Obiective turistice inedite în Glasgow

Glengoyne Distillery

Glengoyne Distillery

A ajunge să vizitezi obiectivele turistice care sunt prezentate în toate ghidurile turistice nu este de ajuns pentru a cunoaşte o regiune sau un oraş, de aceea la fiecare locaţie prezentată de noi avem un capitol special destinat punctelor de interes inedite, adica acelor locuri care nu sunt cunoscute de toată lumea, dar care nu doar că fac deliciul unui city break, dar te ajută să cunoşti atât oraşul, cât şi cultura localnicilor.

În Glasgow nu a fost deloc greu să găsesc locaţii inedite, fiind un oraş mare are destul de multe locuri ce nu sunt cunoscute de către turişti, mai ales de către aceia dintre voi care preferă city break-urile şi nu au timp să caute locuri ceva mai necunoscute, dar interesante. 🙂

Am făcut o selecţie pentru voi ceva mai jos, cu acelea pe care le-am aşezat şi eu pe lista cu locuri de văzut în Glasgow.

  1. Distileria Glengoyne (Glengoyne Distillery)

    Distileria Glengoyne este descrisă de cele mai multe ori ca fiind “cea mai frumoasă distilerie din Scoţia” şi este deschisă pe parcursul întregului an atât pentru pasionaţi, cât şi pentru curioşii care vor să afle cum se face whiskey-ul de calitate. Există de asemenea şi o multitudine de evenimente care au loc aici şi sunt şi zile dedicate… “gustării”.

    Funcţionează din anul 1833, deci are o adevărată tradiţie în spate, iar odată ce aţi ajung aici puteţi opta pentru un tur ghidat, iar de aveţi timp la dispoziţie şi sunteţi un pasionat atunci e musai să alegeţi legendarul tur Master Blender în timpul căruia nu doar că vizitaţi toată distileria, ci vă alegeţi la final cu o sticlă specială de whiskey creată de voi, pe care o puteţi gusta cu prietenii atunci când vă întoarceţi acasă.

    Nu am cum să nu vă povestesc un pic din istoria acestei distilerii. Se pare că la început se numea Burnfoot şi era deţinută de George Connell. În anul 1876, a fost vândută către către fraţii Lang, iar legenda spune că deşi aceştia şi-au dorit schimbarea numelui în Glengoyne, cel care se ocupa cu actele pentru schimbarea denumirii a greşit, iar numele a devenit Glen Guin, ulterior schimbându-şi numele în Glengoyne. După ce a trecut în proprietatea grupului Robertson & Baxter, în 2003 a fost cumpărată de Ian Macleod Distillers Ltd, care o deţine şi astăzi.

  2. Glasgow Botanic Gardens

    Glasgow Botanic Gardens

  3. Muzeul Fotbalului (Scottish Football Museum)

    Îmi veţi spune că englezii sunt cei care au inventat acest sport. Ei bine, potrivit mai multor informaţii publicate în ultimul timp se pare că informaţia este greşită. Scoţienii sunt cei care au inventat fotbalul în secolul al XV-lea.

    Pentru microbişti şi nu numai, Muzeul din Glasgow adună nu mai puţin de 2.000 de exponate care au legătură cu acest sport, ba chiar aici se regăseşte şi cel mai vechi bilet la un spectacol de fotbal din lume, acesta datând din anul 1872 şi cel mai vechi trofeu naţional la fotbal: Cupa Scoţiei, din anul 1873.

  4. Grădina Botanică (Glasgow Botanic Gardens)

    Pentru cei care sunt în city break cu familia şi cu cei mici, Grădina Botanică trebuie vizitată. Este una dintre cele mai cunoscute grădini de acest tip din lume (a fost fondată în anul 1817, aşadar este una “cu tradiţie”) şi asta nu doar datorită colecţiei impresionante de plante, ci şi a design-ului clădirii, imagine pe care nu o poţi uita prea curând.

    Grădina Botanică se află în vestul oraşului, iar cea mai frumoasă şi complexă seră este cea de la Palatul Kibble, sau cel puţin aşa spun localnicii.

  5. Sala Regală de Concerte din Glasgow (Glasgow Royal Concert Hall)

    În cazul în care aveţi câteva ore libere şi nu ştiţi cum să le umpleţi mai frumos vă recomand să ajungeţi la un spectacol care are loc la Sala regală de Concerte din Glasgow. Preţul biletelor depinde exclusiv de reprezentaţia aleasă, dar ceea ce este sigur este că veţi găsi un loc liber. Şi asta pentru că toate sălile sunt extrem de spaţioase, nu pentru că evenimentele duc lipsă de spectatori. De exemplu, cea mai mare sală este Auditoriul Principal care are aproape 2.500 de locuri şi nici alte săli nu sunt deloc mici, Strathclyde Suite poate primi 500 de oameni.

    Glasgow Royal Concert Hall

    Glasgow Royal Concert Hall

    Vă puteţi bucura aici de la concerte de muzică clasică, la spectacole de operă, balet, rock, pop, folck, ba chiar şi comedie.
  6. Casa Mackintosh (Mackintosh House)

    Casa Mackintosh nu are nici cea mai mică legătură cu gigantul IT Apple, ci se referă la locul unde a trăit zeci de ani marele arhitect Rennie Mackintosh. Deşi casa a fost modificată odată cu trecerea timpului, însuşi Mackintosh fiind cel care a adus multe modificări întrucât casa este una în stil victorian, arhitecţii sau cei pasionaţi de acest domeniu vor dori cu siguranţă să viziteze acestă atracţie.

Sunt convinsă că, odată ce ajungeţi în Glasgow, veţi descoperi multe locuri despre care merită să povestim celor care nu au ajuns încă în Scoţia, aşadar vă întreb dacă voi aţi ajuns până acum acolo şi dacă da ce locuri ce merită văzute mai există?

PS: Nu uitaţi că mâine vin cu tot felul de informaţii despre gastronomia din Scoţia, aşadar nu “schimbaţi browser-ul”! 😀

Surse foto: Nigel’s Europe/ Flickr.com, kohna/ Flickr.com şi neate photos/ Flickr.com.

Resurse: tripadvisor.com şi virtualtourist.com.

Comentarii 1
Adauga un comentariu