Unde ne distrăm în Istanbul

Mulţime pe o stradă de lângă Marele Bazar

În Istanbul nu ai voie să ratezi să vizitezi cât mai multe locuri, atât noi, cât şi vechi, să gusti din cât mai multe preparate tradiţionale şi să cumperi ceva de la turci cu care să te întorci acasă drept amintire.

De la Istanbul se pleacă cu sacoşele pline de cumpărături! Clar! Au atâtea lucruri frumoase turcii încât nu aveţi cum să plecaţi fără ceva suveniruri măcar pentru voi şi pentru cei dragi. Mai ales voi, doamnelor şi domnişoarelor, voi vă veţi pierde cu siguranţă printre magazinele colorate şi tradiţiile turcilor.

Mă repet, v-am mai spus şi luni acelaşi lucru, dar primul lucru la care va trebui să vă gândiţi înainte să mergeţi la cumpărături este faptul că orice se negociază. Turcii nu sunt “băieţi răi”, dar totul la ei merge după ideea: orice produs valorează cât oferă clientul, iar dacă voi, clienţii sunteţi dispuşi să plătiţi 50 YTL de ce nu?

Oamenii sunt chiar prietenoşi în rest, ba chiar vor să fie cât mai aproape de turişti şi vă vor primi mereu cu braţele deschise. Să nu vă fie frică să îi întrebaţi dacă nu sunteţi siguri pe ce străzi trebuie să o luaţi pentru a ajunge într-un anumit loc ori dacă vreţi o părere a unui locanic cu privire la un anumit lucru. Nu veţi primi niciodată înapoi priviri urâte, ba din contră toţi vor încerca să vă ofere cum pot ei mai bine ajutorul.

Istanbul Shopping Fest

Revenind la shopping, dacă voi credeţi că românii sunt oameni care consumă foarte mult şi care nu pot trăi fără a cumpăra sau a vinde ceva, ce aţi spune atunci despre un popor care a organizat un festival în cinstea shopping-ului? O să mă întrebaţi probabil ce se întâmplă aşa de special de turcii au făcut un festival pentru cumpărături, simplu: se vând şi se cumpără extrem de multe lucruri şi oamenii s-au gândit să “cinstească” asta într-un anume fel. Aşadar s-au gândit ca în fiecare an, de pe la finalul lui martie până la începutul lunii aprilie să pună de un festival de cumpărături. Normal că se lasă cu super reduceri şi că turiştii împânzesc oraşul uneori mai ceva ca în lunile calde, iar asta nu îi face pe “mustăcioşii prietenoşi” decât să fie şi mai veseli, dar şi cu buzunarele mai pline.

Nu mă înţelegeţi greşit, în Istanbul a face shopping nu înseamnă numai tarabe cu turci care vând covoare şi carpete sau suveniruri şi mâncare, ci sunt de la magazine precum Dior, Cacharel, Prada Vuiton sau Versacem până la mese cu trei lulele. Astea toate cu reduceri de la 20% până la 70% şi program prelungit, mai au să pună covor roşu la intrare pentru turiştii dispuşi să plece cu ceva acasă. Şi credeţi-mă că nu ar fi mare lucru de făcut pentru ei, doar au atâtea covoare de vânzare peste tot!

O să spuneţi poate că nu e nimic altceva decât o copie a festivalului cu tradiţie ce are loc anual în Dubai în ianuarie şi februarie. Posibil! Dar au venit turcii şi cu ceva inovator?! Au venit, pentru că ei pun la reducere colecţiile noi, adică cele abia ieşite din atelierele marilor designeri sau din sacoşele precupeţilor cinstiţi, fiecare după caz!

Ne distrăm la cumpărături

Am povestit atât de multe despre cum văd turcii comerţul şi de ce ar fi bine sau nu e de preferat să cumpărăm ceva de la ei, încât m-am pierdut în detalii şi era să uit ceea ce e mai important: de unde şi ce cumpărăm din Istanbul?

Chiar dacă strâmbaţi din nas când auziţi de precupeţi trebuie să vă duceţi la Marele Bazar. V-am mai povestit eu despre el marţi. Chit că nu cumpăraţi nimic de aici (deşi îmi e tare greu să cred asta odată ce ajungeţi şi vedeţi toate minunăţiile colorate) şi tot ar trebui măcar să vedeţi cum arată, dacă toată lumea vorbeşte despre loc ca o adevărată atracţie turistică, măcar să “o bifaţi” şi voi pe listă, nu?

Imensul bazar are în componenţa sa nu mai puţin de 60 de străzi! Cam cât un oraş micuţ din România şi peste 5.000 de magazine!

Forum Istanbul Shopping Center

Cel mai mare şi mai recent lansat mall din Istanbul este Forum Istanbul Shopping Center care e… imens. Ca să înţelegeţi la ce mă refer atunci când spun “imens” vă mai spun că are o suprafaţă comercială de 175.000 de metri pătraţi! Eh?Vă puteţi imagina aşa ceva?

Cu aproape 300 de magazine nici nu cred că mai este cazul să vă mai spun ce brand-uri găsiţi pe aici! Pe toate! De la Praktiker la C & A sau Zara ori Starbucks!

Dacă tot a venit vorba de Forum Istanbul Shopping Center să nu uit să vă spun de acvariul din mall. În cazul în care sunteţi în city break cu tot cu cei mici sau dacă vă plac acvariile sau peştii daţi o fugă şi pe aici, pentru că nu veţi regreta deloc!

Acvariul Turkuazoo este unul dintre cele mai frumoase acvarii din lume şi cel mai mare din Europa. Bine, nici nu are cum să nu fie, din moment ce există 29 de încăperi fiecare cu specificul ei. Cel mai mare este unul cu 5 milioane de litri de apă şi vizitatorii merg de-a lungul unui coridor lung de 80 de metri în jurul căruia sunt plante şi tot felul de peşti.

Mall-ul Akmerkez

Încă un mall şi promit să mă opresc! Akmerkez are aproape 250 de magazine şi, înainte să se ridice Forum Istanbul Shopping Center, era cel mai mare din Turcia.

Ce este cu adevărat impresionant este că multe dintre hotelurile unde se cazează turiştii organizează chiar excursii la acest mall. Mie una mi s-ar părea mai mult decât haios să găsesc pe uşa hotelului unde mă cazez ori la intrare în camera un anunţ prin care sunt informată despre o excursie de relaxare într-un centru comercial. Numai relaxare este pentru bărbaţi, sunt singură!

Gata, am terminat de vorbit despre cumpărături, deşi aş mai putea să vă mai povestesc mult şi bine despre asta, dar mai bine descoperiţi chiar voi acolo, oricum, sunt convinsă că nu o să vă fie greu deloc să găsiţi un magazin interesant căci sunt la orice pas. 🙂

Pentru că mi-am adus aminte de activităţi destinate celor mici când v-am propus o vizită la acvariu nu uit să vă spun şi despre Grădina Zoologică. Nu e chiar în inima oraşului, ba nici măcar în Istanbul, ci la vreo 40 de kilometri de el şi e şi destul de complicat să ajungeţi aici. I se spune “paradisul păsărilor” şi unii mai cunosc Grădina Zoologică şi drept “grădina botanică”.

Pentru că vorbim de un city break nu ştiu sigur dacă aveţi timp de o fugă până la Grădina Botanică, dar poate aţi ales o vacanţă mai lungă şi timpul vă permite.

Cum e la Zoo? Aşa cum ne-am obişnuit până acum la turci, ei la orice lucru trebuie să iasă în evidenţă cu ceva şi nici aici nu se lasă mai prejos: plante multe şi grădini cu animale şi mai multe!

Cursuri de gătit

Ne întoarcem la mâncare? Dacă este vorba de cea tradiţională din Turcia oricând! Puteţi chiar învăţa câte ceva despre tainele din spatele bucătăriei, pentru că la turci sunt foarte răspândite cursurile de gătit care durează câteva ore.

Practic, spuneţi ce vă place să mâncaţi, dacă sunteţi ori nu sunteţi vegetarieni şi deja vă aflaţi în mijlocul cursului împreună cu alţi turişti dornici să afle cum de gustările turceşti sunt atât de bune. Există şi cursuri individuale, pentru aceia care vor ca atenţia bucătarilor să fie îndreptată doar asupra lor, însă preţul este direct proporţional cu atenţia pe care o primeşti.

Află care este programul cursurilor de gătit din Istanbul.

Haideţi la teatru

Una din serile petrecute la Istanbul poate fi destinată teatrului. Nu e vorba de orice fel de teatru, ci de unul plin de dansuri orientale şi de actori care mai de care mai coloraţi, îmbrăcaţi în costume vesele şi care dansează pe muzică plină de înţelesuri, Înţelesuri pentru turci, pentru că voi nu o să aflaţi mare lucru din versurile melodiilor, dar spectacolul în sine este unul tradiţional şi destul de spectaculor pentru un turist care nu a mai avut parte de aşa ceva până acum.

Teatrul şi dansul au loc la Hodjapasha Culture Center.

Relaxare

După atâta alergătură: ba de la o atracţie la alta, ba pentru shopping ori la acvariu, grădina zoologică, curs de gătit sau alte locuri pe care voi le-aţi mai ales parcă ar merge câteva ore de relaxare totală. Plajă sau masaj? Ori amândouă? 🙂

Plajă în Istanbul nu puteţi să faceţi din păcate, dar dacă ajungeţi în Insulele Prinţilor aici vă puteţi bucura de o altfel de vacanţă cu tot cu plajă, plimbări pe faleze sau plimbări cu o caleaşcă.

Ce îţi vor răspunde turcii dacă îi vei întreba cum te poţi relaxa cel mai bine? Clar: hamam! Adică celebrele băi turceşti care sunt deschise indiferent de sezon! Ce înseamnă mai exact hamam? Relaxare într-o camera încălzită bine cu aer cald, apoi vă veţi muta într-o altă cameră unde veţi fi stropiţi cu apă rece şi după un duş cald veţi beneficia de un masaj din cap până-n picioare cu tot felul de săpunuri şi arome care mai de care mai îmbietoare. La final, veţi păşi într-o cameră răcoroasă pentru readucerea temperaturii corpului la cea normală.

Totul durează aproximativ o oră şi nu costă mai mult de 35 de euro, asta la cele mai luxoase centre, şi nimeni nu s-a plâns până acum că au irosit banii. Importantă este însă rezervarea din timp, pentru a vă asigura că nu veţi pleca din Istanbul fără baia turcească. Unul dintre cele mai renumite centre din Istanbul este Süleymaniye Hamam.

De toate pentru toţi

 

Festivaluri şi alte evenimente tradiţionale

Poate că nu v-aţi planificat încă un city break în Istanbul şi acum vreţi doar să vă informaţi cu privire la ce aveţi de făcut prin Turcia. În acest caz, vă las şi cu o listă a celor mai importante festivaluri din Istanbul şi lunile în care acestea se desfăşoară, cine ştie, poate vă faceţi planurile în funcţie de acestea.

 • Spectacolul Bărcilor din EurasiaSpectacolul Barcilor din Eurasia adună toţi marinarii şi fanii sporturilor de apă să testeze cele mai noi invenţii la expoziţia CNR Istanbul. Puteţi încerca să vedeţi dacă a surfa este pe gustul vostru sau puteţi să vedeţi cele mai luxoase iahturi din lume, în faţa cărora cei mai mulţi dintre noi probabil am rămâne câteva minute bune, gândindu-ne că un iaht este cu mult mai mare decât un apartament de 3 camere din România.

  Lăsând gluma la o parte, Spectacolul Bărcilor se desfăşoară de obicei la finalul lunii februarie.

 • TanGO TO Istanbul

  Aşa cum arată numele este un festival de dans, dar nu orice dans, ci chiar elegantul şi pasionalul tango. Are loc tot prin martie, moment în care dansatori din întreaga lume se adună în Istanbul pentru a participa la tot felul de competiţii.

 • Festivalul lalelelor

  Lalele nu se găsesc doar în Olanda, ci şi în Istanbul! An de an, în aprilie, autorităţile din Istanbul plantează 3 milioane de bulbi în parcurile din Istanbul sau pe oriunde se găseşte un firicel de iarbă ce trebuie colorat cu lalele.

  Vorba cântecului “lalele, frumoasele mele lalele” de flori vă veţi bucura la final de martie, început de aprilie pentru că atunci încep ele să înflorească, moment pe care turcii l-au marcat frumos cu un festival, cel al lalelelor desigur.

 • Festivalul Internaţional de Păpuşi de la Istanbul

  Păpuşari din toate colţurile uniţi-vă! Asta pare să fie îndemnul celor care organizează evenimentul. Trebuie să recunoaştem cu toţii că un astfel de festival este unul unic. Timp de o săptămână cele mai mari străzi din Istanbul sunt pline de păpuşi şi creatorii lor.

  De obicei festivalul se desfăşoară la final de martie, început de mai.

 • Festivalul Internaţional de Gastronomie

  Bucătarii şi bucătăresele cele mai iscusite din toată lumea se adună în Turcia la Tuyap Istanbul Exhibition Palace pentru Festivalul Internaţional de Gastronomie.

  Anul acesta festivalul s-a desfăşurat în luna mai, în 2012 însă spectacolul culinar începe în februarie.

 • Bosphorus Cross Continental

  Poate cel mai fain festival din cele care au loc în Istanbul este Bosphorus Cross Continental. Ce se întâmplă mai exact acolo? Este vorba de un concurs de înot între Asia şi Europa şi toţi care au între 14 şi 71 de ani pot participa la inedita activitate.

  Unde altundeva aţi mai putea să treceţi două continente înot decât la Istanbul? E o distanţă de 6.5 kilometri între locul de start (portul din Kanlica de pe partea asiatică) şi Parcul Kuruçeþme Cemil din Europa.

  Competiţia are loc an de an la mijlocul lunii iulie.

 • Festivalul Internaţional de Modă

  Totul în materie de haine şi care sunt tendinţele actuale se va discuta în cadrul Festivalului Internaţional de Modă din Istanbul, ce are loc la CNR Expo. Anul acesta are loc între 22 şi 24 septembrie, dar dacă vreţi să vă bucuraţi de spectacol aveţi nevoie de invitaţie, invitaţie pe care o puteţi solicita şi online de pe website-ul oficial al festivalului.

Dacă ar sta timpul în loc am putea să ne bucurăm de toate ar fi cu adevărat spectaculos, dar cum o vacanţă nu se poate prelungi prea mult (sau se poate?! Hmm…) ne alegem câteva locaţii şi pornim spre ele, sperând că am făcut cele mai bune alegeri.

Voi aţi ales din distracţiile de mai sus ceva?

Dacă nu, voi cum vă veţi distra ori v-aţi distrat în Istanbul?

Aflaţi cum puteţi face turul Istanbulului în doar trei zile.

Surse foto: oksidor/ Flickr.com şi ccarlstead/ Flickr.com.

Resurse: Whatsonwhen.com, Tripadvisor.com şi Lonelyplanet.com

Aflaţi cum puteţi face turul Istanbulului în doar trei zile.

Adauga un comentariu