Tot ce vrei să ştii despre Istanbul

Turişti lângă Ortakoy Mosque

Am vorbit despre două continente într-o săptămână! Despre tradiţiile din două lumi diferite unite prin Istanbul, oraşul punte între Europa şi Asia, cu două mări şi oraşul unde tradiţionalul se îmbină atât de plăcut cu modernul încât cu greu îţi poţi da seama “de care parte” eşti mai mult atras.

Cel mai frumos lucru la Istanbul este faptul că dacă ştii unde să cauţi, aici poţi găsi mai toate ingredientele secrete pentru un city break reuşit. Şi dacă sunteţi aproape de noi, cu click-urile, cu tastaturile, na, cu ce poate fiecare, aflaţi care sunt toate locurile secrete din oraşele faine ce merită văzute. În cazul în care voi aţi fost acolo sau aveţi o rudă, prieten, amic ce ştie mai multe ca noi, vă rugăm să ne spuneţi şi nouă prin comentarii. Promitem că luăm aminte de orice detaliu nou oferit! 🙂

Avem în primul rând moschei care mai de care mai impunătoare şi mai vechi, apoi bulevarde abia construite pline de clădiri la fel de noi, dar care se îmbină într-un mod ciudat de bine cu părţile vechi ale oraşului. Să nu uit că tot aici găsim de la negustori care se bucură pentru 20 YTL făcuţi într-o zi din vânzarea de sandwich-uri cu peşte, la magazine luxoase, de unde în schimbul a 20 YTL nu pleci nici măcar cu o batistă. Agitaţia oraşului şi aglomeraţia de pe rutele importante la orele de vârf sunt balansate însă de Insulele Prinţilor, locuri unde liniştea şi relaxarea sunt puse la rang de obligaţie: este interzisă utilizarea maşinilor, dar se găsesc la tot pasul oameni care se plimbă cu trăsurile în locuri unde vegetaţia parcă nu a fost atinsă de nimeni niciodată şi unde liniştea unei zile petrecute la plajă oferă oricui o relaxare pe care nimic altceva nu o poate oferi.

Recapitulăm?

Luni nici iarba nu creşte! Aşa se spune şi aşa o fi, dar noi nu ieşim la iarbă verde, ci plecăm la Istanbul, aşa că ne-am gândit mai bine să lăsăm iarba în pace şi să ne gândim la nori. Mai exact la zborul cu avionul, cea mai rapid mod de a ajunge în Turcia.

Tot luni “i-am bârfit” pe taximetriştii turci care nu sunt tocmai cei mai cinstiţi oameni din oraş, deci ar trebui să fiţi cu mare băgare de seamă dacă alegeţi taxiul ca mijloc de transport în timpul city break-ului.
Am şi listat câteva centre de informare turistică. Ştiu că adresele şi numerele de telefon nu sunt tocmai cele mai interesante informaţii din lume, dar dacă vă pierdeţi pe străzi sau aveţi o problemă, iar persoanele de lângă voi habar n-au strop de engleză un număr de telefon de la un centru pentru turişti este mai preţios decât orice altceva. Notaţi-le atunci când plecaţi într-o ţară străină, nu se ştie niciodată când aveţi nevoie de ele.

Apoi dacă tot suntem turişti, barem să fim până la capăt! Cu liste şi detalii despre atracţiile turistice! Da, da, locurile alea unde nu ai cum să arunci un băţ că pică la picioarele unui turist cu un aparat de fotografiat în mână! Glumim noi, dar mi-e imposibil să cred că cineva se duce la Istanbul şi nu vizitează cel puţin o moschee, un muzeu şi Parcul Miniaturk. Ultimul măcar în ideea că nu aveţi timp sau chef de mai multe şi să vezi miniaturile tuturor într-un singur loc, decât nimic! Vedeţi în textul de marţi cum ajungeţi la parc.

La mijloc de săptămână am venit cu atracţii mai ciudăţele, pentru aceia dintre voi care au mai fost în Istanbul şi ştiu deja marile locaţii ce atrag turiştii mereu şi vor ceva nou sau cei care vor să vadă şi o altă parte a Istanbului, o parte un pic ferită de aparatele de fotografiat şi de filmat ale celor care îşi petrec vacanţa aici.

După ce ne-am bucurat simţul artistic şi ne-am hrănit “foamea de nou” nu ar fi cazul să ne hrănim pe bune? Cum e mâncarea turcească, ce bem la Istanbul şi cât scoatem din buzunar pentru o masă la un restaurant? V-am spus joi! Bine, nu chiar tot, pentru că dacă începeam să fac asta puneam de o carte de bucate şi nu de o prezentare a mâncărurilor turceşti.

Pentru că vineri deja ne gândim la week-end şi la distracţiile de la final de săptămână, am zis că pe distracţie ar trebui să punem şi noi accentul. Şi am făcut asta, numai că nu am renunţat la Istanbul. Despre hamam, cumpărături, centre de shopping, festivalurile din Istanbul şi perioada lor de desfăşurare şi… şi restul vă las pe voi să descoperiţi pas cu pas.

Noi le luăm cu greu la revedere de la Istanbul… de fapt singurul lucru care ne consolează este că vom începe o nouă săptămână în care vom avea de luat la puricat un nou oraş frumos. Dar care să mai fie ca cel de la graniţa a două continente?

PS – Citiți despre anotimpul lalelelor în Istanbul.

Aţi fost la Istanbul? Ce v-a plăcut mai mult şi mai mult acolo? 🙂

Sursă foto: john walker/ Flickr.com.

Citiți despre anotimpul lalelelor în Istanbul.

Adauga un comentariu