Ultimul trend în materie de turism: Cernobâl

Pripiat

Pripiat, văzut de sus

Ce e marea? Ce e muntele? De alte tipuri de turism nici nu mai vorbesc! Ultimul trend în materie de turism este să te duci la Cernobâl. Nu glumesc: dacă acum câțiva ani (de fapt și acum) numai la auzul numelul mulți oameni rămân muți și cad brusc pe gânduri, se pare că unii vor să experimenteze cum e să fii în “papuci de turist” la Cernobâl, mai exact la Pripiat, orașul care a fost complet distrus la explozia nucleară.

Praful și vegetația crescută de unde te aștepți mai puțin, păpuși aruncate pe jos, cărțile din Școala nr. 1 din Pripiat sau câteva măști de gaze formează toate un tablou mai mult decât dezolant, tablou care a devenit din 2004 unul plăcut turiștilor. De la câteva sute de persoane curioase care au venit aici prima dată în 2004, acum numărul vizitatorilor crește de la an la an. De exemplu, în 2008 5.000 de oameni au vizitat orașul, iar în 2009 numărul turiștilor a crescut la aproape 7.000, ei provenind din peste 60 de țări.

“Trendul” a fost simțit imediat de către agenții, astfel că mai multe companii organizează astfel de vizite, care pot fi rezervate la Kiev, dar şi pe mai multe site-uri.

Ce trebuie însă să știți este că excursia este una organizată cel puțin ciudat, în sensul că toată activitatea vă este monitorizată, nu aveți prea multă libertate de mișcare (din cauza faptului că în multe locuri nivelul de radiație este foarte crescut) iar la intrare și la ieșire veți fi supuși unui test special. Este vorba despre un test de radiație ce este realizat atât la începutul vizitei, cât și la final, pentru a oferi siguranța că în timpul vizite oamenii nu au avut de suferit.

În cazul în care nu știți (deși nu cred că există cineva care să nu știe încă) Pripiat este un oraș din nordul Ucraniei, la 2 kilometri de Centrala Atomoelectrică Cernobâl. În anul 1986 a avut loc un accident la Reactorul 4, accident care a devenit cea mai mare catastrofă nucleară din istorie. Pe 26 aprilie au fost degajate de 500 de ori mai multe radiaţii decât cele ale atacului american asupra Hiroshimei și în doar câteva ore atât localitatea Pripiat, cât și localnicii s-au transformat pentru totdeauna.

Citiți mai multe despre turismul la Cernobâl pe tourism-review.com.

Sursă foto: Anosmia/ Flickr.com.

Adauga un comentariu