Şi să mănânci e artă la Viena

Cum e ceaiul pentru englezi, aşa e cafeaua pentru vienezi

Arta nu trece prin stomac, dar fericirea da, aşa că în ciuda faptului că în Viena oriunde ne-am uita descoperim clădiri monumentale, atracţii turistice sau muzee pline ochi cu opere de artă, la un moment dat într-un restaurant sau într-o cafenea tot trebuie să te opreşti pentru că… deh, ca să avem putere să ne plimbăm, avem nevoie de gustări mici şi dese.

Lăsând gustările la o parte, la austrieci cafeaua este cum e ceaiul pentru englezi. Cu multe cafenele micuţe, unde oamenii se opresc pentru a sta la o vorbă cu prietenii, a citi ştirile sau a gusta ceva dulce, străzile din Viena parcă te îndeamnă să stai la discuţii interminabile cu cei dragi sau chiar cu necunoscuţi pe care să îi inviţi la o cafea bună.

După ce vei savura însă cafeaua, urmează nota de plată şi peste suma de bani scrisă pe ea ar fi frumos să lăsaţi şi un mic bacşiş, asta dacă aţi fost mulţumiţi de serviciile oferite. Chelnerii din Viena sunt obişuiţi să primească 10% în plus faţă de nota de plată. Procentul este cam acelaşi peste tot prin lume, însă ce e diferit este că, dacă la noi de exemplu este o practică normală să lăsăm banii pe masă şi apoi chelnerul vine şi îi ridică după ce deja noi am ieşit din local, în Viena acest lucru este considerat lipsit de respect. Ei cred că frumos este să chemi chelnerul şi să îi înmânezi chiar lui banii şi cum ei sunt drăguţi în cele mai multe dintre cazuri, ar fi frumos să respectaţi acest lucru.

Tot legat de bacşişuri, dacă veţi fi cazaţi la un hotel cu multe stele, portarii se vor aştepta la un euro, poate chiar doi şi cei care vă vor ajuta cu bagaje chiar la 3€.

Specialităţi din Viena

Pentru că în multe dintre restaurante, mai ales cele tradiţionale, nu veţi găsi în meniu nicio explicaţie în engleză, iar germana nu este cunoscută de mulţi români, m-am gândit să găsesc câteva specialităţi pe care să le explic, cât şi cum se poate. De exemplu, dacă vă veţi decide să comandaţi Sulze ar trebui să vă aşteptaţi la carne şi legume în gelatină.

  • Gemusecremesuppen – supă cremă de legume
  • Frittatensuppe – supă cu clătite în loc de tăiței
  • Viennaer Schnitzel – carne de porc sau de vită dată prin pesmet
  • Viennaer Gulasch – tocăniţă de vită garnisită cu legume cu multă ceapă
  • Tafelspitz – carne de vită înăbuşită cu o ridiche, mere şi multă ceapă, la care se adaugă cartofi prăjiţi.

Sachertorte, un desert tradiţional

Cât despre desert toată lumea laudă mai multe tipuri de torturi:

  • Sachertorte – tort de ciocolată cu gem de caise
  • Kipferl – un fel de pandişpan cu multă cremă, de obicei din dulceaţă
  • Strudel – care ştiţi deja că este un produs de patiserie, dar care la Viena se serveşte cu smântână sau cremă de vanilie.

Austria şi, implicit, Viena, sunt nişte adevărate comori pentru cei care iubesc vinul. Sute de mici magazine care vând numai vin sunt împrăştiate peste tot. Dacă vreţi un vin alb fresh ar trebui să vă îndreptaţi către zona Krems, dacă vă face cu ochiul mai bine unul roşu, ar trebui să ajungeţi prin zona Burgenland, lângă Lacul Neusiedl. Cât despre ce vin ar fi ok să alegeţi la cină, cred că cel mai bine ar fi să întrebaţi chelnerii care nu se vor sfii să vă dea cea mai bună recomandare, fără să pună pe primul loc faptul că preţul unuia este mai ridicat sau mai scăzut decât al altui sortiment.

Ok, trecem la localuri?

Nu chiar, pentru că înainte de a trece la restaurante nu trebuie să uit să povestesc despre cea mai mare piaţă din Viena: Naschmarkt! Fructe, legume, specialităţi tradiţionale, dulciuri, antichităţi şi diverse târguri! Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile de care vă puteţi bucura în cele 120 de standuri şi localuri din piaţă. Dacă sunteţi în Viena într-o zi de sâmbătă, treceţi neapărat prin piaţă, pentru că de fiecare dată aici se ţine târgul săptămânal de vechituri. Veţi da de localnici veseli şi de turişti şi mai veseli şi, precum probabil vă daţi seama deja, de obiecte valoroase şi altele… mai puţin valoroase.

Ce nu ar trebui sa rataţi la “Kim kocht. Shop und Studio” este întâmpinarea de către bucătăreasa cu bonetă Gault-Millau care vă oferă gustări delicioase realizate după o reţetă proprie.

Teoretic, masa nu începe cu desertul, însă o îngheţată cum veţi găsi la Tichy Eissalon nu veţi mai gusta poate niciodată, aşa că nu e de ratat. Sunt peste 20 de sortimente de îngheţată diferite şi toată lumea ştie că aici se găseşte cel mai gustos desert răcoritor din toată Viena, aşa că ar fi cazul să vă înarmaţi cu un pic de răbdare, pentru că mereu este coadă. Sfat: încercaţi îngheţata de castane (Kastanieneis) şi dacă mai treceţi o dată salata de fructe (Coup Tropical).

Smutny este unul dintre cele mai vechi restaurante

Dacă ne întoarcem la cel mai mare şi mai cunoscut restaurant (şi ar fi bine să fac asta, pentru că v-am tot promis încă de la începutul textului) cel mai vechi este Smutny. Principiul “vârstei” este cel mai important la vinuri, iar eu zic că şi la restaurant se aplică la fel, pentru că niciun local care nu demonstrează în timp cât de valoros este nu poate rezista mult.

În ciuda faptului că în meniu există şi tot felul de specialităţi pentru vegetarieni, cele mai multe preparate sunt “în strânsă legătură cu” tradiţionalul schnitzel. Tot felul de amestecuri care la început par ciudate, dar după ce le vei gusta îţi dai seama că ştiu austriecii cum să alăture preparatele. În plus, porţiile sunt uriaşe, aşa că nu veţi pleca din local niciodată cu senzaţia de foame.

Dacă aţi ajuns aici împreună cu cei mici, uitaţi-vă cu atenţie în meniu, pentru că există multe specialităţi şi pentru copii, preparate ceva mai “light” şi porţii mult mai mici decât cele pentru aduţi.

Surse foto: nickboss/ Flickr.com, FotoosVanRobin/ Flickr.com şi Ethan Prater/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi wien.info.

Comentarii 3
Adauga un comentariu