Obiective turistice pe care nu trebuie să le ratăm în Insulele Feroe

Centrul Episcopal Kirkjubøurdin Insulele Feroe, unul dintre cele mai vizitate locuri ale regiunii

Centrul Episcopal Kirkjubøurdin Insulele Feroe, unul dintre cele mai vizitate locuri ale regiunii

Am aflat cu toţii ieri destul de multe informaţii despre Insulele Feroe, destinaţia de citybreak călduros pentru săptămâna aceasta şi am învăţat ce anume trebuie să avem în vedere atunci când plecăm, cu mic sau cu mare, în această vacanţă. Pentru că e bine să le ţinem minte şi pentru că poate unii dintre voi sunt mai uituci puteţi relua articolul de ieri, cu informaţii cu tot, despre City break în Insulele Feroe, “ţara lui poate”. Aşa cum aţi văzut în text, Insulele Feroe pot fi o destinaţie tocmai bună pentru vara asta toridă, în condiţiile în care temperaturile în această perioadă a anului sunt numai bun pentru orice turist pretenţios. Poate că vă vor încânta detaliile mai „de basm”, dacă le pot numi aşa, despre un loc fix bun pentru turişti, dar în care liniştea şi buna dispoziţie sunt la ordinea zilei. Apropo de asta, care a fost ultima voastră destinaţie în care chiar a fost linişte? Mergând mai departe şi revenind la Insulele Feroe, cred că cea mai de preţ calitate a acestei destinaţii este solitudinea ei. Cu aşa puţini locuitori şi un asemenea peisaj s-ar putea să vă îndrăgostiţi instantaneu de Feroe şi cine ştie, poate chiar deveniţi rezidenţi permanenţi aici.

Un alt mare avantaj al Insulelor Feroe pentru vacanţă este şi transportul intern, dar din nou legat de aspectul acesta puteţi citi în articolul de ieri. Destul despre informaţii esenţiale, pentru că acum suntem deja aici, stabiliţi şi echipaţi aşa cum trebuie, gata de următoarea etapă a vacanţei noastre. Aşa cum sunteţi obişnuiţi ziua de marţi este dedicată obiectivelor de neratat, sau acele locaţii în care chiar trebuie să ajungem fie că suntem în Insulele Feroe, Paris, Edinburgh sau Berlin. Respectăm „regula” şi săptămâna asta şi ne adunăm pentru a da o raită pe la cele mai importante obiective turistice pe care Feroe le are de oferit. Fără alte întârzieri purcedem mai întâi cu:

  1. Centrul episcopal Kirkjubøur (Kirkjubøur)
  2. Kirkjubøur este şi unul dintre cele mai cunoscute vechi sate din Insulele Feroe, având în spate o istorie foarte bogată pentru zona din care provine. Satul acesta a fost important în Evul Mediu. La acel moment a fost reşedinţa episcopală pentru Eparhia de Insulele Feroe şi, drept urmare, centrul spiritual al societăţii. Deşi în ziua de astăzi şi-a mai pierdut din „valoarea” pe care o acumulase în urmă cu mulţi mulţi ani, locul acesta este totuşi important pentru localnicii din Feroe. Anual sute de turişti aleg să viziteze acest loc.

    Se spune că satul a avut în trecut în jur de 50 de case, deci vă puteţi prinde foarte uşor că locul avea un număr, să spunem, decent de locuitori, fără exagerări probabil că bătea în 1000-1500 de persoane. Din păcate însă, majoritatea acestor case au fost spălate pur şi simplu de o furtună puternică în secolul al-XVI-lea, iar în zilele noastr au mai rămas doar câteva. Centrul episcopal de aici reuşeşte să ofere turiştilor care trec pe aici un aer de solitudine şi spiritualitate. Dacă în vacanţa voastră căutaţi un soi de moment de linişte sufletească, poate că acesta este cel mai indicat loc pentru aşa ceva.

  3. Portul Torshavn (Port of Tórshavn)
  4. Ca orice alt port vizitat de voi prin alte vacanţe ici şi colo Torshavn vă poate impresiona nu prin mărimea lui ci prin aşezarea foarte frumoasă. Istoria portului şi a aşezării Torshavn porneşte de prin secolul IX. Atunci, emigranţii care au părăsit Norvegia pentru a scăpa de tirania lui Harald I al Norvegiei s-au stabilit aici în insulele Feroe. Coloniştii aceştia, foarte inventivi din fire, şi-au stabilit propriul parlament numit Ting.

    Portul din Torshavn, vedere de sus

    Portul din Torshavn, vedere de sus

    A fost, totuşi, locul cel mai central de pe insule în care se putea stabili, şi uite aşa a luat naştere portul Torshavn. În epoca vikingilor era practicată o tradiţie prin care întâlnirile Ting-ului aveau loc într-un spaţiu neutru şi, astfel, nimeni nu avea avantajul de a fi mai aproape de casa sa, pe deasupra prin rotaţiile astea ale întrunirilor „parlamentarii” erau apăraţi de cine ştie ce atac. Epoca vikingilor s-a încheiat în 1035, iar Ting-urile din portul Torshavn au fost urmate de o dezvoltare prosperă a unei piaţe de port, care a crescut treptat într-o permanentă arie de tranzacţionare. Dacă alegeţi să vizitaţi şi acest loc din Insulele Feroe veţi putea vedea peisaje foarte frumoase şi totodată vă puteţi lăuda că aţi merg pe urmele uneia dintre cele mai vechi aşezări de vikingi.

  5. Catedrala Torshavn (Cathédrale de Tórshavn)
  6. Rămânem pentru moment tot în Torshavn şi ne oprim un pic la catedrala de aici. Catedrala Torshavn este ce-a dea doua biserică, asta ca vechime, din Insulele Feroe, fiind situată în oraşul vechi din Torshavn. Clădirea este complet vopsită în alb, aşa că nu vă va fi foarte greu să o recunoaşteţi. A văzut „lumina zilei” în 1788. Catedrala este una dintre principalele atracţii ale oraşului. Din 1990 a fost sediul de episcop al Insulelor Feroe şi, prin urmare, este cunoscută ca o catedrală încă de atunci, asta chiar dacă nu are statura demnă de un aşa nume.

    Istoria timpurie a bisericii este destul de complicată, chiar dacă o clădire aşa micuţă nu pare să aibă un trecut prea tumultos. În Evul Mediu clădirea aceasta era doar o „casă de rugăciune”. Abia în în 1609 a fost recunoscută ca o biserica în toată regula. Edificiul este construit pe un deal stâncos, cunoscut sub numele de „UTI á Reyni”. În 1780 Rasmus Jørgen Winther a devenit ministru în Tórshavn şi în 1782 a preluat iniţiativa de a construi o biserica nouă. Undeva prin 1798 biserica de atunci a fost demolată, iar la câţiva ani mai târziu a fost finalizată lucrarea uneia noi. Lemnul vechii clădiri a fost vândut la o licitaţie publică. O parte din mobilierul vechi a fost transferat la noua biserică.

    Deşi a schimbat complet aspectul bisericii, reconstrucţia ei în anul 1865 pare a fi, în fapt, renaşterea clădirii din ziua de astăzi. Biserica are pe ansamblu structura sa de la 1865 păstrată aproape intactă. În 1935 catedrala a fost prelungită cu patru metri. Dacă suntei mai spirituali din sine locul acesta e foarte bun de vizitat, dar şi dacă nu tot merită să veniţi la Catedrala Torshavn măcar pentru bogăţia istoriei de aici.

    Muzeul de artă Listasavn, vedere in ansamblu

    Muzeul de artă Listasavn, vedere in ansamblu

  7. Muzeul de artă Listasavn (Listasavn Føroya)
  8. Ne place tare mult în Torshavn şi iată că mai stăm în vizită, dar de data aceasta o să schimbăm un pic tiparul, aşa că vom trece pe la un muzeu de artă. Vorbesc desigur despre Muzeul de artă Listasavn. Listasavn Føroya, aşa cum este cunoscut în mod oficial, este un muzeu de artă pentru expozitii permanente care a fost înfiinţat in 1989. Printre „componentele” acestui muzeu se numără o galerie numită Listaskáli, amenajată în 1970, şi o alta strict pentru arte istorice, construită în 1993. Muzeul are o suprafaţă de 1.600 metri pătraţi. Ca şi locaţie exactă, Muzeul Listasavn este la capătul de nord al parcului Tórshavn. Cel care a proiectat şi ridicat muzeul este J. P. Gregoriussen. În această clădire îşi are sediul şi Asociaţia Artiştilor din Insulele Feroe. Muzeul Listasavn Føroya este deschis din februarie până în decembrie, fiind închis din 15 decembrie, până pe 15 ianuarie în fiecare an. În cadrul muzeului puteţi găsi şi un magazin de cărţi foarte interesant, o cafenea, asta în cazul în care vi se face poftă de licoarea neagră, cât şi un store de cadouri.

