Obiective turistice de neratat în Dublin

Intrarea in Muzeul National al Irlandei

Intrarea in Muzeul National al Irlandei

Săptămâna aceasta o dedicăm Irlandei, în speţă capitalei acestei ţări, adică Dublin. Am aflat ieri cum ajungem, unde stăm, practic cum să ne descurcăm în city break-ul nostru din Dublin, iar astăzi vom lua la pas oraşul acesta pentru că vom trece pe la cele mai importante obiective turistice pe care el le oferă. Aşadar, luaţi un carneţel de notat, un aparat foto de imortalizat momentele şi multă poftă de umblat pe ici şi pe colo. Vă spuneam la început, adică până să sosim aici că Dublinul are o groază de lucruri de oferit, fiind un amalgam de clădiri istorice şi un centru economic dar şi educaţional al Europei. Ce înseamnă asta? Păi înseamnă că în Dublin nu ne vom plictisit. Muzeele sunt frumoase, parcurile lor sunt superbe şi spiritul irlandez, sau britanic totalmente pluteşte peste tot. Să nu vă mai spuns de bisericuţele şi grădina zooligică de aici care sunt într-ul fel aparte, în sensul că obiectivele de aici nu sunt ca celelalte la care aţi mai fost sau de care aţi mai auzit. Aşadar, pornim la drum de vizitare şi începem cu:

  1. Muzeul Naţional al Irlandei (National Museum of Ireland)
  2. Un muzeu care întotdeauna a atras privirile şi interesul turiştilor, această instituţie de cultură străluceşte în primul rând pentru secţiunea sa de arheologie. Secţiunea de arheologie are o colecţie cu adevărat impresionantă a preistoriei irlandeze, inclusiv cu detalii despre felul în care era prelucrat aurul în vremurile vechi, comorile bisericii şi a perioadelor medievale. Există aici ecrane speciale unde sunt oferite detalii despre obiecte din Egipt, Cipru şi lumea romană, şi expoziţii speciale montate în mod regulat. Această secţiune include exemple celebre de artefacte medievale timpurii celtice metalice, din Irlanda, cum ar fi Potir Ardagh, brosa Tara, şi Tezaurul de la Derrynaflan.

    Piese preistorice includ Broighter epoca fierului de aur şi peste 50 de piese de aur, bijuterii şi alte componente importante din epoca bronzului. Multe dintre aceste piese au fost descoperite în secolul XIX de către ţărani sau muncitori agricoli, atunci când expansiunea populaţiei a dus la cultivarea terenurilor. Din fericire muzeul are o colecţie mult mai bogată, deoarece cele mai multe articole metalice au fost salvate de la topire de către George Petrie de la Academia Regală din Irlanda. Aşa se întâmpla frecvent în ciuda eforturilor lor totuşi.

  3. Castelul Dublin (Dublin Castle)
  4. Construit între 1208 şi 1220, acest complex reprezintă unele din cele mai vechi arhitecturi supravieţuitoare din Dublin. Repere importante ale clădirii includ turnul celebru al castelului, cel mai mare segment vizibil iniţial din castelul normand. Pe vremuri în această locaţie era reşedinţa ale viceregilor englezi, momentan fiind punctul focal pentru funcţii guvernamentale, inclusiv de ceremonie de inaugurare a preşedinţilor din Irlanda. Cele mai faine părţi ale casteului pentru vizitatori sunt cripta, şi situl în care a fost descoperită o fortăreaţă Viking.

    Castelul din Dublin

    Castelul din Dublin

    Castelul din Dublin a fost până în 1922 sediul a dominaţiei britanice în Irlanda, iar acum este un complex mare al guvernul irlandez. Cele mai multe obiecte de aici dateaza din secolul al XVIII-lea. Castelul a servit ca loc de domnie pentru englezi, apoi mai târziu guvernul britanic din Irlanda s-a instalat aici, sub domnia dintre 1171-1541. La stabilirea statului liber irlandez în 1922, complexul a fost ceremonial predat guvernului provizoriu format nou, condus de Michael Collins. În 1938 Dublin Castle primul preşedinte al Irlandei, Douglas Hyde, a fost investit în funcţie aici. Castelul este, de asemenea, utilizat pentru găzduirea vizitelor de stat oficiale, precum şi afacerile externe sau angajamente mai informale, banchete de stat şi politica Guvernului din Irlanda. De asemenea, se mai fac lansări aici şi din 10 în 10 ani castelul serveşte drept „centru” de comandă al Irlandei atunci când preia preşedinţia Uniunii Europene.

