Tradiţie respectată în Munchen de sute de ani

Imagine de ansamblu Munchen

Munchen văzut de sus

Cine nu a vizitat vreodată Germania trebuie să meargă în Munchen. Oraşul capitală al landului Bavaria este cel de-al treilea ca mărime din Germania şi are circa 1.35 milioane de locuitori. Pentru a atrage cât mai multă lume sau turişti, autorităţile germane s-au gândit să contruiască un motto bun pentru Munchen, iar acesta este „Munchen mag Ditch”, în traducere: „Munchen te place”.

Oraşul aflat pe râul Isar, la nord de Alpi, este renumit pentru numărul foarte mare de parcuri pe care îl are, ceea ce punctează foarte bine la capitolul „eco-friendly”. Arhicunoscutul eveniment „Oktoberfest”, un festival anual de bere, are loc în fiecare an în Munchen, de la finalul lui septembrie până în primul weekend din octombrie. Data la care are loc Oktoberfest oscilează. Anul acesta, de exemplu, acesta a început pe 17 septembrie şi se va termina pe 3 octombrie, cu o durată de 17 zile.

Pentru cei pasionaţi de tradiţia şi bucuria berii, Oktoberfestul este evenimentul ideal unde se pot întâlni pentru a împărţi păreri. Festivalul de la Munchen este cel mai mare târg din lume, având aproape 5 milioane de vizitatori în fiecare an. Oktoberfestul este o parte extrem de importantă din istoria Bavariei, fiind oragnizat încă din 1810, iar “moda” unui asfel de eveniment a fost copiată pe parcursul anilor şi de alte oraşe din toată lumea.

Când e cel mai bine să mergem în Munchen?

Vremea poate fi uneori foarte capricioasă, iar dacă avem ghinion ca vacanţa noastră să fie stricată de ploaie sau vânt pe cine putem da vina? Cea mai recomandată perioadă pentru a vizita Munchen-ul este pe timp de vară, când termometrele arată cam 23 de grade Celsius. Iarna este destul de frig, iar primăvara poate fi capricioasă pe landul nemţesc. Clima din Munchen este una continentală, iar cea mai caldă lună este iulie. Vara se întinde pe cinci luni de cele mai multe ori, în timp ce iarna frigul pune stăpânire pe tot, iar temperatura ajunge la -2 grade Celsius în Ianuarie.

Temperaturi in Munchen
Cum ajung mai repede la Munchen?

Dacă sunteţi nerăbdători să ajungeţi la Munchen, noi vă putem da câteva ponturi pentru un transport cât mai rapid. După cum probabil vă şi aşteptaţi, transportul aerian este varianta cea mai profitabilă atunci când vine vorba de timp pierdut. În funcţie de tarifele fiecăruia operator de zbor, un bilet Bucureşti-Munchen vă poate scoate din buzunar minim 100 de euro şi maxim 400. Ca şi durată, pentru că toată lumea vrea să ajungă cât mai repede oriunde, via avion, la Munchen veţi putea ajunge în 4 ore.

Strada din Munchen

Turişti în Munchen

Pe unde şi cu ce ne plimbăm în Munchen

Odată ce ai ajuns în Munchen vei avea nevoie de un mijloc de transport, iar cel mai la îndemână îţi va fi cel în comun. Depinde de tine ce mijloc de transport vei alege, dar „top-ranked” sunt autobuzele, tramvaiul sau metroul. Biletele individuale, de grup, zilnice ori săptămânale sunt cele disponibile, iar călătoriile către o singură zonă, ca de exemplu centrul Munchenului, costă 2.30 euro, în timp ce pentru a vă deplasa în patru zone de la aeroport costurile vor ajunge la 9.20 euro. Cea mai profitabilă variantă de tichet pentru transportul în comun este cea „Partner”, care vă acordă acces de transport pentru încă cinci adulţi. Iar biletele de o zi întreagă sunt cele mai „vânate”. Apropo de transport, ar fi bine să aveţi la îndemână şi o hartă a Munchenului cu tot cu transportul în comun, pentru a nu vă pierde pe străduţele oraşului.