  9. Muzeul Ruth Smith (Ruth Smith Art Museum Savnið)
  10. Pentru că cei din Insulele Feroe iubesc arta nu avem de ales şi staţionăm şi noi tot în zona acestor tipuri de muzee, şi culmea tot de artă. Aţi auzit vreodată de Ruth Smith? Ei bine povestea din spatele acestui artist este fascinantă. Muzeul, după cum vă puteţi da simplu seama, este construit în cinstea lui Ruth Smith. E important să ştiţi câteva ceva despre autor înainte să ajungeţi la muzeu, aşa că ciuliţi bine urechile. Ruth Smith Nielsen s-a năsuct la 5 aprilie 1913 în Vágur şi a trăit timp de câţiva ani în Danemarca, unde a fost educată spre frumuseţea artelor. Una peste alta, tânăra a devenit pictor, urmând, printre altele, Academia de Arta din Copenhaga. Mai târziu, aceasta s-a stabilit definitiv în Insulele Feroe. Sfârşitul artistei este ironic şi tragic în acelaşi timp. Ruth iubea să înoate iar ultimii ani de viaţă ea a trăit în Nes, un sat mai mic de lângă Vágsfjørður. În mod trafic într-o zi s-a înecat în timp ce ieşise la înot în Vágsfjørður, trist nu?

    Muzeul care îi poartă numele lui Ruth se află în şcoala cea veche a Vágsvegur-ului, chiar unitatea de învăţământ unde a studiat şi Ruth. Ca şi expoziţii muzeul are picturi şi desene ale artistului, una dintre principalele atractii fiind un autoportret, care a fost pictat în 1941. Portretul respecitv este acelaşi folosit pentru coperta cărţii scrisă depsre Ruth Smith.

    Muntele Eggjarnar

    Muntele Eggjarnar

  11. Munţii Eggjarnar (Eggjarnar)
  12. Schimbăm registrul acum şi părăsim zona muzeelor pentru a merge un pic prin natură, într-un loc pe care trebuie musai să îl vedeţi dacă ajungeţi în Insulele Feroe. Munţii Eggjarnar sunt de găsit în Suðuroy în partea sudică a regiunii, unde vă va fi expusă o privelişte foarte faină. Mare mare grijă când vă apropiaţi de acest loc pentru că, pe cât de furmos e, pe atât de periculos se poate dovedi. Partea care poate fi văzută din Muntele Eggjarnar se termină brusc şi se transformă într-o stâncă verticală, şi veţi vedea în jos valurile Atlanticului de Nord. Veţi sta practic pe un vârf acceptabil de înalt, undeva la mai mult de 200 de metri. Eggjarnar este marginea unui şir de munţi de sud din zonă, în Vagur Suduroy. Regiunea asta are drumuri înguste, curbe destul de periculoase până la marginea de munte.

    Drumul care duce către Muntele Eggjarnar se opreşte în jur de 20 de metri de marginea falezei. Între Beinisvord şi Eggjarnar există Lopranseidi, la vest de Lopra. Poate că e important să ştiţi, aşa pentru cultura voastră generală, dar, în zonă prin 1742 o navă olandeză şi-a găsit sfârşitul aici. Pe culmile acestea ale muntelui au fost construite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial câteva clădiri de armată, însă acum au rămas doar ruine. Interesant nu?

    Şi uite aşa am încheiat cele mai importante obiective turistice din Insulele Feroe, sper că selecţia a fost pe placul vostru. Mâine mergem mai departe în aventura noastră şi abordăm obiectivele inedite, ştiţi voi, cele pe care le găseşti mai greu, de care ştii mai puţine.

    Aşa că încheiem ziua aici, dar, nu scăpaţi fără o curiozitate de a mea. Care este obiectivul vostru preferat de astăzi?

    Surse foto: Francesco_G/ Flickr.com, wikipedia.org, triposo.com şi tripadvisor.co.uk

    Resurse: tripadvisor.com şi visitfaroeislands.com

Comentarii 4
Adauga un comentariu