Unde ne distrăm în Veneţia

masti venetiene

Măşti veneţiene

Dacă vă întoarceţi acasă din Veneţia fără măcar un suvenir cât de mic ori fără să vă bucuraţi măcar de o activitate specifică pe care nu o puteţi găsi nicăieri altundeva decât în Italia este ca şi cum nu aţi fost în city break.

Tocmai de aceea, noi nu vă lăsăm în pace până când nu ne promiteţi solemn (bine, ne puteţi promite solemn online, un pic mai jos la comentarii) că veţi încerca să faceţi cât mai multe dintre activităţile pe care noi vi le recomandă mai jos. Iar dacă voi consideraţi că ale noastre recomandări nu sunt cele mai bune, acceptăm cu drag critici, completări, întrebări şi, treacă de la noi, de data asta suntem deschişi chiar şi la felicitări! 😀

Avem de toate pentru toţi – de la faimoasele festivaluri din Veneţia, până la locuri de unde vă puteţi cumpără cele mai bune fructe din întreaga Veneţie. Asta pe lângă recomandările de zilele trecute pe care, dacă nu le-aţi citit deja, vă invităm cu mare drag să o faceţi. Este vorba de cele mai faine locuri de vizitat ori despre acele atracţii turistice de care nu veţi auzi decât de la localnici sau despre localurile unde nu veţi falimenta dacă vă opriţi pentru un prânz.

Shopping în Veneţia

Nu am cum să încep cu altă secţiune, din simplul fapt că sunt fată şi e un “must” să mă întorc în ţară cu câte ceva din orice excursie fie ea de o săptămână ori de o zi. Şi atunci când vorbesc de Veneţia, credeţi-mă, că spun pa-ra-di-sul shopping-ului!!!

De la haine, la antichităţi, accesorii pentru casă sau cine ştie ce vă mai trece prin cap! Apropo, doamnelor şi domnişoarelor dacă sunteţi însoţite de domni care nu au răbdare să vă aştepte în timp ce voi sunteţi pierdute prin magazine nu trebuie să vă faceţi probleme, pentru că au atâtea de admirat/văzut/pozat cât voi probaţi tot felul de lucruri, încât nici nu or să simtă că sunt cu voi într-un “maraton al cumpărăturilor”.

 • Modă şi accesorii

Piaţa San Marco este plină de magazine cu haine de designeri. Pentru cei sau mai bine spus pentru cele care încă nu sunt încrezătoare dau doar câteva nume de brand-uri prezente: Armani, Laura Biagiotti, Gucci, Krizia, MaxMara, Missoni, Prada, Trussardi, Valentino şi Versace! Eh, acu, ce spuneţi?

Tot aici sunt şi cele mai mari magazine de bijuterii din Italia. Missiaglia şi Nardi sunt cele mai cunoscute magazine şi preţurile sunt pentru buzunarul tuturor.

 • Mătase şi catifea

Veneţia este recunoscută şi pentru cele mai fine mătăsuri. Dacă sunteţi în căutarea unor magazine care să vândă materiale tradiţionale, puteţi încerca unul din următoarele:

 • The House of Rubelli in apropierea Grand Canal
 • Color Casa din San Polo
  • Obiecte din sticlă

Aveţi de ales între a nu vă duce pe insula Muranu şi a cumpăra cu un preţ piperat un obiect din sticlă ce, în proporţie de 90%, nu este sticlă de Murano şi daţi banii degeaba pe el şi a vă duce să vedeţi insula şi a cumpăra “the real thing”. Fabrica are un showroom imens, deci aveţi de unde să alegeţi, ba chiar să vă pierdeţi printre lucruri.

 • Costume şi măşti sau cărţi

Un suvenir sau un cadou? Pentru amândouă este potrivită o mască, dar şi o carte din Veneţia, după gusturi.

Pentru cele mai bine lucrate măşti şi costume, propun să faceţi o tură până în cartierul Castello la Laboratorio Artigiano Maschere. Dacă nu veţi nimeri chiar în timpul unui festival, veţi avea noroc şi nu este nici măcar aglomerat şi cu încă un strop de noroc veţi prinde şi un workshop, pentru că nu de puţine ori meşterii de aici îi învaţă şi pe alţii secretele din spatele măştilor.

