Vacanţă la Reykjavik

Reykjavik privit de sus

Reykjavik privit de sus

Plăcerea de a călători  ne invită astăzi să descoperim Reykjavikul.

Latitudinea la care se află Reykjavik (64°08′ N) face ca această capitală să fie cea mai nordică capitală din lume. Oraşul se află în baia Faxafloi, etimologia cuvântului Reykjavik, însemnând golful aburilor, sugestiv, având în vedere izvoarele termale ale locurilor.

Am să vă spun încă de la început că Reykjavik nu se pretează la conceptul clasic de city break. Spun asta pentru că mai nimeni nu cred că zboară până în Islanda doar pentru Reykjavik, ci dimpotrivă, ajunge în acest orăşel pentru a porni înspre Islanda.

Cum ajungi în Reykjavik?

Sunt două companii ce zboară frecvent înspre Islanda: cea naţională IcelandAir şi una low cost IcelandExpress. Zboară frecvent (vara chiar sunt mai multe zboruri pe zi) spre şi dinspre Londra, aşadar dacă vă doriţi să ajungeţi în Reykjavik, vă propun o combinaţie de două zboruri low cost împreună cu o noapte londoneză (trebuie schimbat aeroportul, din Luton înspre Gatwick sau Heathrow). Se poate ajunge şi din alte oraşe europene, însă Londra rămâne cea mai bine conectată cu Reykjavik.

Unde stai?

În Reykjavik, am ales hostelul ReykjavikCity, un raport preţ-calitate-facilităţi ok. Am ales după nişte criterii personale, de genul: parcare, wi-fi, preţ, transport către aeroport, mic dejun, recepţie 24 ore, lockere. Se găsesc şi alte hosteluri în oraş, unele mai aproape puţin de centru. Mi-a plăcut să mă plimb pe malul oceanului aproximativ o jumătate de oră până la hostel, trecând în felul acesta şi pe lângă scheletul de balenă ce apare în multe fotografii.

Reykjavik, din depărtare

Transportul în oraş

Transportul dinspre aeroport înspre oraş e asigurat de autobuzele FlyBus, care aparţin de compania Reykjavik Excursions, cea mai mediatizată companie ce asigură excursii şi tururi de una sau mai multe zile în împrejurimi. Cele 45 minute petrecute pe autobuz sunt numai bune de a îţi umple buzunarele cu pliantele lor, mai târziu merită studiate mai pe îndelete. În interiorul oraşului, e păcat să foloseşti autobuzul, toate atracţiile irezistibile ale oraşului sunt walking distance unele de altele. Aerului unui oraş se respiră la pas de plimbare.

Ce aveţi de vizitat

Atracţia cea mai importantă a oraşului este biserica luterană Hallgrimskirkja. Ştiu, e dificil de pronunţat, însă odată ce înţelegi că j-ul e de fapt i, lucrurile devin mai simple. Kirkja înseamnă de fapt biserică, simplu de asociat. Hallgrims e numele unui poet islandez, renumit pentru ale sale poeme pline de pasiune. Se spune că forma bisericii vrea să se asemene cu lava ce curge atunci când erupe un vulcan. E imposibil de ratat, e clădirea cea mai înaltă a oraşului, poate fi folosită şi pentru orientare. Interiorul e frumos, atipic aş spune pentru o biserică. Am asistat la un concert de orgă, pregătit cu trandafiri aruncaţi pe podea şi lumânări aprinse. Nu prea clasic pentru o biserică ale cărei reguli sunt destul de închise.

În faţa bisericii se află monumentul dedicat lui Leif Ericson. Nu ştiţi cine e? De Cristofor Columb aţi auzit? Îmi imaginez că da. Acest Leif e considerat un predecesor al lui Columb, care ar fi călcat prin America cu vreo 500 ani înainte, conform unei legende islandeze.

Perla este a doua atracţie importantă a capitalei islandeze, fără de care nu poţi spune că ai vizitat Reykjavik. I se spune perla pentru că de departe, cupola clădirii arată ca o perluţă în care se oglindeşte cerul. Clădirea este cocoţată pe dealul Öskjuhlíð (se citeşte ‘oschiuhlid’), renumit pentru izvoarele termale. E un fel de preview, de teaser al ţării. Haideţi până la Perlă, să vedeţi cam ce poate ţara asta, dacă vă plimbaţi prin împrejurimi. Perla mai conţine şi unul din cele mai faine muzee, dotate cu figurine de ceară, audio guide şi note explicative despre legendele acestui tărâm de poveste. Am vizitat muzeul Saga şi am rămas plăcut impresionată. Altfel, gratis e o plimbare pe terasa de la etaj, de unde se poate admira panorama oraşului.

Celebră mai e căsuţa Hofdi, unde s-au întâlnit Ronald Reagan şi Michael Gorbachev, moment istoric când s-a dat noroc peste un război rece.

Atracţii inedite

Nu puteţi rata un obiectiv turistic al oraşului important şi celebru, cum ar fi caşcarabeta cu faimosul Hot-dog, pe nume Bæjarins beztu. Se mândresc cu clientul lor, Bill Clinton şi cu faptul că bietul hot-dog a devenit mâncare naţională. Islandezii, suprinzător sau nu, sunt destul de americanizaţi, sunt mari consumatori de Cola şi a fost o adevărată tragedie când s-a închis Mac-ul. Atenţie că tradiţia presupune şi nişte ceapă prăjită pe lângă hot-dog!

Ce mancam si bem

Ce mâncăm şi bem

Ce mănânci şi ce bei

Am petrecut toată vacanţa cu gândul la un homar, aşa că am ales casa homarului pentru ultima cină de pe pământ islandez. Nu spun că e ieftin, e poate dublu ca preţ faţă de o ieşire la un restaurant autohton, însă având în vedere sărbătoarea momentului, merită! Merită pentru că o cină cu un homar în farfurie e o experienţă în sine, diferită mult de necesitatea de a împlini foamea. Delicateţea meniului, savoarea cărnii, vinul asezonat, toate se unesc şi formează o adevărată desfătare a simţurilor. Suplimentar şi ca bonus, am încercat carnea de balenă. Nu are gust în sine, e o carne roşie. E un fel de chestie pe care ţi-o treci în palmares şi cu care te lauzi: am făcut-o şi pe asta. E o curiozitate ce se cere satisfăcută şi cam atât, altfel carnea de balenă pentru mine e egală cu plasticul la care rumegi mult, fără sens.

Am sărit peste celebrul rundtur, care are loc vineri noaptea. Rundtur, presupune să bei câte o bere în fiecare crâşmă până nu mai ştii de tine. În adolescenţă cred mi s-ar fi părut foarte cool!!! În schimb, am gustat celebrul Brennivin, adică moartea neagră. O porcărie incredibilă din cartof fermentat şi seminţe de chimen! Încă nu mi-e clar ce e mai rău, licoarea asta sau rechinul putrezit, cele două mândrii islandeze. E de ştiut că prohibiţia alcoolului în Islanda a durat din 1915 până în 1989, o perioadă însemnată de timp. Toate ţările nordice au probleme cu consumul de alcool, Islanda nu face nici ea excepţie. Ridicarea prohibiţiei a fost întâmpinată cu o nouă sărbătoare: ziua berii, ce se celebrează pe 1 martie.

Shopping

E mandatory o plimbare la pas pe strada lor de cumpărături, pe nume Laugavegur. Se regăsesc aici multe magazine de suverniruri, majoritatea oferă tax free. O gamă largă de suverniruri, muzică tradiţională islandeză, multe cărţi cu şi despre Islanda, îmbrăcăminte în mod deosebit pentru clima polară, bijuterii din lavă, tot ce poate fi imaginat de lână şi multe altele tipice. Mi-a plăcut mult un pacheţel cu cuburi din lavă. Se folosesc pe post de cuburi de gheaţă, calitatea extraordinară fiindcă răcesc băutura fără să o dilueze.

Reykjavik e un oraş în care poţi petrece liniştit o zi întreagă, zi în care să planifici o întreagă vacanţă în această ţară de gheaţă şi foc. În cazul în care vii în Islanda cu temele nefăcute de acasă, Reykjavik e locul perfect pentru a îţi organiza turul, a studia opţiunile şi a alege. Există o sumedenie de oferte, fie de excursii de una sau câteva zile sau tururi mai lungi de tipul self drive.

E safe? Da. Singurul lucru un-safe în Islanda e vremea!

Sperăm că v-a plăcut (noi recunoaştem că ne-a plăcut maxim şi am sorbit textul cu fiecare cuvânt şi informaţie nouă) vă invităm să citiţi despre toată experienţa islandeză pe blogul Lilianei la Islanda repovestită.

 

Adauga un comentariu