Iată şi câteva tarife pentru a te ajuta:

Biletele individuale:

 • valabil o zi în zona centrală din Munchen pentru 9,80 €
 • valabil trei zile în zona centrală din Munchen pentru 18,80 €
 • valabil trei zile în întreaga zonă din Munchen pentru 29,50 €

Pentru grupuri de până la cinci persoane:

 • valabil o zi în zona centrală din Munchen pentru 16,00 €
 • valabil trei zile în zona centrală din Munchen pentru 29,90 €
 • valabil trei zile în întreaga zonă din Munchen pentru 48 €

Taxiurile din Munchen sunt prompte iar şoferii vor fi întotdeauna cu zâmbetul pe buze pentru clienţii lor. Tariful de bază al fiecărei călătorii este de 2.90 de euro, iar la acest preţ se adaugă, în funcţie de kilometrii efectuaţi, o taxă. Ca de exemplu, pentru 5 kilometri parcurşi tariful va fi de 1.60 euro, între 5 şi 10 kilometri se va percepe 1.40 euro, pentru mai mult de 10 kilometri-1.25 euro. Pentru timpul de aşteptare taximetrul vă va taxa în plus 22.5 euro, iar dacă aveţi de gând să faceţi o comandă la preţul final se va mai adăuga un euro. Bagajele vă vor scoate mai mulţi euro din portofel, pentru că fiecare obiect pus în portbagaj se taxează cu 0.50 de euro.

Piata din Munchen

Una dintre pieţele din oraş

Câţi bani dăm pe cazare în Munchen

Dacă nu v-aţi făcut planuri în ceea ce priveşte găsirea unui hotel sau a unei pensiuni pentru cazare, noi vă dăm un sfat: apelaţi cu încredere la agenţiile de turism din România care vă vor ajuta cu această problemă, iar preţurile nu vor fi la fel de mari ca cele de la „faţa locului”. O noapte de cazare la un hotel de trei, respectiv patru stele în Munchen, amplasat în apropierea gării centrale din oraş, costă undeva peste 200 de euro, pentru două persoane, cazarea incluzând o noapte, conform booking.com.

Siguranţa e la ea acasă în Munchen

Munchen este în general un oraş sigur, având cea mai mica rată de criminalitate din Germania, care, să fim serioşi, toată lumea o ştie, este una dintre cele mai sigure state din Europa. Cu excepţia câtorva cartiere „rău famate”, Munchenul este permananent supravegheat de Poliţia din acest oraş, iar siguranţa poate fi socotită ca la ea acasă aici.

Informaţii utile despre Munchen:

 • Suprafaţă: 310.43 km2
 • Populaţia: 1,353,186
 • Limba oficială: Germană
 • Monedă: Euro
 • Fus orar: CET/CEST
 • Prefixul ţării: +49
 • Prefixul regiunii:089

Tu ce ştiai despre Munchen?

Se crede că oraşul Munchen a fost fondat în 1158, singura dată menţionată vreodată pe vreun document istoric, actul fiind semnat în Augsburg. Cu toate acestea, statutul de oraş a fost un privilegiu primit de Munchen abia în 1175 când acesta a fost şi fortificat. În 1255 oraşul a devenit reşedinţa Bavariei de sus prin ajutorul lui Otto II Wittelsbach. Pe tot parcursul anilor Munchen a tot înflorit, reuşind să ajungă dintr-o mică entitate teritorială într-un adevărat oraş european.

Cam atât despre Munchen pentru acum, dar promitem că mâine vă vom aduce cele mai cunoscute atracţii din unul dintre punctele de atracţie ale Germaniei din istoria modernă a acestei ţări, aşa că vă mai aşteptăm pe “la noi”.

Voi aţi fost până acum în Germania?

Resurse: discover-munich.info şi muenchen.de.

Surse foto: Giorgio Tomassetti/ Flickr.com, irene/ Flickr.com şi JoeDuck/ Flickr.com.

Adauga un comentariu
Munchen
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica