Sankt Petersburg, city break spectaculos cu parfum comunist

sankt petersburg

City break la Sankt Petersburg

Sankt Petersburg este al doilea oraş din Rusia, după capitală, şi peste tot poţi simţi un iz de comunism, uneori mult prea asemănător cu cel pe care-l simţi pe străzile de la noi. Asta nu înseamnă însă că vorbim despre un oraş ce nu merită vizitat, ba dimpotrivă, localitatea este una ce trebuie musai să fie pe lista voastră cu locuri ce trebuie să le vedeţi cât de repede.

Oraşul este numit şi “oraşul palatelor”, pentru că peste tot dăm de multe, multe palate. Datorită acestui lucru, oraşul oferă o atmosferă aparte, printre atâtea clădiri impunătoare, parcă totul impresionează într-un fel sau altul, iar arhitectura întregeşte peisajul “prea plin” pentru a-l putea curpinde cu privirea câteodată.

Cunoscut după denumiri precum Petrograd sau Leningrad, Sankt Petersburg este un oraş aparte, indiferent de domeniul despre care vorbim. De exemplu, ştiaţi că primul loc din patrimoniul rusesc înscris pe lista UNESCO a fost centrul istoric al Sankt Petersburgului? Sau că, fiind amplasat lângă Cercul Polar de Nord, în mai, iunie şi iulie amurgul durează toată noaptea? Fenomenul este cunoscut ca “nopţile albe” şi dacă încă nu v-aţi programat o vacanţă în Rusia, poate ar fi bine să ţineţi cont de această perioadă. Iar de doriţi un city break romantic cu atât mai mult. Ce poate fi mai romantic decât o plimbare lungă pe lângă canalele Nevei la lumină, deşi este noapte?

Când e de preferat să mergem la Sankt Petersburg?

Nu iarna! Asta pe scurt! De ce? E simplu: iarna temperaturile pot să scadă şi sub -20 de grade Celsius. Or fi ele plimbările şi paharele pline cu tărie exemple prin care cei mai mulţi pot să reziste la temperaturi scăzute, dar repet: este vorba de -20 de grade, iar noi, românii, tremurăm şi ne mai punem cinci pulovere pe noi când vedem că mercurul din termometru scade sub -5 grade.

Cât costă cazarea

Potrivit Booking.com, trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele (nu ne jucăm cu stelele şi nici cu detaliile aferente confortului) costă 17340 ruble, adică în jur de 400 de euro. Este vorba despre o cameră dublă, sejur cu mic dejun inclus, iar hotelul este situat la doar două minute de mers pe jos de centrul oraşului Sankt Petersburg. Sună destul de bine, nu? Mai ales că vă aflaţi în buricul târgului şi veţi putea vizita o mulţime de atracţii turistice la pas.

De reţinut este şi faptul că preţurile se dovedesc a fi mereu mai mici prin agenţiile de la noi, aşa că e foarte posibil să beneficiaţi de o sumă mult mai mică de bani, dacă veţi rezerva biletele din timp printr-o agenţie de turism.

Cum ajungem

Un bilet dus – întors costă aproximativ 1.200 de lei. Atenţie mare! Veţi face escală la Moscova, unde va trebui să mergeţi la un alt terminal. Foarte important este să întrebaţi personalul din aeroport cum ajungeţi de la un terminal la altul. Din cauza fapului că distanţa este destul de mare, mulţi taximetrişti profită de darea de mână a turiştilor şi cursele ajung la zeci de euro cât ai clipi. Asta în timp ce aeroportul oferă curse gratuite, întrebaţi de ele, pentru că angajaţii vă vor răspunde clar dacă vor afla că ştiţi de existenţa lor.

Transport în comun la Sankt Petersburg

Transport în comun la Sankt Petersburg

Desluşim transportul în comun

Odată ce aţi ajuns pe Aeroportul Pulkovo totul e extrem de simplu. În primul rând trebuie să ştiţi că aici sunt mai multe ATM-uri de unde vă puteţi scoate bani în siguranţă dacă nu aveţi deja ruble. În al doilea rând tot de aici aveţi autobuze şi chiar nişte autobuze speciale (un exemplu este k39) care vă duc direct către centrul oraşului. Dacă aveţi multe bagaje şi vi se pare mai ok să luaţi un taxi veţi găsi chiar la intrarea în aeroport mai multe taxiuri ce vă aşteaptă.

Metrou

Este cel mai simplu de folosit şi nu vă veţi mai gândi nici la trafic. Nu este la fel de impresionant ca cel de la Moscova, dar este metroul construit la cea mai mare distanţă faţă de sol din lume, măcar asta ar trebui să conteze nu?

Trenurile vin, ca şi la noi, la un interval de maxim 3 minute, prima cursă are loc la 5:45 dimineaţa, iar ultima la 00:30. Vă las şi cu o hartă a metroului ca nu care cumva să vă pierdeţi în subteran.

Tramvaie şi troleibuze

Tramvaiele şi troleibuzele sunt multe şi vă pot duce prin orice colţ al oraşului. Staţiile sunt marcate cu T, iar programul începe la 6:00 şi se termină la 01:00.

Autobuze

Aici e un pic mai complicat, pentru că sunt mai multe tipuri de autobuze. De exemplu autobuzele T (Taxi-buses) sunt ceva mai scumpe decât cele normale, dar aveţi şi părţi bune: niciodată nu sunt aglomerate şi condiţiile sunt mult mai bune.

Mai sunt şi autobuzele E (Express buses) care sunt mult mai rapide şi şoferii sunt obligaţi să oprească maşina acolo unde doreşte să ajungă fiecare pasager.

Pe străzile din Sankt Petersburg sunt şi “marshrutniye taksi” sau “marshrutki“. Le veţi găsi mai ales în cartierele noi ale oraşului şi sunt un fel de maxi-taxi. Un bilet costă în jur de 2, 3 ruble şi, ca şi maxi-taxiurile la noi, şoferii te vor lăsa unde doreşti.

Taxi

Unele taxiuri sunt vopsite în galben, altele au capota portocalie. Ca şi la noi, taxiurile libere vor avea semnaul verde. Atenţie doar să luaţi maşini doar de la firmele cu toate autorizaţiile la zi (le găsiţi AICI) pentru că teoretic cel puţin, o cursă cu un taxi nu ar trebui să vă micşoreze bugetul vacanţei.

siguranta turistilor

Aveţi grijă la buzunare în locurile aglomerate

Siguranţa turiştilor

Sunt convinsă că nu vă spun o noutate atunci când vă zic să fiţi atenţi în zonele aglomerate, pentru că, aşa cum de altfel există în fiecare oraş turistic, există hoţi de buzunare.

Deşi în general în Rusia nu sunt probleme cu cei care vor să fure turiştii cu orice preţ, un pic de atenţie nu strică. Repet, oraşul este unul sigur, dar ca să fiţi şi voi în siguranţă trebuie să aveţi grijă pe unde mergeţi şi cu cine staţi de vorbă.

Hartă turistică Sankt Petersburg

Oraşul are mai multe insule pe care se află multe locuri istorice importante., de exemplu Insula Vasilievski care este şi cea mai mare şi formează Districtul administrativ Vasileostrovskii.

Mai multe despre cartierele oraşului veţi afla însă accesând harta turistică Sankt Petersburg.

Info utile:

  • Subdiviziuni: Oraş federal
  • Suprafaţa: 606 km²
  • Populaţia: 4,661,219 (recensământul din 2002)
  • Densitatea populaţiei: 7.691 persoane/km²
  • Primar: Valentina Matvienko
  • Altitudine: 3 m
  • Cod poştal: 190000-199406
  • Prefix telefonic: +7 812
  • Numere de circulaţie: 78, 98

Câte un pic din trecut

Sankt Petersburg este cunoscut şi după denumirea de Petrograd sau Leningrad.

Temelia oraşului a fost pusă de către ţarul Petru cel Mare, în anul 1703, considerând localitatea ca o “fereastră către Europa”.

Oraşul este al doilea oraş ca mărime din Rusia şi al patrulea din Europa.

Sankt Petersburg este cel mai nordic oraş european cu peste 1 milion de locuitori. Centrul oraşului este unul dintre siturile protejate de UNESCO ca parte a patrimoniului universal.

Acestea fiind spuse, nu mai avem decât să vă întrebăm dacă voi aţi ajuns în Sankt Petersburg sau dacă v-ar plăcea să ajungeţi în curând? 🙂

Surse foto: Loriszecchinato/ Flickr.com, Scalleja/ Flickr.com şi loriszecchinato/ Flickr.com.

Resurse: tipadvisor.com şi virtualtourist.com.

Adauga un comentariu