Care sunt preţurile? Pentru o mică amintire, adică una mică, mică, de dimensiunea unui breloc, scoateţi din buzunar între 1 şi 4 euro. O mască doar pentru ochi costă undeva în jurul sumei de 5, maxim 10 euro, iar dacă vorbim de o mască pentru toată faţa, buzunarul va fi mai gol cu până la 25 euro. Toate preţurile sunt valabile pentru măştile de serie, cele care se fabrică în ediţii limitate fiind mult mai scumpe, un model poate să ajungă la 50 de euro.

Cineva care apreciază mai degrabă o carte şi nu o mască sau un costum se va îndrept către zona San Barnaba. Aici sunt mai multe librării, dar şi anticari ce vând cărţi mai vechi, iar dacă sunteţi ca mine şi apreciaţi o carte bună după numărul de file şterse dintr-o carte, anticarii vor deveni prietenii voştri. Unde mai pui că toate preţurile se negociază.

O locaţie de bifat pentru cei care iubesc cărţile este Libreria Acqua Alta, situată în cartierul Castellor, pe lângă Biserica Santa Maria Formosa. Este una dintre cele mai frumoase librării din lume şi nu-ţi poţi imagina librărie în altă parte decât în Veneţia. De ce? Păi, unde mai poţi vedea cărţi expuse spre vânzare în gondole şi în bărci? Unele sunt noi, altele sunt deja citite, dar una este cea pe care cei mai mulţi turişti o cumpără: “The Secret Venice of Corto Malteze”. Cartea este un ghid atipic pentru aceia care consideră Veneţia locul de suflet (dacă reuşiţi să o cumpăraţi, costă un pic peste 15 euro şi există şi ediţie în engleză, poate faceţi o poză la copertă şi să ne-o trimiteţi şi nouă, ne-ar bucura tare mult).

Despre vederi nu e cazul să vă mai spun nimic, ele sunt peste tot, prin tot oraşul.

Plimbare?

De fapt la plural: “plimbări” cât cuprinde în Veneţia, dar de acestea v-am tot povestit. Nu v-am spus însă despre Grădina Botanica de acolo, care este numai bună pentru o ieşire în familie, cu cei mici. Nu pot să nu iau în calcul şi părinţii care au venit însoţiţi de copii. E drept, mai puţini pici prin Veneţia, dar, de ce nu ar fi un loc bun pentru o vacanţă de neuitat şi pentru cei mici?

Revenind la Grădina Botanica, ea se numeşte Orto Botanico şi este situată în zona Trastevere, iar pentru a o vizita, biletul costă aproximativ 4 euro.

Sport

Nu ne gândim că aţi simţi nevoia de tras de fiare sau de un jogging de dimineaţă pe parcursul unui city break, dar fi frumos, dacă şi vremea ţine cu voi, să încercaţi apa şi să înotaţi un pic sau să vedeţi unde se antrenează vestita echipă de canotaj din Veneţia. 🙂

Să le luăm pe rând:

Imagine din interiorul S Alvise

 • Înot

Dacă soarele străluceşte şi apa vă face cu ochiul, ar trebui să luaţi vaporetto linia 1 şi să vă îndreptaţi către Lido. Să nu vă treacă prin cap că vă spune cineva să înotaţi în altă parte decât într-o piscină amenajată special pentru asta. Există unele gigantice în centrul S Alvise.

 • Canotaj

Cel mai mare club din Veneţia este Canottieri Bucintoro dar, având în vedere că este vorba de o regiune înconjurată de ape, există multe alte astfel de cluburi. Am decis să vă spun de cel mai mare dintr-un simplu motiv: este sigur deschis pentru oricine care vrea să simtă pe propria piele ce înseamnă să vâslească de zor.

Festivaluri

Pentru a prinde un festival este musai să alegeţi cu atenţie data city break-ului. Încă ceva: deşi toată lumea susţine că festivalurile din Veneţia sunt extrem de cunoscute, nu toată lumea le ştie pe toate.

Nu rataţi concertele şi tot felul de evenimente care au loc în Veneţia, sunt minunate şi toate au ceva special.

 • Bienala de Artă

Dacă nu cel mai mare, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate artei din Europa. Aşa cum arată şi numele, evenimentul are loc o dată la doi ani, în anii impari, şi de obicei are loc la Grădinile Publice din Veneţia. Anul acesta, festivalul se desfăşoară între 4 iunie şi 27 noiembrie.

 • Carnavalul

Doar cel de la Rio este “rivalul de temut” al Carnavalului de la Veneţia. Anul acesta a avut loc între 26 februarie şi 8 martie, perioadă în care, aşa cum se întâmplă an de an, Veneţia “poartă mândră hainele şi măştile de sărbătoare”. Dacă atunci când nu este perioada carnavalului mulţi se plâng că Veneţia este o regiune turistică, iar numărul localnicilor este mult prea mic în comparaţie cu cel al vizitatorilor, în perioada Carnavalului, localnicii mai că se pot număra pe degete, turiştii fiind peste tot. Că o fi de bine sau de rău nu ştiu să vă spun, dar vă spun că preţurile deja ridicate ajung la cote şi mai mari în această perioadă.

Cerul Veneţiei în timpul festivalului Redentore

 • Redentore

Festivalul Redentore sărbătoreşte sfârsitul epidemiei din 1575-1577 şi se celebrează în ultimul week-end al lunii iulie. Ce este atât de spectaculos la acest festival? Imaginaţi-vă toată Veneţia sub luminile artificiilor, dar să le luăm cronologic, pentru aceia dintre voi care vor să afle toate “dedesubturile”.

Prima zi a festivalului este de fapt drumul locanicilor cître bazinul San Marco şi spre canalul Giudecca. Aici se adună toţi veneţienii, îmbrăcaţi de sărbătoare sau cum spunem noi “de duminică”, şi participă la un picnic în buricul apelor.

Tot sâmbătă, dar noaptea, de la 23.30 are loc focul de artificii de care vă spuneam mai sus, iar la finalul spectacolului veneţienii se îndreaptă spre Lido unde aşteaptă răsăritul. Duminică pe seară are loc întrecerea între gondolieri.

 • Regata Storica

Un alt eveniment frumos este Regata Storica. Gondolierii îşi caută “perechea pentru vâslit” şi pornesc doi câte doi de-a lungul Grand Canalului.

Regata Storica se ţine în prima duminică a lunii septembrie şi este cu siguranţă un moment frumos pentru vizitat Veneţia, nu? Spuneţi voi!

 • Maratonul

Dacă mai sus glumeam spunând că nu vă pune nimeni să alergaţi în Veneţia, acum vă spun serios că dacă sunteţi “turişti de luna octombrie” (mai precis la final de octombrie în 2011) şi aveţi chef de un maraton, în Veneţia are loc unul. Cu un traseu bine pus la punct şi cu nişte concurenţi bine pregătiţi, Maratonul din Veneţia a devenit deja tradiţie atât printre localnicii sportivi, cât şi printre turiştii care au drag de… alergat.

Am povestit de shopping, despre care ar fi acitivtăţile pe care le puteţi face pe tot parcursul anului, despre festivalurile şi evenimentele principale din Veneţia şi acum? Acum vă aşteptăm pe voi să ne povestiţi despre ce v-a plăcut vouă în vacanţa din Veneţia sau ce v-ar plăcea să faceţi acolo. Care credeţi că ar fi activitatea pe care nu aţi rata-o ori, dacă aţi ajuns deja prin Veneţia, care a fost primul lucru pe care l-aţi făcut odată ce aţi ajuns?

Surse foto: ana_johnson/ Flickr.com, ilcentrosantalvise.com şi _topo_/ Flickr.com

Resurse: virtualtourist.com şi tripadvisor.com.

Nu rataţi concertele şi tot felul de evenimente care au loc în Veneţia, sunt minunate şi toate au ceva special.

Adauga un comentariu