Obiective turistice inedite din Salzburg

Castelul Hellbrunn din Salzburg

Castelul Hellbrunn din Salzburg

Ne continuăm cu patos mare aventura noastră prin Salzburg un city break care sigur că va întineri, exact aşa cum v-am sugerat şi în titlul articolului de la începutul săptămânii. Apropo de debutul săptămânii din locaţia în care ne aflăm noi, vă aduc aminte că puteţi reciti materialul de început, cel în care aflăm ce tarife ar presupune un city break în Salzburg via transport, cazare şi aşa mai departe. Dacă ieri am dedicat timpul nostru obiectivelor turistice de neratat din Salzburg şi am putut vedea care sunt atracţiile cele mai importante din oraş, astăzi le vom descoperi pe cele ascunse, pe cele de care nu toţi vizitatorii sau turiştii ce vin aici află. Vă puteţi considera un pic privilegiaţi? Eu zic că da, deoarece vom „face cunoştinţă” cu obiectivele turistice inedite ale Salzburgului aşa cum sunt regăsite ele aici. Trebuie însă să vă spun din start că şi aceste atracţii turistice se bazează în mare pe clădiri fabuloase din punct de vedere al arhitecturii lor, dar şi pe personaje faimoase care s-au născut în Salzburg. Veţi vedea că întradevăr nu sunt foarte multe aceste obiective, dar sunt ale naibii de frumoase, şi ar fi şi păcat să le rataţi. De altfel, doar ştiţi că acesta este sfatul pe care vi-l dau de fiecare dată când plecăm împreună într-un city break. Cred că este şi normal totuşi să vă spun asta, pentru că city break-urile pe care le facem noi sunt cu totul şi cu totul speciale. În fine, să nu mai pierdem vremea discutând cât e în lună şi cât e în stele şi să trecem la treabă. Primul obiectiv turistic inedit pe care îl vedem pe ziua de astăzi este:

 1. Palatul Hellbrunn (Schloss Hellbrunn)
 2. Dacă aţi văzut palate frumoase până acum vă spun că nu aţi văzut încă Palatul Hellbrunn de aici din Salzburg. Clădirea ar putea fi definită mai mult ca un conac însă are toate atuurile pentru a putea fi „alintat” şi drept palat. Acesta a fost construit între 1613 şi 1615 şi se află pe un teren dreptunghiular, cu două pavilioane în colţul din faţă. Cele trei etaje ale palatului sunt împărţite egal iar faţada în stil „de Kordongesimse” şi are decoraţiuni de mare soi. O alee lungă facilitează accesul palatului cu oraşul Salzburg. O scară dublă duce la poarta principală a Hellbrunn, iar sub aceste scări veţi găsi o frumoasă fântână creată de Santino Solari. La primul etaj al Palatului Hellbrunn, veţi găsi camera prinţului, sau una dintre cele mai luxoase încăperi ale clădirii. Aceasta a fost decorată de Arsenio Mascagni în jurul anului 1615. Artistul italian a pictat pereţii şi plafoanele complet, cu scene de stradă şi 12 Cezari din aur.

  În faţa Palatului Hellbrunn, se află „Curtea de onoare” care se întinde într-o semiluna spre palat. Înainte de Crăciun, se oranizează în fiecare an o piaţă de Craciun care are loc pe aceast suprafaţă a palatului. Cele două aripi laterale ale clădirii au un singur etaj, iar cea de sud conţine capela palatului. Anterior capela se afla în partea de nord, dar în 1955 ea a fost transferată la poziţia sa actuală. Este o cameră destul de simplă, cu un tavan bolţit, divizată în unităţi egale. Aici sunt de observat arcadelele ce sunt construite cu mare măiestrie. Pictura altarului datează din secolul al XVII-lea şi o descrie pe Maria Magdalen, cadrul fiind din secolul al XVII-lea.

  Cladirea in care s-a nascut Mozart

  Cladirea in care s-a născut Mozart

 3. Casa Mozart (Hagenauer House)
 4. Locul de naştere al lui Wolfgang Amadeus Mozart este un apartament micuţ din Salzburg, transformat pe parcursul anilor într-un muzeul dedicat artistului. Acesta găzduieşte acum obiecte preţioase ca vioara pe care Mozart a folosit-o pentru a se juca atunci când era copil, vioara sa de concert, Clavichordul acestuia, portrete, scrisori şi alte suveniruri ale familiei Mozart. Unele tablouri celebre ale lui Mozart sunt, de asemenea, expuse aici. De exemplu, aici poate fi găsită opera „Mozart la pian”, un tablou neterminat semnat de către fratele său Joseph Lange. O altă cameră de la locul de naştere al artistului este pe deplin dedicată operelor sale muzicale în stadiile lor pe parcursul secolelor. Modele şi diorame vă pot da o idee despre modul în care au fost percepute piesele lui Mozart de către oamenii. Partea din spate a cladirii de la locul de naştere al lui Mozart are vedere către Biserica Collegiate şi Piaţa Universităţii. Apartamentul actual a fost al vecinilor lui Mozart şi după aceea achiziţionat de Fundatia Internatională Mozart din Salzburg, asta prin 1981. Apartamentul nu a fost „alterat” prea mult, tocmai pentru a arăta un stil tipic al clasei de mijloc din secolul al XVII-lea din Salzburg. Inclusiv mobilierul este original dar chiar şi articolele de uz zilnic. Muzeul locului de naştere al lui Mozart există din 1880, adică chiar atunci când Fundaţia Internaţională Mozart la deschis. Micul apartament atrage mii de turişti, în centrul vechi al oraşului. Clădirea cu locul de naştere în sine este numit „Hagenauer House”, purtând numele proprietarului blocului, bun prieten cu Mozart, Johann Lorenz Hagenauer.

 5. Aleea Getreidegasse (Getreidegasse)
 6. Din serie străduţelor fabuloase din Salzburg trebuie să vă spun despre Getreidegasse. Întradevăr este o simplă alee, străduţă, sau cum vreţi voi să o numiţi, dar poate fi una dintre cele mai frumoase artere pe care aţi mers vreodată. Getreidegasse se află pe lângă Catedrala din Salzburg şi este cea mai aglomerată arteră a oraşului. Deşi e circulată intens e bine ascunsă, tocmai de aceea nu toţi turiştii ştiu să treacă pe aici. Magazinele aflate pe artera aceasta nu cţştigă foarte bine în timpul anului, dar reuşesc să îşi scoată „pârleala” cu ajutorul oaspeţilor din preajma Festivalul de la Salzburg. Nu este încă prea clar de unde vine numele de „Getreidegasse”, dar se spune că este derivat din „cereale” .

  Această influenţă de nume poate veni datorită utilizării sale medievale, atunci când a fost parţial utilizată pentru transport de cereale până în secolul XIX. Curios însă, pentru o perioadă strada a fost denumită „Trabegasse”, mai exact încă din 1150. Această alee a fost un drum important încă din epoca romană, când Salzburg a fost cunoscut sub numele de Iuvavum. Până la domnia Printului Arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau, Getreidegasse a fost singurul drum important din Salzburg până în Bavaria. Aşadar, deci şi prin urmare străduţa este plină ochi de istorie. Nu-i aşa că acum vă pare interesantă?

  Regele gradinii Zoo din Salzburg

  Regele grădinii Zoo din Salzburg

 7. Zoo Salzburg (Zoo Salzburg)
 8. Poate părea banal să mergeţi să vizitaţi o grădină zoologică, ţinând cont că aţi văzut atâtea prin toate city break-urile pe unde aţi fost. În Salzburg nu e chiar banal, de fapt, în Salzburg grădina zoologică are ceva special. Nu vă gândiţi acum că are în „patrimoniu” miliarde de animale, dar are ea ceva special. Zoo Salzburg este casa a 140 de specii de animale din toata lumea. Locul în care grădina este aşezată este cu totul şi cu totul special. Grădina Zoo este aşezată la poalele muntelui cu Hellbrunn foarte aproape, într-un cadru stâncos şi abrupt, şi pe de o parte frumos şi sălbatic. Peisajul deluros „ascunde” aproximativ 800 de animale care abia aşteaptă să le faci o vizită. O vizită la Zoo Salzburg vă oferă posibilitatea de a merge într-o excursie în lumea animalelor din Eurasia, America şi Africa. Ştiu că nu vă aşteptaţi ca un oraş precum Salzburg să aibă o grădină zoo, dar tocmai de aceea putem clasifica acest obiectiv turistic ca fiind unul inedit. Cine ar fi crezut că într-un oraş precum Salzburg, înconjurat de munţi şi forme de relief montane să existe şi o grădină zoo? Pe deasupra, Zoo Salzburg este şi bine organizată şi bine „dotată”. Sper să vă placă!

 9. Muzeul Marionetelor (Marionette Museum)
 10. Proabil că aţi observat că majoritatea muzeelor din Salzburg sunt bazate pe entităţi religioase sau artişti de renume, cum este Mozart de pildă. Mai rar putem găsi în acest orăşel muzee cu tematici diferite, însă dacă stăm bine să căutăm şi ştim şi unde să căutăm putem găsi lucruri foarte faine prin provincia austriacă. Unul dintre muzeele foarte faine ale Salzburgului este cel al Marionetelor. Ce putem vedea aici? Păi în mod cert şi clar marionete şi păpuşi celebre la nivel mondial. Mergând aici vă puteţi asigura o călătorie în lumea magică a marionetei.

  Trei dintre papusile pe care le poti vedea la Muzeul Marionetelor

  Trei dintre păpuşile pe care le poţi vedea la Muzeul Marionetelor

  Acest muzeu unic se află în beciurile faimoasei Cetăţi Hohensalzburg. Aici puteţi admira mai multe marionete istorice de la Teatrul de Marionete Salzburg, precum Papageno şi Papagena în căutarea flautului fermecat din piesele maestrului Mozart, precum si exponate din diverse ţări europene şi asiatice în materie de păpuşi în mărime naturală. Puteţi încerca, de asemenea, să faceţi pe maestrul păpuşar şi să vă jucaţi preţ de câteva minute cu marionetele de aici. O atracţie specială a muzeului este, de asemenea, o scenă special construită care înfăţişează cetatea veche şi agricultorii ca parte a răscoalei ţărăneşti din 1525. În plus, marionetele sunt disponibile în magazin spre cumpărare, drept suveniruri. Se mai pot găsi aici fotografii personalizate cu marionetele pentru amintiri şi aşa mai departe. Muzeul acesta este indicat dacă veniţi în city break cu cel mic, care sigur va aprecia faptul că a intrat într-o lume îndrăgită lui. Preţurile la intrarea în muzeu sunt un pic piperate, dar nu-i aşa că e păcat să nu vedeţi şi voi o lume în mărime naturală a păpuşilor?

Bun aici punem punct pe astăzi, dar o luăm de la capăt mâine cu alte lucruri pe care le vom învăţa despre Salzburg. Ca de fiecare dată, fiind vorba de joi vom învăţa despre treburile culinare ale city break-ului în care ne aflăm. Cum vi s-au părut obiectivele inedite ale Salzburgului? Care este preferatul vostru?

Surse foto: SnapshotsofthePast.com/ Flickr.com, sohum/ Flickr.com, wiseguy71/ Flickr.com şi NH53/ Flickr.com

Resurse: visit-salzburg.net, lonelyplanet.com şi jenreviews.com

Adauga un comentariu