“Perlele”, musai de încercat, ale Budapestei

Pe un mal al Dunării

Gata, am ajuns şi la finalul poveştii noastre despre Budapesta. Începutul a fost unul timid, legat de informaţiile generale pe care un turist ar trebui să le afle despre capital Ungariei, apoi am trecut la tot felul de obiective pe care ar trebui să le vadă oricine atunci când ajunge în Budapesta, dar nu am uitat nici de acele locuri care dau “savoare” oricărei călătorii reuşite. Cum după orice drum lung, fie el chiar unul virtual, ni se cam face foame, am descis ca joi să vă listăm câteva dintre bucatele tradiţionale de la maghiari şi să vedem care ar fi mai light. Reţele speciale pentru dietă nu am descoperit încă, dar unele ne-au lăsat cu gura căscată şi cu oftări lungi, cauzate de faptul că textul a fost scris din Bucureşti şi nu din Budapesta.

Astăzi povestim despre shopping, căci, nu-i aşa, trebuie să revenim în ţară şi cu ceva suveniruri pentru cei dragi şi cadouri pentru noi, despre tot felul de distracţii mai mult au mai puţin tradiţionale şi despre… eh, nu o să vă spun tot, citiţi mai jos!

Shopping

Să vorbim mai întâi despre transportul către locaţii şi apoi vedem şi care sunt locaţiile cu pricina. Nu este recomandat să închiriaţi o maşină în Budapesta mereu, ci doar în situaţii speciale, iar o oră de shopping, zicem noi, nu se numără printre aceste situaţii speciale. Mersul cu bicicleta este mereu lejer şi util, unde mai pui că este vorba de o alternativă ecologică, iar mai presus de asta sunt destul de multe locaţii unde mersul cu alt vehicul este strict interzis. Un bun exemplu este şi Insula Margareta, unde nimeni nu are voie să folosească maşina.

Sunt destul de multe centre de închiriere a bicicletelor în Budapesta, unele chiar oferă şi tururi pe bicicletă cu tot cu ghid. Cu alte cuvinte, vă puteţi bucura pe două roţi de frumuseţea oraşului.

Revenind însă la ale noastre, e musai de venit înapoi în ţară cu ceva din porţelanul Herend. Este cunoscut de toată lumea ca fiind unele de calitate deosebită, iar mai presus de asta motivele care îl înfrumuseţează (motivul fluturelui, Rothschild, motivul persan etc.) sunt şi ele parte din “istoria porţelanului.”

Porţelanul Herend poate fi cumpărat din cadrul unuia dintre magazinle Hererd din centrul oraşului, situate chiar în piaţa Jozsef Nador. Magazinele sunt practic precum nişte expoziţii de artă mai degrabă decât nişte simple magazine, peste tot sunt vaze sau vase ori servicii pictate manual.

Mai ţineţi minte că atunci când vorbeam despre Londra vă povesteam că toate magazinele sunt concentrate pe anumite străzi, precum Regent Street? Ei, şi la Budapesta este la fel! Strada cu pricina este Deak Ferenc, care face legătura dintre Piaţa Deak şi Piaţa Vorosmarty. Şi ca să nu credeţi că vă spun despre o străduţă mică unde sunt situate două, trei magazine, vă spun faptul că peste 1.200 de metri pătraţi sunt plini de localuri care aşteaptă, mai ales doamnele şi domnişoarele, cu uşile deschise şi cu cele mai noi colecţii de haine.

Circul din Budapesta

Viaţă culturală

Teoretic, ar fi trebuit să vă povestesc despre un sport, numai că m-am gândit că mersul pe bicicletă ar fi îndeajuns. Dacă jumătate de zi din cele câteva pe care le petreceţi în city break la Budapesta este plină de “biciclit”, atunci putem considera pe bună dreptate că “aţi atins limita de sport pentru vacanţă”.

Las mişcarea la o parte şi vă invit la teatru. Millennium City Center este un complex centru unde se află şi Teatrul Naţional, dar unde veţi găsi şi multe alte activiţăţi culturale: expoziţii, concerte etc.

Un alt loc pe care-l puteţi vizita atunci când vine vorba de viaţa culturală este Merlin, care nu se prezintă precum un simplu teatru, pentru că aici sunt prezentate tot feluri de show-uri, de la unele de modă, la altele de balet sau concerte. Mai am un motiv pentru care spun că Merlin este un loc numai bun pentru turişti: foarte multe spectacole se ţin în limba engleză, deci nu va fi nicio problemă în a înţelege ce se petrece pe scenă.

Parcuri

O altă atracţie inedită în Budapesta este multitudinea de parcuri şi de locuri destinate celor mici şi celor mari. Patinoarul, situat lângă Castelul Vajdahunyad a fost amenajat în 1926 şi, chiar dacă este deschis doar în timpul iernii, este o importantă atracţie a Budapestei chiar şi în timpul verii, pentru că aici se formează un lac, numai bun pentru un tur cu barca.

Circul Maghiar de Stat se află lângă Patinoar şi pe lângă trecutul lui istoric, se spune că aici sunt cele mai bune spectacole de circ din lume. Asta ca să nu mai punem la socoteală faptul că şi clădirea în sine este una impresionantă, fiind singura sală de circ din piatră din Europa Centrală, cu o capacitate de mai mult de 1800 de spectatori.

Nu ar fi avut niciun sens dacă nu vă spun măcar două vorbe despre Challengeland, cunoscut şi după numele de Kalandpalya, care e cel mai mare parc de aventuri din Budapesta. Se află în cartierul XII, unde natura este ideală pentru jocurile care au loc aici. De la alpinism, la tot felul de provocări de care nu ai cum să-ţi dai seama decât pe parcurs, aici sunt primiţi şi copiii şi adulţii, numai că fiecăruia, în funcţie de vârstă, i se atribuie un anumit nivel de greutate.

Festivaluri

Budapesta se mândreşte cu foarte multe festivaluri, aşa că ne-am decis să vă povestim câte două vorbe despre unele dintre ele un pic mai jos:

Festivalul Sărbătorilor de Iarnă

  • Festivalul Internaţional de Circ – Are loc o dată la doi ani la Circul Maghiar de Stat,
  • Târgul de Artă din Budapesta – Se ţine la final de septembrie la Palatul Artelor,
  • Festivalul de Dramă Contemporană – Unde sunt invitaţi artişti contemporani din toată Europa,
  • Maratonul Internaţional din Budapesta – Unde mii de alergători vin şi încearcă să demonstreze că sunt cei mai buni,
  • Festivalul Vinului la Castelul Buda – Aşa cum vă puteţi da seama şi din titlu, se lasă cu tot felul de evenimente care au ca scop “instruirea” celor prezenţi cu privire la tot felul de lucruri care fac parte din cultura vinului,
  • SzeptEmber Fezst – Un fel de târg imens cu tot felul de concursuri şi de expoziţii pentru toate vârstele şi gusturile,
  • Caucasian Challenge – Cei pasionaţi de cursele de maşini trebuie să ştie că de aici se dă startul cursei care traversează Bosnia, Montenegro, Kosovo, Albania, Grecia, Turcia, vă las mai bine cu mai mult detalii pe website-ul lor oficial,
  • Carnavalul Dunării – are loc la jumătatea lumii iunie şi e organizat la către Fundaţia Multiculturală Internaţională a Carnavalului Dunării, cu scopul de a păstra vie moştenirea culturii populare.

Asta nu este tot, alte cinci motive pentru care trebuie să ajungeți la Budapesta le aflăm de la fetele de la travelgirls.ro.

Voi aţi fost la festivalurile listate mai sus? Care a fost, pentru voi, “perla” de la Budapesta?

Surse foto: Bruce Tuten/ Flickr.com, lyng883/ Flickr.com şi mark_y_goh/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi tripadvisor.com.

Asta nu este tot, alte cinci motive pentru care trebuie să ajungeți la Budapesta le aflăm de la fetele de la travelgirls.ro.

Adauga un comentariu