Un city break “cosmopolit” are loc la Londra

Londra în timpul nopţii

Londra este acel oraş unde vrem să ajungem cu toţii, unii chiar vrem să ne mutăm acolo pentru tot restul vieţii, dar puţini sunt cei care au fost într-o vacanţă la Londra şi vorbesc în cunoştinţă de cauză. Departe de mine gândul că oraşul nu e unul frumos, ba chiar stilul în care se leagă modernul cu trecutul este unul pe care nu-l mai găseşti în niciun alt oraş din lume. În plus, pentru turiştii care nu vor să traverseze tot oraşul la picior pentru următorul obiectiv turistic, Londra este o destinaţie perfectă, pentru că mai toate atracţiile turistice sunt concentrate, de multe ori drumul de la una la alta putând fi făcut fără niciun fel de problemă pe jos şi în cazul în care sunt la ceva depărtare mijloacele de transport în comun sunt mereu la îndemâna oricui.

Pentru cei care au auzit că Londra este un oraş scump, ţin să vă spun că da, aşa este! Numai că sunt şi muuulte, multe lucruri pe care le putem face fără a scoate nici măcar un leu din buzunar. De exemplu, toate muzeele de stat au intrarea gratuită şi dacă sunteţi în city break cu cei mici trebuie să ştiţi şi că există tot felul de atracţii una mai faină ca alta, parcuri şi locuri care trebuie vizitate, un singur exemplu: cei care au văzut toate filmele sau au citit toate cărţile Harry Potter pot pleca pe urmele personajului preferat, printr-un tur de două ore şi jumătate, tur care vă duce prin toate locaţiile unde s-au filmat episoadele.

Lăsăm însă atracţiile turistice la o parte, pentru că până atunci mai avem mult de povestit.

Cum e vremea şi când e de preferat să mergem

Londra este unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume, aşa că este cam greu de găsit o perioadă a anului în care Londra să nu fie ticsită de turiştii care se plimbă de la un capăt în altul pentru a vizita cât mai multe atracţii. La acest lucru se adaugă şi oamenii de afaceri care vin aici la diverse întâlniri.

Atunci când ne gândim la Londra ne vin în minte automat ploile de care toată lumea vorbeşte. Tocmai din acest motiv, mulţi turişti preferă să ajungă la Londra vara, când ploile “iau o mică pauză”, iarna fiind sezonul mai puţin preferat, pentru că ploile sunt la ordinea zilei.

Când e de preferat să ajungem la Londra? În decembrie dacă nu ne gândim la ploi şi vrem să asistăm la spectacolele magice de Sărbători, în ianuarie dacă vrem să beneficiem de reducerile marilor case de modă, iar dacă este pentru prima dată şi vrem doar să vizităm cât mai mult din capitala Angliei şi Regatului Unit, atunci vara sau la început de toamnă.

Cât costă cazarea

Pentru un city break de lux la un hotel de 4 stele (iar atunci când spun că sunt 4 stele nu mă refer la “stelele româneşti”) city break la început de septembrie, scoateţi din buzunar un pic peste 300 de euro, spune booking.com. Preţul este stabilit pentru două nopţi şi este destul de ridicat comparativ cu ofertele pe care le poţi găsi în agenţiile de la noi.

Dacă mai scădem un pic numărul de stele, dacă renunţăm la Booking.com şi ne îndreptăm către o agenţie de turism de la noi şi dacă mai facem o rezervare din timp costul scade simţitor.

Drumul către Londra

Londra are nu mai mult, nu mai puţin de 5 aeroporturi! Eu v-am spus mai sus că aici se întâlnesc foarte mulţi oameni de afaceri, iar cursele către şi dinspre Londra nu vor duce niciodată lipsă de dornici să achiziţioneze un bilet.

Un zbor de la Bucureşti la Londra durează un pic peste 3 ore şi costă până în 300 lei. Repet, toate preţurile sunt valabile doar pentru cei care nu şi-au făcut rezervare din timp, mai exact nu şi-au achiziţionat un bilet de avion din timp, pentru că altfel şi biletele ar putea fi mult mai ieftine.

Revenind la aeroporturile din Londra acestea sunt: Heathrow şi Gatwick, care sunt cele mai mari şi deci cele mai circulate, City, Stansted şi Luton, ceva mai micuţe, preferate mai ales de către cei care vin în Londra pentru întâlniri de afaceri. Toate aeroporturile sunt foarte bine legate de oraş prin traseele mijloacelor de transport în comun, aşa că nu va trebui să vă îngrijoraţi privind transportul. Doar să nu vă speriaţi când veţi vedea cum toată lumea se mişcă fix invers decât o facem noi. Să vă explic: şoferul are volanul pe dreapta şi nu pe stânga, acest lucru determină ca toată lumea să meargă pe stânga şi nu pe dreapta, metroul vine din stânga, iar lista poate continua. Important este doar să vă obişuiţi cu ideea că totul este… invers!

Vă puteţi bucura de o plimbare cu vaporul pe Tamisa

Apropo de transportul în comun din Londra, sunt atât de multe variante încât nu ştiu de unde să încep exact. Cred că în primul rând toată lumea se întreabă ce şi cum cu taxiurile londoneze. În oraş sunt două tipuri de taxiuri: primul tip este celebrul taxi negru pe care-l poţi opri pe stradă pentru a te duce la o anumită destinaţie şi min-taxiurile pe care le poţi doar comanda, şoferii acestora nu au voie să oprească pe stradă pentru un anumit traseu, decât dacă au o comandă făcută în prealabil. Ca peste tot sunt şi taximetrişti care nu-ţi vor numai binele şi dacă te văd pierdut un pic, pentru că eşti turist, cu atât mai mult. Tocmai din această cazuă ar fi bine să nu mergeţi decât cu taxiurile unor firme licenţiate (toate taxiurile care sunt licenţiate au un abţibilt pătrat de genul “diamant” pe geamul din faţă şi pe cel din spate)

Tot negre, dar un pic mai măricele decât cele de care vorbeam mai sus sunt taxiurile private care nu sunt dotate cu taximetru, dar au GPS. Interesant este că preţul se fixează de la început: îţi convine urci în maşina nu e chiar pe placul/buzunarul tău… renunţi!

Metroul londonez sau London Underground ori “the Tube”, aşa cum îi spun localnicii, este cel mai vechi din lume şi cel mai utilizat metrou (se spune că zilnic el este folisit de mai bine de 3 milioane de oameni – impresionant, nu?) Cred că e clar că metroul ar fi cea mai bună soluţie pentru a ajunge dintr-o parte a Londrei în alta, mai ales că are peste 250 de staţii (să nu vă sperie numărul mare de staţii, pentru că nu prea aveţi cum să vă pierdeţi – sunt puncte de informare peste tot) aşa că în cele mai multe cazuri nu prea aveţi cum să spuneţi că vreţi să mergeţi undeva şi că nu există staţie de metrou prin apropiere. Atenţie, e important de ştiut că taxarea biletelor nu este ca şi la noi, în sensul că biletele se valideaza atât la intrare, cât şi la ieşirea din metrou.

Aşa arată un autobuz londonez

Pe lângă taxiuri şi metrou există, evident, şi autobuzul care circulă fie zi, fie noapte şi nu ai cum să-l ratezi pentru că toate sunt de culoare roşie. În plus, sunt şi multe autobuze turistice, aşa că puteţi alege unul dacă vreţi să vizitaţi cât mai repede, cât mai multe destinaţii.

Cei dintre voi care vor circula destul de mult cu mijloacele de transport în comun pot alege o cartelă de călătorie valabilă o săptămână. Cardul costă sub 20 ₤ şi poate fi utilizat atât pentru călătoriile cu metroul, cât şi pentru cele cu autobuzul.

Puteţi circula şi cu vapoarele pe Tamisa dacă vreţi o senzaţie nouă, numai că şi preţurile sunt pe măsura… distracţiei! Harta cu staţiile şi detalii despre astfel de călătorii şi preţurile lor le găsiţi pe thamesclippers.com.

Hartă Londra

West End sau Capătul de Vest al oraşului este cartierul comercial şi locul unde se adună tot “divertismentul” Londrei. Nu uitaţi să ajungeţi şi în Piaţa Trafalgar sau pe Oxford Street, dar despre obiective vorbim mai pe larg în următoarele zile.

Dacă veţi traversa Oxford Street până la capătul din partea de Est veţi intra în cartierul Soho, cunoscut ca fiind plin de localuri, cafenele, pub-uri, cluburi şi altele.

Ca să ne luăm pe puncte cardinale, pentru a nu pierde nicio informaţie esenţială, începem cu Nordul oraşului, care are suburbii devenite cunoscute odată cu multe dintre filmele celebre, precum Islington, Highgate, Camden, Hampstea sau Tottenham. Estul Londrei a fost pentru mult timp centrul industriei şi anul viitor va fi gazda Jocurilor Olimpice, iar Sudul are de la parcuri, la terenuri de tenis, care sunt găzduit de celebrul district Wimbledon. A mai rămas doar Vestul Londrei de “luat la puricat” şi am şi un bun motiv pentru care am lăsat această zonă la final: aici se găsesc toate cartierele de lux, precum Notting Hill, Kensington ori Chelsea.

Pentru a nu pleca la drum lung fără o hartă ajutătoare, vă lăsăm noi cu o hartă pe care o puteţi scoate la imprimantă sau o puteţi salva pe undeva prin memoria telefonului mobil pentru a avea siguranţa că nu vă veţi pierde prin Londra.

Şi tot pentru a nu vă pierde, de fapt pentru momentele în care aveţi nevoie de „ajutor românesc”, nu uitaţi să aveţi la îndemână şi datele de contact ale Ambasadei Română de la Londra.

Capcanele turiştilor

Nu prea avem multe de listat aici, pentru că mai toate lucrurile de care trebuie să aveţi grijă sunt valabile pentru toate oraşele mari: atenţie la hoţii de buzunare, mai ales în zonele aglomerate. La fel şi cu taximetriştii, dacă veţi ţine cont de sfaturile de mai sus şi veţi fi atenţi să vă urcaţi într-un taxi al unei companii autorizate nu se va întâmpla nimic.

A, ar mai fi ceva: cea mai mare capcană este de fapt legată de faptul că toată lumea circulă pe stânga! 😀

Info utile:

 • Ţară: Regatul Unit
 • Ţară constituentă: Anglia
 • Regiune: Londra
 • Subdiviziuni: City şi 32 burguri
 • Suprafaţă: 1706,8 km²
 • Altitudine: 24 m.d.m.
 • Populaţie (2007)
  • Londra: 7,556,900 locuitori
  • Densitate: 4.761 loc./km²
  • Urbană: 8,278,251
  • Metropolitană: între 12,300,000 şi 13,945,000
 • Fus orar GMT (UTC+0)
 • Ora de vară (DST) BST (UTC+1)

Un pic de istorie nu strică

În anul 43 d.Hr. romanii au pus bazele oraşului Londinium! Aceasta se pare că este prima informaţie legată de Londra.

Perioada în care Londra a “înflorit” este cea dintre secolele XVI şi XX, fiind în acest timp capitală a Imperiului Britanic. După un mare incediu în 1666 (poate de aici şi superstiţia cu 666?!) a urmat o reconstrucţie a oraşului, lucrări care au durat mai bine de 10 ani. În 1800 Londra a devenit însă cel mai mare oraş al lumii şi, în ciuda bombardamentelor naziste din timpul celui de-al doilea război mondial şi mai recent a atacurilor teroriste, Londra rămâne unul dintre cele mai importante oraşe ale lumii.

Trec de la istorie la o întrebare: voi aţi fost la Londra? Dacă da ce sfat i-aţi da unei persoane care nu a mai fost până acum? Dacă nu aţi ajuns la Londra, ce aţi vrea să vizitaţi pentru prima dată?

Surse foto: Man & His Cam/ Flickr.com, Paul Robertson/ Flickr.com şi otubo/ Flickr.com.

Resurse: london.tourbytransit.com şi tripadvisor.com.

Comentarii 1
 1. Pingback: Concerte in Europa: Londra » My Blog

Adauga un comentariu