Paris, je t’aime, mai ales atunci când mă distrez

Parisul anilor ce au trecut

Parizienilor le plac lucrurile frumoase şi aşa cum ne-am dat seama cu toţii până acum, în Paris avem atât ce vizita, cât şi unde să ne distrăm. Se mai pune o singură problemă: pot românii să se distreze la fel de bine ca francezii? Răspunsul este NU, românii se distrează mult mai bine!

Dacă ieri vă spuneam despre restaurantele care necesită un buget mai mare sau mai mic, astăzi zic să ne oprim la alte tipuri de distracţi, deşi… aşa’i că nu v-am povestit despre cât de frumoasă este o plimbare pe timp de seară pe malurile Senei sau despre mini crozierele romantice pe Sena?

Cursuri de gătit

Apropo de mâncare, ştiaţi că în Paris există tot felul de cursuri de gătit? Se spune că cel mai fain dintre toate este cel care se numeşte Cook’n With Class, pentru că toate lecţiile sunt personalizate, în funcţie de dorinţele fiecăruia. Eu recunosc, nu am participat la niciun curs de gătit până acum, nici în România şi nici peste graniţe, dar dacă sunteţi fani ai bucătăriei franceze e clar un loc de pus pe listă cu TO DO în Paris.

Cursurile de gătit sunt atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, iar cei care au terminat un astfel de atelier povestesc că cele mai cerute sunt cele care au loc de dimineaţă. Asta pentru că se vizitează cea mai apropiată dintre pieţe, pentru a cumpăra tot felul de ingrediente necesare apoi pentru delicioasele feluri de mâncare. Bucătarul şef discută despre fiecare îngredient în parte şi povesteşte de ce a ales respectivul sortiment de brânză şi nu altul, apoi oferă mai multe reţete care pot fi realizate din alegerile făcute. Grupul de învăţăcei are însă ultimul cuvânt atunci când se pune problema de reţeta finală, aşadar chiar voi veţi decide care va fi “lecţia predată”.

Pieţe inspirate din filme sau invers…

Tot legat de legume şi fructe proaspete şi pieţe, nu mă pot abţine să nu vă povestesc despre una dintre cele mai frumoase pieţe din Paris. Nu este vorba de una de mari dimensiuni sau extrem de modernă, ba din contră, e una mică, dar cu vânzători care zâmbesc mereu, indiferent de situaţie. Mai presus de asta însă, este o piaţă specială pentru cei care au văzut filmul “Amelie Poulain”, în film aici îşi făcea cumpărăturile Amelie. În trecut piaţa se numea “La Maison Collignon”, acum denumirea ei este Marché de la Butte şi dacă vreţi să treceţi pe aici, ar trebui să mai ştiţi că cea mai apropiată gură de metrou este Abbesses.

Cu cât este mai vechi, cu atât este mai bun un vin

După gustări, cursuri de gătit şi legume proaspete sau pe timp de seară, parcă ar merge un vin bun, nu? Un vin cum numai în Paris se găseşte puteţi degusta la Les Caves Augé, unul dintre cele mai vechi magazine de acest fel (a fost deschis în 1850). În caz că vă faceţi griji cu privire la faptul că nu cunoaşteţi prea multe despre vinuri, pentru că experţii de aici ştiu toţi engleza, deci nu veţi avea probleme în a vă înţelege, şi dacă cereţi sfaturi le veţi primi pe cele mai bune. Să spunem că vreţi să cumpăraţi un vin bun ca şi cadou pentru cineva care nu a venit cu voi în city break şi că nu ştiţi prea multe despre vinuri. Eh, atunci ar fi bine să coborâţi din metrou la staţia Saint Augustin şi apoi să căutaţi Les Caves Augé, pentru că odată ce aţi intrat aici vă veţi descurca.

Cupola Galeriilor Lafayette

 

Shopping “brănduit”

Pentru că tot a venit vorba despre cadouri, toţi merităm un cadou frumos cumpărat dintr-o vacanţă. Un parfum, o bijuterie sau ceva de îmbrăcat din “Capitala Modei” şi aveţi două locuri de vizitat în acest scop, nobil de altfel, mai ales pentru doamne şi domnişoare. Primul loc este, aşa cum cred că ştiaţi deja Champs Elysées bulevard cu adevărat ticsit de magazine de designeri, unde mi-e imposibil să cred că nu veţi găsi ceva pe placul vostru.

Al doilea loc este clar Galeria Lafayette, unul dintre cele mai mari centre comerciale din Paris. Aici, în fiecare marţi, la ora 11:00, timp de 30 de minute, şase modele prezintă ultimele colecţii din magazin ale celor mai faimoşi designeri din întreaga lume, un fel de mini prezentare de modă special realizată pentru clienţi. Galeriile Lafayette sunt cu singuranţă un loc de care nu ar trebui să uitaţi odată ajunşi în Paris şi nu doar pentru hainele de aici, cât pentru frumuseţea unui centru comercial făcut “după placul francezilor”. Designeul nu se opreşte doar la haine, decoraţiunile şi arhitectura clădirii sunt lucruri de luat în calcul atunci când îi treceţi pragul.

La final, o carte bună ar face deliciul unei mini vacanţe. Un loc ticsit de poveşti este Shakespeare & Company, care nu e nici o simplă bibliotecă şi nici o librărie. Este de fapt un mix între cele două concepte şi peste toate acestea mai e casa propietarului. La subsolul librăriei este o altă încăpere plină de volume în engleză şi în franceză, iar la primul etaj al clădirii veţi intra într-o casă unde pereţii sunt de fapt cărţi puse unele peste altele.

Disneyland Paris

 

Distracţie pentru toate vârstele

Spun doar atât: Disneyland! Şi mai spun apoi că ar trebui să vă înarmaţi cu foarte multă răbdare. Deh, sunt mulţi care vor să vadă personajele preferate din desenele animate, aşadar peste tot pe unde vă veţi duce veţi da de cozi, unele mai mari şi altele… şi mai mari. Noroc că atmosfera e mereu una de sărbătoare şi că peste tot pe unde te uiţi este colorat.

Cum ajungeţi la Disneyland? Deşi atunci când spunem că parcul se află la mai bine de 30 km de Paris, distanţa este destul de mare pentru a ne pieri zâmbetul iniţial, puteţi ajunge în aproape o oră cu RER-ul, care vă lasă la cîţiva paşi de intrarea în parc. Biletul costă 6,70 euro şi este cea mai ieftină şi rapidă soluţie în ceea ce priveşte transportul.

Odată ajunşi acolo veţi începe distracţia cu o… coadă. Chiar dacă vă luaţi biletul online, tot nu scăpaţi de aglomeraţie, pentru că la intarea în parc se verifică întotdeauna toate bagajele. Nu uitaţi să luaţi o hartă a parcului şi programul.

Eh, dar dupa asta vine momentul în care veţi face poze cu toate personajele din desenele animate, acum ar fi frumos să vă lăsaţi copiii primii, dar dacă sunteţi prea nerăbdători, aveţi voie să faceţi prima fotografie cu cei mici. Sfat pentru cei care vor să facă economii: dacă nu vreţi să daţi peste 35 de euro pe un set de 5 poze, veniţi cu propriul aparat. După poze urmează tiribombele şi cum nu veţi sta mai mult de o zi în parc, de preferat este să optaţi pentru un bilet „fast-ticket”, care te lasă să ajungi la locurile de distracţii într-un timp prestabilit. Vestea bună este că acest bilet te scapă de cozi, ajungi la instalaţia pe care o vrei şi care este înscrisă pe bilet şi să ajungeţi primii la coadă. Vestea mai puţin bună este că numărul de astfel de bilete pentru fiecare atracţie este limitat, deci aveţi nevoie de un pic de noroc. Apoi, poate reuşiţi să prindeţi parada desenelor animate, are loc o dată pe zi.

Lăsând pozele şi instalaţiile la o parte, la un moment dat o să vi se facă foame şi la final veţi vrea suveniruri, jucării şi alte lucruri de luat acasă. Parcul este plin de magazine de jucării şi localuri unde puteţi mânca, aşa că aveţi doar de ales.

În speranţa că veţi avea timp măcar de jumătate dintre lucrurile de mai sus, vă întrebăm: voi aţi fost la Disneyland sau în altă locaţie de mai sus?

Surse foto: OliverN5/ Flickr.com, sumo4fun/ Flickr.com şi Brooklyn Museum/ Flickr.com.

Resurse: Tripadvisor.com şi Virtualtourist.com.

Adauga un comentariu