  5. Grădina Zoologică din Dublin (Dublin Zoo)
  6. Situată în Phoenix Park grădina aceasta este cea mai mare de acest tip din Irlanda si una dintre cele mai populare atracţii din Dublin. A fost deschisă în 1831 şi are un motto destul de interesant care spune: „lucrează în parteneriat cu grădinile zoologice din întreaga lume pentru a face o contribuţie semnificativă la conservarea speciilor pe cale de dispariţie de pe Pământ”. Acoperind peste 24 de hectare din Phoenix Park, şi este împărţită în zone tematice oarecum numite „Lumea pisicilor”, „Lumea primatelor”, „Kaziranga Forest Trail”, „Franjuri din regiunea arctică”, „Câmpiile africane”, „Păsări”, „Reptile”, „Plante”, „City Farm” şi „Specii pe cale de dispariţie”. Un picuţ din istoria acestei instituţii începe cu Royal Society Zoo din Dublin, care a fost înfiinţată la o întâlnire de la Spitalul Rotunda la 10 mai 1830. A fost deschisă la 1 septembrie 1831, iar animalele, 46 de mamifere şi 72 de păsări au fost donate de către London Zoo. Nu este nicio coincidenţă faptul că fondatorii Dublin Zoo au fost membri ai profesiei medicale, deoarece interesul lor a fost regăsit în studierea animalele.

    Una dintre focile din Zoo Dublin salutand vizitatorii

    Una dintre focile din Zoo Dublin salutand vizitatorii

    Taxa de intrare iniţială de persoană a fost sixpence, care era o suma considerabilă la vremea la care instituţia a fost deschisă, a cam limitat accesul populaţiei şi a favorizat oamenii bogaţi. Ceea ce a făcut Dublin foarte diferit, la capitolul grădinii zoo în acea vreme, a fost o decizie de a reduce taxa de intrare la un ban în zilele de duminică. Acest lucru a făcut din Gradina Zoologică un loc în care aproape fiecare dubliner îşi putea permite o dată pe lună să meargă şi a devenit foarte populară. În 1838, pentru a sărbători încoronarea reginei Victoria, gradina zoologica a fost, timp de o zi, deschisă tuturor. Cam 20.000 de persoane au vizitat locul, care este încă cel mai mare număr de vizitatori atins intr-o zi de Zoo Dublin. Preşedintele Statelor Unite Ulysses Grant, după încetarea mandatului, a fost printre celebrităţile care au venit pentru a vedea faimoşii lei de Dublin, în secolul al XIX-lea.

  7. Colegiul Trinity (Trinity College)
  8. Trinity College este în mod oficial cunoscut sub numele de Colegiul Sfintei Treimi. A fost fondat în 1592 datorită unei scrisori de la Regina Elisabeta I, acesta fiind singurul colegiu constitutiv de la Universitatea din Dublin, spre deosebire de universităţile din Oxford şi Cambridge, după care a fost modelat care cuprinde mai multe componente. Astfel, denumirea „Trinity College Dublin” şi „Universitatea din Dublin” sunt, de obicei, sinonime doar pentru scopuri practice. Trinity College este una dintre cele şapte universităţi vechi de Marea Britanie şi Irlanda şi este cea mai veche universitate din Irlanda.

    Iniţial, stabilite în afara zidurilor oraşului de la Dublin, în clădirile de priorat augustiniană colegiul a fost înfiinţat pentru a consolida statul de Tudor al monarhiei în Irlanda, şi a fost văzut ca Universitatea de ascensiunea protestantă pentru mare parte a istoriei sale. Desi romano-catolici şi opozanţilor le-a fost permis să intre cât mai devreme aici, adică în 1793, anumite restricţii privind aderarea lor la colegiu a rămas până în 1873. Restricţiile cuprindeau funcţii sau beneficii precum cea de profesor şi de burse.

    Biserica Catolică din Irlanda a interzis adepţilor săi, fără permisiunea de la episcopul lor, de a participa până în 1970 la înscrierile la Trinity College. Femeile au fost admise pentru prima dată la colegiul acesta ca membri cu drepturi depline abia în 1904. Trinity College este acum înconjurat de Dublin şi este situat la Colegiul Verde al oraşului, în dreptul fostelor case irlandeze ale Parlamentului. Se întinde pe o suprafaţă de 190.000 de metri, cu multe din clădirile sale variind în jurul valorii de dreptunghiuri mari.

    Custom House din Dublin

    Custom House din Dublin

  9. Custom House din Dublin (The Custom House)
  10. Custom House este una dintre clădirile cele mai frumoase pe care Dublinul le poate avea. Aceasta a fost proiectată de către James Gandon şi a fost construită între 1781-1791 pentru a înlocui o clădire mai veche pe Essex Quay. Custom House este concepută pentru a fi privită din toate unghiurile şi este bogată în detalii structurale. De interes special sunt cele 14 capete din cheia de boltă care reprezintă cele mai importante 13 râuri irlandeze şi Oceanul Atlantic, fiind de fapt un soi de pietre de temelie ale comerţului irlandez. Interiorul original al clădirii a fost complet distrus în 1921, când aici a fost pusă la cale o ambuscadă de către IRA în timpul Războiului de Independenţă. Aceasta gazduieste in prezent Departamentul de Mediu al Dublinului. O cantitate mare de documente şi obiecte de neînlocuit au fost distruse în incendiu. În ciuda realizărilor sale distructive, atacul asupra Custom House a fost un pas înapoi pentru IRA deoarece în timpul atacului un număr mare de voluntari au fost capturaţi.

    După Tratatul anglo-irlandez, edificiul a fost restaurat de către guvernul irlandez de stat în mod gratuit. Rezultatele din această reconstrucţie pot fi văzute pe exteriorul clădirii de astăzi. Cupola a fost reconstruită cu ajutorul Ardbraccan, un calcar irlandez care este vizibil mai închis decat piatra Portland, folosită în construcţia originală. Acest lucru a fost făcut pentru a se încerce să se promoveze resursele irlandeze. Restaurarea se face în continuare iar curăţarea piatrei din cadrul clădirii a fost, şi este, realizată de către un oficiu al echipei Lucrărilor Publice, încă din anii 1980.

  11. Catedrala Sfântul Patrick (St. Patrick’s Cathedral)
  12. Această catedrală face parte din Biserica Irlandei fiind fondată în 1191. Biserica acestei ţări a desemnat-o Catedrala Naţională din Irlanda şi este cea mai mare dintre cele două catedrale din oraş. La momentul actual este cea mai mare biserică din Irlanda, cu turlă de 43 de metri înălţime. În mod neobişnuit Catedrala Sfântului Patrick nu este în parohia episcopului de Dublin, deoarece acesta îşi are parohia la Christchurch. Din 1870, biserica aceasta a fost desemnată catedrala întregii insule britanice, cu membri de conducere desemnaţi pe parcursul anilor.

    Parohia catedralei a existat de la 1219 titularul de birou cel mai renumit fiind Jonathan Swift. Nu există aproape nici un precedent pentru un oraş cu două catedrala şi unii cred că a fost destinat că biserica Sfântului Patrick, un laic, ar urma să înlocuiască Bisericii lui Hristos, cealaltă catedrală a oraşului condusă din ordin preoţesc. O situaţie conflictuală a persistat, cu o tensiune considerabilă, peste decenii de la crearea Catedralei Sf. Patrick, şi a fost în cele din urmă stins, mai mult sau mai puţin, prin semnarea unui acord de şase puncte în 1300 numi „Pacis Compositio”.

    Cam aici se încheie transmisiunea noastră pentru astăzi, urmează ca mâine să menţinem tonusul de plimbări în lung şi în lat pe la un alt tip de obiective turistice.

    Voi ce aţi mai vizitat prin Dublin? Care au fost cele mai faine obiective turistice pe care le-aţi văzut?

    Surse foto: infomatique/ Flickr.com, infomatique/ Flickr.com, eateds/ Flickr.com şi Redmofrazer/ Flickr.com.

    Resurse: visitdublin.com şi lonelyplanet.com.

Adauga un comentariu