Vagonul de dormit este prietenul nostru din tren

Calatorii cu trenul

Călătorii cu trenul

Trebuie să recunosc că mie îmi place mai mult să călătoresc cu trenul decât cu o maşină. Asta pentru că, lipsa unei maşini personale mă face să mă gândesc la un autocar sau un microbuz atunci când plec din localitate, iar din simplele motive că în tren mă pot plimba printre vagoane, pot să văd şi altceva decât persoana de lângă mine şi lipsa de spaţiu dintre scaune mă fac să alerg spre gări decât să mă duc liniştită către o staţie de autocare.

Pe de altă parte, mai recunosc şi faptul că balanţa preţ – condiţii nu e tocmai un exemplu când vorbim de CFR. Cu toate acestea, când vine vorba de drumuri lungi, care pot dura şi peste 10 ore, atunci clar ideea unui vagon pentru dormit îmi face cu ochiul.

Ştiaţi că pentru destinaţii precum Italia, Spania sau Franţa sunt curse de tip low-cost care scot din buzunarul nostru maxim 200 de lei dus – întors?

Ce trebuie să ştii odată ce ai ales cuşetă sau vagon pentru dormit?

La cuşetă scaunele se transformă în paturi suprapuse. Există compartimente de clasa I cu patru paturi şi compartimente de clasa a II-a cu şase paturi. Lenjeria de pat este la controlor, aşa că nu trebuie să vă speriaţi dacă nu o veţi găsi gata pregătită pe scaune.

Pentru rutele internaţionale, în preţul plătit pentru un loc la cuşetă, primiţi şi un bon valoric de 1 euro, adică fix contravaloarea unei cafele pe care o iei de la vagonul – restaurant.

Dacă vorbim despre un vagon pentru dormit, atunci veţi scoate ceva mai mulţi bani din buzunar. Bine, preţul este corect, pentru că la clasa a II-a sunt doar trei paturi, există şi o chiuvetă cu oglindă, sticle cu apă, ba chiar şi un pachet pentru igienă. A, încă ceva: aici paturile sunt făcute de la început, deci nu va trebui să alergaţi după controlor pentru aşternuturi.

Suplimentul pentru cuşetă e 10 eruro, iar pentru vagonul de dormit trebuie să scoţi din buzunar încă 20 Euro faţă de preţul unui bilet normal – este vorba despre clasa a II-a.

Vagoanele de dormit şi cuşetele se încuie pe timpul nopţii, pentru siguranţa voastră şi a bagajelor.

Citiţi mai multe păreri pro şi contra călătorii într-un vagon pentru dormit sau la cuşetă pe travelgirls.ro.

Sursă foto: Michael de`Oz/ Flickr.com.

Adauga un comentariu