Sfaturi practice pentru romanii interesati sa viziteze Roma (2-5 zile)

Frumuseţea Romei

Bogdan Secara este cel care a spart gheata si ne-a trimis primul text prin optiunea “Scrie si tu”! A fost la Roma cu familia si ceva mai jos aflati despre toata aventura sa. 🙂

Daca aveti de gand sa plecati la Roma si nu stiti de unde sa incepeti in aventura voastra comentati mai jos si Bogdan o sa va raspunda la  curiozitatile voastre!

Scopul excursiei noastre

In primul rand, ne-am dus acolo sa ne revedem niste prieteni ce venisera in vizita in Europa, din Noua Zeelanda. Ca scop secundar, am vrut sa vedem Coloseum-ul, Columna lu’ Traian (deh – din patriotism) si Vaticanul (pe scurt) – si asta pentru ca pe langa faptul ca a trebuit sa ne coordonam cu programul prietenilor nostri, a trebui sa ne mulam si dupa programul fetitei noastre de 3 ani si 10 luni.

Cat am stat

Am ajuns duminica dupa-amiaza si am plecat joi dimineatza. In final, pe langa obiectivele mentionate anterior, am vizitat si Fontana di Trevi, si Piata Spagna, biserica San Peitro in Vincoli (e o sculptura a lui Michelangelo – Moise, intrarea e libera) si… Via del Corso (daca un bulevard cu magazine de lux se poate numi “obiectiv” turistic) si mai cu seama Via Condotti (te apuca durerea de cap vazand preturile de acolo).

Shopping de calitate poti face si pe langa Vatican, pe via Ottaviano si pe Via Cola di Rienzo.

Orientare

Inainte de a pleca (nestiind ca cei de la hotel ne vor ajuta sa ne definim mai bine traseele si ce obiective merita a fi vizitate) am achizitionat doua aplicatii pe iPhone, fiecare continand cate o harta ce functioneaza off-line. Deci, daca aveti GPS pe telefon, si descarcati o aplicatie de acest gen, nu mai aveti nevoie (in Roma fiind) de o conexiune la internet pentru a avea o harta interactiva – GPS-ul telefonului va va arata pe harta deja preincarcata pozitia si orientarea cardinala in acel moment.

Cea care mi-a placut mie (si in versiune mai ieftina – adica 2$) este Rome2GO. Din lucrurile utile, mi-au placut o harta Romei, un ghid cu majoritatea monumentelor importante (este util cand dati peste un monument – majoritatea locurilor de vizitat mi s-au parut impropriu documentate, in cel mai bun caz gasiti informatii limitate despre istoria locului) precum si o harta a metroului.

Mai mult decat atat, au aplicatii usor diferite (iPhone vs iPad) si am putut sa le descarc pe amandoua fara a achita ceva in plus 😉

O alta aplicatie de iPhone este de la mTrip Rome, ce are functionalitati avansate fata de Rome2Go – insa si pretul e mai mare (8$).

Dintre facilitati, pot spune ca au o functionalitate de Augumented Reality, prin care poti vedea, folosind camera de la telefon, informatii despre proximitatea diverselor locuri (restaurante, monumente, etc). Mai are si o functionalitate in care iti recomanda (pentru zilele in care vizitezi Roma) anumite trasee. Personal, mi s-a parut ca localizarea pe harta prin GPS e mai slabut decat la Rome2GO.

Aplicatiile de mai sus le-am folosit doar ca sa-mi dau seama unde sunt (cam in 30% din cazuri, in completarea hartilor turistice oferite gratuite de hotel) si 70% din cazuri pentru a obtine informatii despre momumentele vizitate.

Plimbare sau vizite la atracţiile turistice?

Transportul aeroport – hotel – aeroport

Veti gasi mai multe variante. Taxi-ul (cata vreme nu e ora de varf) e o optiune buna – 40 de euro, desi prietenii nostri, dupa ce au intrebat soferul cat costa, la destinatie li s-a cerut suma de 50 de euro (probabil soferul nu a stiut ca acesti neo-zeelandezi sunt la origine romani, deci nu a tinut figura, insa e bine sa fiti avizati). Noi ne-am decis pentru a lua un bus shuttle (pentru doi adulti si un copil mic ne-a costat 30 de euro) si am ajuns foarte bine (mai putin de 40 minute intre aeroport si hotel). Mai mult, soferul ne-a aratat usa unde e hotelul (hotelul fiind amplasat intr-o cladire istorica la care nu i se pot aduce modificari, nu are o reclama foarte vizibila).

La intoarcere, a fost o intreaga aventura, deoarece a plout torential. Urmand sfatul celor de la hotel, am decis sa luam trenul, si bine am facut. Desi a avut doua opriri si o intarziere de 39 de minute, am reusit sa ajungem cu bine la avion.

In ziua aceea autostrada dintre Roma si aeroport a fost pentru cateva ore blocata (inundatii, accidente). In plus trenul a costat 28 de euro.

Cazare

Aici am nimerit-o din plin. Am stat la Auditorium di Mecenate, in care lucreaza 3 romani – daca vreti sa va rezervati camera direct, vorbiti cu Mirela. Initial am ezitat un pic (personal nu ma prea incred in sfaturile primite de la romanii ce lucreaza in strainatate, mai ales pentru sfaturi one-off), insa oamenii de acolo sunt cu adevarat deosebiti si, impreuna cu managerul italian Fabbro, ne-au ajutat enorm sa avem o super mini-vacanta (puteti citi review-ul meu de pe TripAdvisor)

Mancare

In prima zi nu ne-am luat dupa sfaturile celor de la hotel… si RAU am facut. Am platit substantial (Euro 110 pentru masa 4 adulti si 2 copii) pentru ceva ce nu a fost pe nici pe departe asa de gustos ca ceea ce am mancat ulterior la aproape jumatate din pret.

Va recomand (daca nu sunteti pretiosi) sa macati macar o data la Tratorria “La Forchetta D’Oro”, situata pe Via San Martino ai Monti nr. 40 (nu arata deosebit, insa asteptati pana va soseste comanda, si apoi mai vorbim) si neaparat Pizzeria La Montecarlo situata pe Vicola Savelli nr. 13 – clar cea mai gustoasa pizza.

Gustări

Sunt locuri frecventate cu precadere de localnici, cu preturi facute ca pentru ei. Pentru a primi mai multe informatii cu privire la locurile unde ati putea servi o masa autentic italiana, luati legatura cu cei de la Auditorium Di Mecenate)

Sfaturi legate de obiectivele vizitate

Coloseum Probabil il puteti “da gata” in maxim 2 ore. Ca sa sariti peste coada de la bilete, puteti opta (pentru 5 sau 6 euro in plus, de persoana) pentru un ghid. Sunt multi ghizi romani care va pot indruma la fata locului (insa nu sunt sigur daca au o pregatire adecvata in domeniu – am auzit opinii cum ca de multe ori acesti ghizi “romanteza” sau “tabloidizeaza” foarte mult, ca sa nu zic ca fabuleaza cu adevarat…)

Noi ne-am decis sa luam optiunea unui ghid oficial – “audio tour” ii zice (a trebuit sa asteptam ca 40 de minute pana sa porneasca grupul), insa fost excelent, ghida, de origine italiana, avand si un PhD in istorie antica.

Vatican – Cel mai potrivit ar fi sa va rezervati cel putin 2 ore, ideal 3. Cei de la hotel ne-au indrumat si ne-au ajutat sa ne luam biletele online de pe site-ul oficial al muzeului Vaticanului, astfel incat am evitat cozile enorme. Contra unei sume modice (5 euro) si in baza unui act de identitate, poti inchiria un aparat audio ce iti face prezentarea diverselor galerii pe care le vizitezi.

Daca as fi sa-mi refac excursia, probabil ca as dori sa nu ratez Fontana di Trevi. E absolut senzationala.

Comentarii 1
Adauga un comentariu