momente de neuitat şi de lumea artiştilor ori a poeţilor şi, evident, celor îndrăgostiţi de o persoană! 🙂

Veneţia este cunoscută ca fiind acel loc unde se duc toate cuplurile care vor să vadă ceva spectaculos şi vor să petreacă romantic! Şi, Slavă Domnului, au ce vedea şi ce vizita, pentru că este vorba de un oraş cu adevărat magic, cu multe insule, bărci, mulţi poeţi sau alţi artişti, dar şi cu o grămadă de alte atracţii turistice. Numai dacă luăm în considerare faptul că orice lucru legat de transport în Veneţia înseamnă transport pe apă şi deja ne gândim la o plimbărică la răsărit ori la apusul soarelui…

Acum că nu mai avem niciun semn de îndoială că Veneţia este un oraş al celor care se iubesc (apropo, părerea mea este să încercaţi să nu vă planificaţi city break-ul în luna februrie, mai ales pe 14 februarie, pentru că o să vă călcaţi în picioare cu mii de alţi îndrăgostiţi ce caută momente romatice) trebuie să vă spun că… romantismul costă destul de mult din păcate., dar detaliem despre preţuri ceva mai jos.


Cum e vremea în Veneţia şi când e de preferat să mergem?

Iarna temperaturile scad sensibil sub 0 grade Celsius, iar vara termometrele înregistrează frecvent aproximativ 35 de grade. Ca şi la noi, august este cea mai călduroasă lună a anului, atenţie mare însă: din cauza faptului că peste tot avem apă, în Veneţia temperaturile scăzute par mai mereu muuult mai scăzute, iar atunci când este cald afară, se simte de parcă este o adevărată caniculă. Aşadar, când spun că sunt 35 de grade Celsius ar trebui să vă aşteptaţi să simţiţi pe propria piele ceva mai mult.

Încă un sfat: toamna şi iarna în Veneţia au loc destul de multe inundaţii în zonele mai joase din oraş, asta mai ales în luna noiembrie, deci aveţi grijă când plecaţi spre Italia. Bine, fenomenul nu durează mai mult de câteva ore, dar sunt de ajuns încât să vă distrugă parte din city break-ul bine programat din timp.

Cum ajungem în Veneţia?

Ok, v-aţi hotărât să plecaţi la Veneţia şi începeţi să căutaţi deja curse cu avionul. Nu vă faceţi griji, venim noi în ajutorul vostru şi vă povestim despre cam cât costă şi cam cât timp faceţi până acolo.

În primul rând, trebuie musai să ştiţi că nu aveţi cum să intraţi cu maşina în Veneţia. Dacă altă modalitate nu aveţi, veţi fi nevoiţi să vă lăsaţi autovehiculul la una dintre parcările special amenajate pentru astfel de situaţii din Italia (vă anunţ de pe acum că veţi scoate din buzunar bani frumoşi pentru “confortul maşinii”).

Un zbor din Bucureşti către aeroportul de lângă Veneţia durează circa 2 ore, iar preţul unui bilet, doar pentru dus se ridică undeva în jurul sumei de 150 euro.

Aeroportul Marco Polo este situat la o distanţă de 7 kilometri de Veneţia, dar imediat ce veţi ieşi din aeroport veţi vedea că puteţi beneficia de transportul public italian, mă refer aici la transportul pe apă sau pe uscat, căci este după preferinţe. 🙂

Transport pe apă

Transportul pe apă

De la ieşirea din aeroport către locul de unde se pot lua bărcile către Veneţia este ceva de mers, adică aproximativ 500 de metri, dar mă gândesc că veţi fi încărcaţi cu bagaje, aşa că drumul poate să vi se pară destul de lung. De multe ori veţi putea găsi persoane dispunse să vă care bagajele până la bărci, evident pentru o anumită taxă, dar dacă vreţi să vă descurcaţi singuri puteţi întreba de cărucioarele speciale. Cu o monedă de un euro veţi “pune în mişcare” un astfel de cărucior, iar atunci când ajungeţi la barcă şi ridicaţi bagajele din cărucior, vă veţi recupera imediat şi “investiţia”. E cam ca la noi în anumite supermarket-uri unde trebuie să introducem o monedă pentru a utiliza un cărucior.

Feribotul Alilaguna spre Veneţia

Puteţi să folosiţi cu încredere feribotul Alilaguna, care vă duce chiar şi la anumite zone de interes turistic. Există un punct de unde să vă cumpăraţi bilete chiar în aeroport. Mare grijă, ţineţi cont că Alilaguna este o companie privată aşa că nu veţi avea cum să folosiţi la întoarcere biletele achiziţionate din Veneţia pentru transportul în comun.

Preţul pentru un bilet (doar dus) din aeroport către Veneţia este de 6 euro. Pentru a vedea exact care sunt toate tarfiele Alilaguna puteţi consulta lista de preţuri de pe site-ul companiei.

AirportLink

AirportLink este un serviciu nou lansat tot de compania Alilaguna. Nu este un taxi privat, ci o barcă ce duce turiştii de la aeroport către toate punctele de interes pe care ei vor să le vadă. Cum este vorba de o linie de transport exclusivistă, preţul este cu mult mai ridicat, de 27 de euro/persoană. Dacă cu un feribot, drumul durează cel puţin o oră, cu această linie în maxim 30 de minute eşti la destinaţie.

Taxiurile private

Când spun “taxiuri private” mă refer la… bărci private. Atunci când aveţi foarte multe bagaje sau city break-ul este unul de grup, cea mai bună alegere ar fi un taxi privat. Atenţie: localnicii ştiu că toţi taximetrişti au pe bordul bărcilor aparate de măsurat distanţa, dar asta nu o ştiu şi toţi turiştii, aşadar este posibil ca taximetriştii să vă spună că nu au un astfel de echipament, cerând apoi preţuri exagerat de mari pentru o cursă. În plus mai trebuie să ştiţi că nu există “taxă pe pasager”, plata se face pe distanţă şi nu diferit faţă de numărul celor care urcă în barcă (evident există un număr maxim admins pentru fiecare ambarcaţiune). Teoretic, suma maximă pe care ar trebui să o plătiţi pentru o astfel de cursă este de 120 de euro, asta pe o distanţă considerabilă. Destul de piperat preţul… tocmai d’asta de la început v-am sugerat transportul în comun. Dacă vă este de folos – taximetriştii “de pe apă” nu se aşteaptă la niciun bacşis. Bine, luând în considerare preţul care mai are puţin şi ajunge la aceeaşi sumă pe care am scos-o din buzunar pentru biletul de avion, este oarecum normal.

Compania care oferă acest serviciu este Venezia Taxi, iar un taxi se poate comanda cu 24 de ore înainte la telefonul +39 041 723112, asta dacă vreţi să fiţi siguri că nu veţi avea surprize neplăcute şi nu veţi găsi unul liber.

Transport în comun în Veneţia

Transportul pe uscat

Abia aţi ieşit din aeroport şi după un drum cu avionul parcă aveţi nevoie de sentimentul că sunteţi pe “teren sigur”? Atunci veţi alege cu siguranţă transportul pe uscat către Veneţia.

Autobuze

Sunt două firme cu preţuri rezonabile pentru transportul de la aeroport către Veneţia. Prima este ACTV si a doua ATVO. Ambele te duc către Piazzale Roma, ultimul punct unde se mai poate folosi maşina.

Autobuzul nr. 5 ACTV trece o dată la 15 minute şi un drum pâna la Piaţa Roma durează 22-25 minute. Preţ? 3 euro biletul doar dus şi are mai multe staţii până la destinaţie.

Autocarul ATVO oferă un spaţiu mare pentru bagaje şi pleacă o dată la 20 de minute. Fără niciun fel de staţie între aeroport şi Piaţa Roma, autocarul ajunge în 20 de minute. Preţ? Tot 3 euro doar dus şi dacă vă gândiţi din timp şi la întors veţi ieşi un pic mai ieftin dacă o să alegeţi un bilet dus-întors cu doar 5.50 euro.

Taxi

Există şi taxiuri pe uscat. Le veţi găsi la ieşirea din Aeroportul Marco Polo. În cazul în care nu aveţi noroc să vedeţi unul liber, sunaţi la +39 041 5952080 şi faceţi o comandă.

Cum ne deplasăm în Veneţia?

Aveţi nevoie de pantofi confortabili! Bine, asta dacă vreţi cu adevărat să simţiţi “spiritul Veneţiei”. Şi cum vă duceţi într-un city break, sunt sigură că veţi alege plimbările lungi.

Acum, dacă nu veţi fi cazaţi chiar „în buricul târgului” veţi avea nevoie de ceva informaţii despre vaporetto sau „autobuzele pe apă”. Cel mai cunoscut astfel de “autobuz” este cel cu numărul 1, care are opriri în mai bine de 20 de staţii situate de la Piazzale Roma către Lido. Este foarte popular printre turişti mai ales pentru că oferă un tur al Grand Canal şi o modalitate destul de rapidă de a trece dintr-o parte a canalului spre cealaltă.

Cel puţin o dată trebuie să încercaţi o plimbare cu gondola. Dacă nu o să o faceţi este ca şi cum nu aţi ajuns în Veneţia. Gondola este unică în lume, partea din stânga fiind mult mai lată decât cea din dreapta, acest lucru conducând evident spre o înclinare a gondolei care îi permite veneţianului ce o conduce să vâslească.

Apropo de gondolă, o plimbare este destul de scumpă, dar este atât de romantic… şi dacă eşti în vacanţă cu prietena/prietenul/soţia/soţul nu ai cum să o ratezi. Preţul oficial este de 80 de euro pentru o plimbare care durează nu mai mult de 40 de minute. Culmea este că atmosfera magică nu prea există fără muzica potrivită, iar pentru cântec trebuie să mai scoateţi din buzunar ceva bani.

Pentru a nu vă rătăci în orice mijloc de transport în comun toţi turiştii primesc gratuit, odată cu biletul de călătorie şi o hartă a Veneţiei.

Cât costă cazarea

V-am povestit mai sus despre transportul dinspre aeroport către Veneţia, despre transportul de pe insule şi, indiferent despre ce mijloc utlizaţi e clar că toţi trebuie să ajungeţi pe seară şi la hotelul unde sunteţi cazaţi.

Cât costă cazarea în Veneţia? În “buricul târgului” preţul este destul de piperat, mă refer la aproape 500 de euro pentru 3 zile la un hotel de 3 stele. Dacă alegeţi un hotel care să nu fie fix lângă cele mai mari atracţii, veţi scoate din buzunar circa 300 de euro pentru 3 nopţi, la un hotel de 3 stele. Bine, preţurile listate mai sus sunt conform booking.com pentru luna mai, dacă veţi face o rezervare cu agenţiile de la noi totul va fi mai ieftin şi dacă prindeţi şi o ofertă situaţia se schimbă radical.

Tot legat de hotel – atunci când vi se oferă broşura hotelului nu o refuzaţi! Veţi găsi în ea tot felul de informaţii despre concerte sau alte festivaluri din Veneţia. Dacă aţi uitat să luaţi harta Veneţiei pe care, aşa cum să spuneam şi mai sus, o găsiţi în mijloacele de transport în comun, întrebaţi de una la recepţia hotelului, cu siguranţă veţi prim un alt exemplar.

Străzile din Veneţia

Siguranţa turiştilor

Putem vorbi de aşa-numitele “curse” în plasa cărora cad turiştii din Veneţia? Desigur, ca în orice alt oraş există şi personae care nu “îi aşteaptă pe turişti cu braţele deschise” sau, din contră, îi aşteaptă, numai că intenţia lor nu este tocmai să devină prieteni şi să facă în aşa fel încât turistul să se şi întoarcă în Veneţia.

Dacă sunteţi informaţi şi aveţi un pic de grijă, totul este ok. Aşadar, primul nostru sfat este să deschideţi bine ochii dacă vreţi să cumpăraţi ceva de la comercianţii care îşi vând marfa în plină stradă (lucru care este ilegat în toată Italia). Este important de ştiut că nu doar comercianţii riscă amenzi usturătoare, ci şi cei care cumpără de la ei. Dacă sunteţi prinşi de poliţişti achiziţionând ceva de la ei riscaţi o amendă de 3.000 de euro (adică mai bine de cât daţi pe un city break în doi în Veneţia).

Un alt pericol anunţat de cei care au fost deseori în Veneţia este faptul că anumite persoane care nu vor să facă tocmai un bine oferă un drum spre vestita fabrică de sticlă Murano pentru a vedea exact ce se întâmplă acolo. Este însă posibil să nu vă ofere şi un drum înapoi. Vă oferă în schimb, în varianta cea mai frumosă,un bilet pentru a lua o altă barcă destinată transportului în comun (repet, asta doar dacă sunteţi norocoşi) dacă nu… va trebui să vă descurcaţi singuri.

Nu e însă mai simplu să alegeţi barca nr. 41 (pentru 6.50 euro) dacă vreţi să vizitaţi fabrica în loc să speraţi la o faptă buna din partea localnicilor?

Ca o concluzie: ca peste tot există şi oameni ce nu sunt bine intenţionaţi, aşadar un pic de grijă nu strică niciodată! Nu primiţi lucruri gratis şi atenţie la buzunare, pentru că există în anumite locaţii, mai ales cele aglomerate, hoţi de buzunare., în rest totul e ok.

Bine de ştiut

Musai e să vă plimbaţi pe străzile din Veneţia la 6 dimineaţă! Vă veţi îndrăgosti de oraş şi o să vedeţi că pare cu totul altul faţă de oraşul văzut pe lumină. Acelaşi lucru se întâmplă şi seara târziu, când străzile nu mai sunt aglomerate, iar licăritul apei dă acea magie de care vorbesc toţi în Veneţia. Fie iarnă, fie vară, plimbarea pe întuneric trebuie să o faceţi.

Legat de “promenada romatică” un mic sfat ar fi să aveţi la voi o lanternă de buzunar. Asta pentru că luminile stradale nu sunt foarte puternice şi puteţi ajunge în anumite locuri unde veţi avea nevoie de mai multă lumină, mai ales că este posibil să aveţi nevoie de hartă şi a citi o hartă pe semi-întuneric nu este tocmai un vis devenit realitate.

Dacă ajungeţi primăvara ori vara în Veneţia ar trebui să aveţi în geantă, lângă lanternă, şi o loţiune pentru a ţine ţânţarii departe. Şi dacă tot vă povestesc despre ce ar trebui să aveţi în geantă vă mai spun de un singur lucru – camera de fotografiat, care ar trebui să aibă bateriile încărcate la maxim la apus, pentru a nu pierde şansa de a face nişte fotografii de excepţie pe străduţele un pic întunecate.

Bine de ştiut este şi locaţia măcar pentru un singur centru de informare turistică din Veneţia, aşa că vă las cu unul în apropierea Pieţei San Marco. Dacă tot vorbesc despre San Marco nu pot să nu vă mai spun şi că puteţi vedea live piaţa, din orice colţ al lumii, pentru că există o cameră care oferă stream live online.

Despre istoria Veneţiei

Se spune că oraşul a fost întemeiat atunci când cei ce locuiau în regiunea Venetia et Istria au început să îşi mute locuinţele pe alte insule din cauza migraţiilor barbare.

Cum s-a construit oraşul plutitor? Cu planurile bine puse la punct de nişte arhitecţi pricepuţi şi… cu mult lemn. Toate clădirile Veneţiei stau pe piloni de lemn, care au fost aduşi în trecut din Slovenia şi Croaţia. Pilonii au fost aşezaţi aproape lipiţi unul de altul şi peste a fost turnat ciment, adică asfaltul pe care noi îl putem vedea astăzi.

Info utile:

  • Suprafaţă: 1,178 square kilometres / 458 square miles
  • Populaţie: 310,000
  • Limba oficială: Italiana
  • Moneda naţională: Euro (EUR)
  • Fus orar: GMT + 1 hour
  • Codul telephonic al ţării: +39
  • Codul telephonic al regiunii: 041

Sperăm că v-am făcut curioşi şi că veţi rămâne cu noi şi zilele viitoare când vom vorbi mai pe larg despre ce avem de vizitat în Veneţia, unde ne distrăm şi ce mâncăm bun şi multe, multe altele. Vă spunem “pe curând”, adică pe mâine, când vom vorbi despre acele locuri pe care niciun turist nu are voie să le rateze într-un „city break veneţian”.

Voi aţi fost în Veneţia? Cum vi s-a părut? V-aţi mai duce o dată? 🙂

Resurse: Wikitravel, OnlineVeniceGuide.com, Venice/ VirtualTourist.com, Venice/ TripAdvisor.com.

Surse foto: Alastair Rae/ Flickr.com, Yoshimasa Niwa/ Flickr.com, Chiaramarra/ Flickr.com, kevgibbo/ Flickr.com,

Adauga un comentariu