Obiective turistice de neratat în Cracovia

Rynek Glowny w Krakowie

Rynek Glowny w Krakowie

Cracovia este unul dintre cele mai frumoase oraşe din Polonia, poate chiar cel mai frumos dacă ne gândim la istoria din spatele localităţii şi la atracţiile turistice de aici. Ieri v-am povestit despre informaţiile esenţiale pe care ar trebui să le ştiţi înainte să plecţai spre Polonia, iar astăzi cred că deja e timpul să aflaţi despre obiectivele turistice de neratat din Cracovia.

Am încercat să le adun pe cele mai importante, să vă prezint doar locurile esenţiale, astfel încât să aveţi timp să le vedeţi şi să vă bucuraţi de toate în timpul city break-ului vostru.

 1. Palatul regal Wawel (Wawel)

  Palatul Wawel cred că este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Cracovia, mai ales că este un adevărat simbol al oraşului. A fost sediul al regilor polonezi şi acum este un imens muzeu ce trebuie văzut de toată lumea.

  Puteţi admira apartamentele regale oficiale, tot felul de colecţii de artă orientală, arme sau armuri, plus una dintre cele mai mari şi mai valoroase colecţii de tapiserie. Nu aveţi cum să rataţi muzeul, iar dacă vreţi să-mi urmaţi sfaturile, atunci eu zic ca acest obiectiv turistic să fie primul pe lista voastră.

 2. Catedrala Wawel (Wawel Cathedral)

  Dacă mai sus cu doar câteva rânduri spuneam despre palat, atunci trebuie să povestesc câte ceva şi despre biserica ce poartă acelaşi nume. Catedrala a fost locul de încoronare al tuturor monarhilor Poloniei şi este de asemenea şi locul unde se găsesc locurile de veci ale multor regi, eroi, poeţi şi sfinţi din regiune.

  Un alt lucru inedit este clopotul Zygmund de aici care cântăreşte 11 tone. A fost realizat la începutul secolului al XVI-lea, numai din bronzul tunurilor capturate de poloni în ţările romane.

  Mausoleul Sfântului Stanislav, considerat ocrotitorul Poloniei, ocupă centrul catedralei, alături de locul de veci al episcopul omorat de către regele Boleslav II. Este un sicriu de argint ornat cu 12 scene din timpul vietii şi unele minuni care i-au fost atribuite de-a lungul timpului.

 3. Palatul regal Wawel

  Palatul regal Wawel

 4. Piata Principală (Rynek Glowny w Krakowie)

  O piaţă medievală imensă, chiar considerată una dintre cele mai mari din lume, se află în inima centrului vechi al Cracoviei. Este locul de întâlnire al localnicilor, aşadar dacă aveţi chef să vedeţi cum se comportă cei care locuiesc aici sau vreţi să beţi o cafea în mijlocul Cracoviei puteţi să vă îndreptaţi către Piaţa Principală.

  Tot aici au loc mai toate festivalurile importante şi spectacolele de stradă, probabil asta datorită faptului că cele mai vechi clădiri din Cracovia, precum Sala Ţesăturilor, Biserica St Adalbert sau Biserica Sf Maria, se află tot aici. “Condimentate” cu magazine cu suveniruri, restaurante, cofetării, terase şi festivaluri, locul este considerat, pe bună dreptate, inima Cracoviei.

 5. Biserica Sf. Adalbert (Adalbert)

  Biserica se află în piaţa de care vă povesteam câteva rânduri mai sus şi dacă ne referim la arhitectura ei putem observa un amestec între arhitecura romană şi cea gotică, renascentiscă şi baroca. Avem de-a face aşadar cu un mozaic. Nici nu e de mirare dacă luăm în calcul faptul că unele părţi din biserică datează chiar din secolul XI. Să nu care cumva să nu intraţi în biserică, veţi avea parte de o senzaţie tare ciudată chiar de la intrare, pentru că podeaua este situată la doi metri sub nivelul Pieţei Principale.

 6. Istoria Cracoviei intr-un singur muzeu

  Istoria Cracoviei într-un singur muzeu

 7. Monumentul lui Adam Mickiewicz (Adam Mickiewicz Monument)

  Pentru că este frumos să ne aducem aminte şi de cultura Poloniei, nu am cum să nu vă îndemn să ajungeţi şi la Monumentul lui Adam Mickiewicz, considerat cel mai de seamă poet romantic din Polonia. Iar de aţi ajuns la Catedrala Wawel probabil că numele vă sună cunoscut, pentru că trupul poetului este acum acolo, într-unul dintre mormintele din interiorul lăcaşului de cult.

 8. Muzeul de Istorie Cracovia (Muzeum Historyczne Miasta Krakowa)

  Recunosc că eu una nu mă dau în vânt după muzeele de istorie, însă având în vedere istoria din spatele Cracoviei fac o excepţie. Totul despre comerţul, cultura, politica şi viaţa de zi cu zi a oraşului din anul 1.257 şi până la 1939 puteţi afla dacă ajungeţi să vizitaţi muzeul.

Voi ce credeţi că ar mai fi de vizitat în Cracovia?

Surse foto: Socionick/ Flickr.com, keepwaddling1/ Flickr.com şi Anosmia/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi tripadvisor.com.

Comentarii 1
 1. Pingback: de neratat – Bilet Fotbal 2018

Adauga un comentariu