Ne facem plinul de cultură în Zurich

biserica

Biserica Sfânta Maria din Zurich

Cu mic cu mare astăzi ieşim la plimbare în Zurich! Cu chef şi fără stres ne vom plimba, şi vom explora cele mai interesante puncte turistice şi obiective din cel mai mare oraş al Elveţiei. Vă spuneam şi la început, de când vă povesteam de cum să ajungem în Zurich că acest oraş nu este ca oricare altul din Europa. O vacanţă petrecută aici face cât zece în altă parte, pentru că dacă eşti tipul turistului care ştie să respecte şi să preţuiască frumosul atunci vei înţelege cu totul ceea ce vreau eu sa îţi spun. Zurich este plin ochi cu bisericuţe, muzee şi locuri care mustesc de cultură. Dacă nu ma înşel, şi sper să nu o fac, oraşul elveţian este probabil peisajul urban cu cea mai bogată viaţă culturală pe care eu l-am vizitat alături de voi. Poate că vă întrebaţi de ce tot bat apa în piuă pe acest aspect, dar veţi vedea ceva mai incolo din ce motiv tot presez pe acest unghi de abordare.

Sper că aţi reţinut de ieri faptul că în Zurich nu veţi da peste oameni posomorâţi sau sihaştri, ci doar peste lume bună care ştie să se bucure de moment şi de viaţa culturală a urbei elveţiene. Oricum, va rog totuşi să ţineţi minte că orice pădure are şi uscăturile sale. E simplu să înţelegeţi că dacă veniţi în Zurich pentru petreceri prin cluburui şi doar atât, veţi rata o vacanţă într-un oraş superb. Dar destulă vorbăraie pe ici şi pe colo. Haideţi să ne începem călătoria prin oraş, pentru că avem cât de cât de umblat, iar timpul trece.

 1. Muzeul Rietberg (Rietberg Museum)
 2. Muzeul Rietberg se întinde pe circa 17-acri, adică 69000 m2 şi se află în centrul Zürich-ului. Acesta este compus din câteva clădiri istorice: Villa Wesendonck, Rieter Park-Villa şi Villa Schönberg. În 2007, o nouă clădire proiectată de către Alfred Grazioli şi Krischanitz Adolf a fost deschisă,fiind adăugată la celelalte corpuri. Rieterpark este situat în apropiere de gara Zürich Enge şi se poate ajunge la această locaţiecu linia de tramvai 7 şi linia de autobuz 33. La începutul anului 1940 oraşul Zürich achiziţionase Rieterpark şi Villa Wesendonck. În 1949 Villa Wesendonck a fost selectat, prin referendum, pentru a fi reconstruit şi transformat într-un muzeu de colecţie de artă, de către baronul Eduard von der Heydt. Aceasta a fost construit între 1951-1952 cu ajutorul arhitectului Alfred Gradmann. Muzeul Rietberg a fost deschis la 24 mai 1952. Până în 1956 a fost director Johannes Itten, pictor expresionist elveţian. Apoi în 1976 oraşul a achiziţionat Villa Schönberg, care a fost ameninţată cu demolarea, dar în cele din urmă aceasta a fost deschisă în 1978 ca o extindere a muzeului. Astăzi, Vila este casa, unei vaste biblioteci de creditare non-administrată de muzeu.

 3. Biserica Sfânta Maria (Fraumunster)
 4. A fost fondată în 853 de către Louis germanul pentru fiica lui Hildegard. El a numit mănăstirea benedictină, cu ţinuturile din Zurich, Uri, şi pădurea Albiş, şi a acordat imunitat mănăstirii, plasându edificiul sub directa sa autoritate. În 1045, regele Henric al III-lea a acordat mănăstirii dreptul de a ocupa pieţe, de a colecta taxele de trecere, şi monede. Astfel, în mod eficient a făcut făcut stareţ domn al oraşului.

  Împăratul Frederic al II-lea a acordat bisericii în 1218, făcând-o astfel teritorială, independentă de orice autoritate cu excepţia celei a împăratului însuşi. A fost crescută puterea politică a stareţei. Aceasta a atribuit primarului diverse sarcini, şi a delegat frecvent baterea de monede pentru cetăţenii oraşului. Cu toate acestea, puterea politică a bisericii încet, încet a scăzut in secolul XIV, odată cu înfiinţarea legilor de breaslă.

  Manastirea a fost dizolvată la 30 noiembrie 1524, în cursul reformarii lui Huldrych Zwingli. Cladirile bisericii au fost distruse în 1898 pentru a face loc pentru Stadthaus noi. Clădirea bisericii astăzi serveşte ca biserică parohială pentru unul din cele 34 de parohii reformate. Münsterhof, piaţa oraşului în faţa Fraumünster, este numit după fosta mănăstire din această locaţie.

  Catedrala

  Catedrala Grossmunster din Zurich

 5. Catedrala Grossmunster (Grossmunster)
 6. Catedrala este construită într-un sitl romanic şi se află în Zurich, Elveţia. Este una dintre cele trei biserici importante din oraş. Nucleul al actualei clădiri aflată în apropiere de malul râului Limmat a fost construită pe locul unei biserici carolingiene, care a fost, conform legendei, iniţial comandat de Charlemagne. Construirea structurii actuale a început în jurul valorii de 1100 şi a fost inaugurată în jurul anului 1220.

  Grossmünster a fost o catedrală,care se lupta pentru întâietate cu Fraumünster, situată peste Limmat, pe tot parcursul Evului Mediu. Potrivit legendei, Grossmünster a fost fondată de Carol cel Mare, al cărui cal a căzut în genunchi peste mormintele lui Felix si Regula, sfinţii şi patronii spirituali ai Zurich-ului. Dovezi arheologice recente confirmă prezenţa unui teren de înmormântare roman nu departe de la site-ul catedralei.

  masca1

  Artă pe pâine în Zurich

 7. Muzeul Artei din Zurich (Kunsthaus Zurich)
 8. Este unul dintre cele mai importante muzee de artă din Elveţia şi din Europa, cu lucrări colectate de Kunstverein local, numit şi Zürcher Kunstgesellschaft. Muzeul se axează în mare pe exploataţiile de funcţionare de la Evul Mediu la arta contemporană, cu un accent pe artă elveţiană.

  Kunsthaus este, de asemenea, numele de staţie de tramvai de lângă muzeu, în mod corespunzător pentru Pfauenplatz, aflată între clădirea muzeului şi Zürich Schauspielhaus.

  Muzeul a fost conceput de arhitecţii Karl Moser şi Curjel Robert. Acesta a fost construit şi deschis în 1910. Basoreliefurile de pe faţadă sunt opera lui Moser, vechi colaborator al lui Oskar Kiefer.

  Colecţia muzeului cuprinde lucrari de Edvard Munch, Jacques Lipchitz şi Alberto Giacometti. Artişti, cum ar fi elveţianul Johann Heinrich Füssli, Ferdinand Hodler sau din ultima vreme, Pipilotti Rist şi Petru Fischli sunt de asemenea reprezentate.

  Mă gândeam ca la întoarcerea spre hotel să câştigăm ceva şi de ce nu încă un obiectiv foarte cunoscut în Zurich. Localnicii o ştiu ca pe buzunarul stâng, iar turiştii petrec ore întregi aici, când ajung în Zurich. Este vorba despre:

 9. Strada Bahnhofstrasse (Bahnhofstrasse)
 10. Bahnhofstrasse este strada din Zurich a centrului şi unul dintre bulevardele de cumparaturi din lume cele mai scumpe si exclusiviste. Pe deasupra clădirile şi stilul arhitectural de aici te duc întotdeauna cu gândul la exclusivism, miraj şi atenţie la detaliu. În 2010, un studiu a numit strada Bahnhofstrasse al treilea cel mai scump loc pentru proprietăţi de retail din Europa, şi la nivel global, al cincilea cel mai scump. A intrat în folosinţă atunci când fortificaţiile oraşului au fost demolate şi şanţul din faţa zidurilor a fost completat în 1864 pentru a se crea un spaţiu destinat pietonilor. În acel moment, numele locului era “Mocirla Broscuţelor” sau Fröschengraben. Cu timpul denumirile s-au schimbat iar acum zonei i se mai spune şi Station Street.

  Cam atât pentru acum aventurierilor. Mâine vom pleca din nou la plimbare, dar de adata aceasta vom merge să descoperim obiective inedite prin Zurich-ul cel frumos. Nu uitaţi de aparatul foto şi buna dispoziţie!

  Voi mai ştiţi şi alte obiective turistice interesante prin Zurich?

  Surse foto: ThisParticularGreg/ Flickr.com , stephenhanafin/ Flickr.com şi peromaneste/ Flickr.com

  Resurse: tripadvisor.com, virtualtourist.com şi wikipedia.org

Adauga un comentariu

Zurich
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica