Salzburg, city break-ul austriac care te întinereşte

Salzburg văzut de sus

Salzburg văzut de sus

Lăsăm în spate pentru săptămâna aceasta destinaţiile călduroase şi luăm la pas din nou Austria, loc pe unde am mai fost noi până acum. Dacă nu vă aduceţi aminte vă pun eu în temă pentru că ne-am colindat în lung şi în lat prin Viena în urmă cu ceva timp. De data asta nu mergem din nou în Viena ci poposim prin Salzburg acasă la Wolfgang Amadeus Mozart. Dar chiar, cât de tare vă place muzica simfonică? Dacă nu vă place poate că vă va convinge oraşul acesta să îi acordaţi o mai mare atenţie, pentru că în Salzburg ne vom distra copios pe ritmuri clasice austriece. Să vă spun mai întăi de toate câteva lucruri destul de interesante despre Salzburg, pentru că merită să le ştiţi. Aşadar, oraşul austriac este cel de-al patrulea ca şi mărime al ţării. De asemenea, Salzburg are unul dintre cele mai bine păstrate centre vechi din lume cu clădiri vechi ce îţi vor tăia răsuflarea. Oraşul este capitala sau, mă rog, reşedinţa de judeţ, pentru regiunea cu acelaşi nume, are trei universităţi şi mare parte din populaţia sa sunt, aţi ghicit, studenţii. Din punct de vedere geografic Salzburg stă bine, pentru că are şi un râu aproape, Salzach se numeşte, are Alpii în vecinătate, mai au şi dealuri pe ici pe colo, frumos înverzite, cu alte cuvinte un peisaj de poveste. Vreau să insistăm un pic asupra munţilor din această regiune, pentru că este important de ştiut că Salzburg este înconjurat de două astfel de forme de relief. Muntele Monchsberg şi Kapuzineberg, care acţionează precum nişte filtre de aer proaspăt pentru oraş. La capitolul locuitorilor, cel de care am vorbit un pic mai sus, să ştiţi că Salzburg nu are extraordinar de mulţi oameni. De ce spun asta? Pentru că aici locuiesc aproximativ 148.000 de suflete, asta conform unui recensământ din 2011.

Când e cel mai bine să mergem în Salzburg?

Vremea are un aport foarte important atunci când vine vorba de plecat într-un city break în care ar trebui să ne relaxăm complet. Dacă nu alegem cu cap perioada favorabilă a călătoriei noastre este posibil să ne trezim pe cap cu ploi răzleţe ce ne pot strica toată pofta de vizitat, sau cu un frig de toate zilele care ne va forţa să stăm în hotel toată ziua. În Salzburg vremea este destul de friguroasă, asta ca dovadă a munţilor ce sunt nu la foarte mare distanţă de oraş. De asemenea, în anumite perioade ale anului plouă destul de mult. Aşadar, ce perioadă a anului este cea mai indicată pentru a vizita oraşul austriac? Păi conform meteorologilor cel mai bine ar fi să mergem pe aici vara sau la începutul toamnei deoarece atunci sunt cele mai bune temperaturi şi ploaia nu prea îşi face de cap. Vara de exemplu, se înregistrează frecvent cam 22 de grade Celsius, iar toamna cam 20 de grade Celsius.

Temperaturi medii în Salzburg

Temperaturi medii în Salzburg

Câţi bani cheltuim pe cazare?

Păi destul de multicel. Adică pentru trei zile pe perioada verii o cameră de hotel în regim de două persoane şi cu mic dejun inclus vă va costa undeva la 268 de euro, asta conform booking.com. E drept că hotelurile de trei stele nu prea vi le-aş recomanda aici, fiindca nu sunt cu mult mai ieftine faţă de cele cu patru stele, aşa că de ce să nu dăm puţin mai mult dar să fim siguri că avem condiţii decente, nu? Nu-i bai pentru că hotelul este chiar în centrul oraşului, adică aproape de mijloacele de transport în comun şi de agitaţia plăcută a oraşului austriac. Oricum din ce m-am interesat şi eu condiţiile din hotelurile găsite prin Salzburg sunt foarte bune, însă totuşi nu m-aş arunca, în locul vostru, la complexurile de cinci stele, pentru că nah, sigur vor fi mult mai scumpe faţă de cele de patru stele. Cum vă spuneam şi mai sus, preţul poate părea cam măricel, dar aveţi şi micul dejun inclus plus o vedere foarte frumoasă a Salzburgului chiar din centrul oraşului.

Transportul din România în Salzburg

Ca de fiecare dată sfatul meu este să renunţaţi la maşină personală sau tren atunci când plecaţi în city break-uri. De ce? Pentru că în cele mai multe cazuri este mai comod şi mai ieftin să luaţi avionul. Pentru drumul înspre Salzburg, şi sper să nu vă speriaţi, va trebui să scoateţi ceva mai mulţi bănuţi din buzunare pentru biletul de avion. Cea mai ieftină ofertă pe care am putut-o găsi la un tichet de zbor, cu plecare din Bucureşti, pentru Salzburg vă va costa cam 683 de euro, iar călătoria are inclusă şi o escală. Bun, acum trebuie să grămuiţi voi dacă merită să daţi banii aceştia pe avion sau vă înhămaţi la drum cu maşinuţa personală. Trebuie să vă gândiţi că o călătorie astfel va implica destul de multă oboseală şi tracas, iar atunci când veţi ajunge vă va fi necesară minim o zi de recuperare pentru somn. Cu trenul nu cred că este o soluţie pentru că veţi face destul de mult pe drum şi va fi nevoie să şi schimbaţi o rută. Deci, da sunt mai mulţi bani daţi pe avion, dar măcar ajungeţi relaxaţi şi cam în vreo 10 ore. Şanse foarte mari la un bilet mei ieftin aveţi dacă rezervaţi din timp un tichet, de obicei preţurile scad cam cu 40% în felul acesta.

Cu autobuzul prin Salzburg

Cu autobuzul prin Salzburg

Transportul prin Salzburg

Odată ajunşi în Salzburg e esenţial să ştim cum să ne orientăm şi să cunoaştem cam ce mijloace de transport în comun sunt cele mai accesibile. Ca şi turist cele mai bune metode de a vă descurca prin oraş sunt, surprinzător, bicicletele. De ce? Pentru că sistemul de transport public în comun este bazat pe autobuze, iar tarifele sunt destul de piperate. În plus, oraşul nu este atât de mare încât să fie nevoie să pierdeţi vreme prin autobuze, tramvaie sau mai ştiu eu ce. Un bilet de autobuz vă va scoate din buzunar cam 3 euro pentru o călătorie, cel mai profitabil fiind să vă luaţi carduri valabile pentru 2, 3 zile sau chiar pentru o săptămână. De închiriat maşini nici să nu vă treacă prin cap pentru că aici se găsesc foarte greu locuri de parcare. Revenind la tichetele de călătorie, preţurile pentru cartelele acelea sunt acceptabile şi pornesc de la 21 de euro şi ajung până la 34 de euro. Biletele şi cartelele pot fi cumpărate de la automatele specializate care funcţionează 24 din 24 şi 7 zile din 7. Sfatul propriu: luaţi mai bine spre închiriere o bicicletă, e mai eficient, mai ieftin iar centre de închiriat sunt o grămadă prin oraş.

Hartă turistică

Când ai o hartă turistică la tine, indiferent de locaţia în care te afli, e ca şi cum ai avea o putere specială, ca şi cum ai fi un supererou. Harta turistică te poate scoate din situaţii delicate legate de orientare sau te poate ajuta când te-ai pierdut printre străduţele vreunui oraş în care îţi petrecei city break-ul. Ceea ce v-am spus se aplică şi la Salzburg, unde spaţiul citadin şi formele urbane ale străzilor îţi pot da de furcă destul de serios. Tocmai de aceea o hartă turistică pentru Salzburg este un lucru pe care orice vizitator al oraşului austriac trebuie să îl aibă în buzunar.

Info utile:

 • Ţară: Austria
 • Primar: Heinz Schaden
 • Suprafaţă:
  • Oraş : 65.678 km²
  • Înălţime la nivel de mare: 424 m
  • Districte: oraş statutar
 • Populaţie (2011)
  • Oraş: 148.078 locuitori
  • Densitate : 2300 loc./km²
 • Fus orar: CET (UTC+1)
 • Cod poştal: 5020
 • Prefix telefonic: 0662
 • Numere de înmatriculare: S
Turistii care vin în Salzburg se pot aştepta la o vacanţă liniştită

Turistii care vin în Salzburg se pot aştepta la o vacanţă liniştită

Atenţie turişti!

Cum vă recomand de fiecare dată, vă recomand şi acum. E bine ca în orice oraş în care mergem în vizită să avem grijă. Salzburg este un oraş destul de liniştit şi sigur, aşa că nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la ieşitul prea târziu pe stradă de exemplu. Ca şi măsură de precauţie, dar asta se aplică oriunde, ţineţi banii nu prea la vedere şi purtaţi o curea specială din aceea de păstrat valorile băneşti. Cu excepţia anumitor părţi nordice ale oraşului unde e puţin mai periculos, Salzburgul nu este periculos pentru turiştii săi. Mai mult de atât, Salzburg poate fi recunoscut, şi totodată lăudat de locuitorii săi, drept unul dintre cele mai sigure „peisaje urbane” ale lumii.

Aveţi puţintică răbdare pentru… istoria Salzburgului

Urme de aşezări umane în zona Salzburgului au fost găsite aici datând din epoca Neolitică. Primele aşezări de la Salzburg au fost aparent începute de către celţi în jurul secolului 5 î.Hr. În jurul anului 15 î.Hr. aşezări separate, au fost unificate într-un oraş de către Imperiul Roman. În acest timp, oraşul a fost numit şi ia fost acordat statutul de municipium Juvavum Roman în 45. Juvavum s-a dezvoltat într-un oraş important din provincia romană de Noricum. După prăbuşirea Norican ca şi frontieră, acesta a scăzut brusc, aşa că Juvavum, prin secolul al VII-lea a devenit aproape o ruină. Viata Sfantului Rupert. Cam atât pentru astăzi despre Salzburg. Mâine, după ce ne-am aşezat frumos cu bagaje cu tot, vom porni la colindat obiective turistice, aşa că rămâneţi pe recepţie.

Aţi mai fost până acum în Salzburg? Cum aţi ajuns aici?

Surse foto: mdid/ Flickr.com, thisisbossi/ Flickr.com şi mdid/ Flickr.com.

Resurse: lonelyplaney.com şi visit-salzburg.net.

Adauga un comentariu

Salzburg
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica