Ne aşezăm la masă, la Milano

mancare traditionala

Ce mâncăm bun la Milano?

Odată ajunşi în Milano trebuie să ştiţi câte ceva şi despre mâncarea şi băutura tradiţională. Nu uitaţi că despre tradiţiile din domeniul gastronomiei italiene am povestit şi când am vorbit despre Veneţia, aşadar mai tot ce am discutat atunci este valabil şi la Milano.

Există, desigur, şi diferenţe. De exemplu, dacă în Veneţia de obicei bacşişul pentru chelneri era deja în nota de plată, la Milano oamenii nu prea lasă bacşis, în sensul că pe nota de plată există un câmp lăsat necompletat peste care puteţi trage o linie şi lăsa unul sau doi euro, dar nu este o regulă, în sensul că dacă vi s-au părut ok serviciile şi vreţi să recompensaţi chelnerii puteţi face asta, dar dacă nu v-aţi simţit ok nimeni nu o să se uite ciudat la voi. O regulă este însă lipsa bacşişurilor din baruri, italienii nu o fac, aşadar nici noi, ca şi turişti, nu ar trebui să ne simţim obligaţi să o facem.

Se spune că bucătăria milaneză a dispărut prin anii 1980, dat fiind faptul că era alcătuită din mâncăruri destul de simple şi că abia acum a început să-şi recapete popularitatea. Din păcate însă, dacă ar fi să ne uităm la localnici am observa faptul că şi ei, ca şi noi, prefer o gustare de tip fast food la prânz în locul unei mese normale, probabil că d’asta şi atât de multe fast food-uri prin centrul oraşului.

O masă tradiţională în Milano începe cu un digestiv numit Negroni, care este de fapt un amestec între Bitter Campari, Gin şi Martini roşu peste care se adaugă gheaţă din belşug. Apoi, puteţi cere Salame di Milano, din carne tocată de porc şi carne de vită la care se adaugă mai multe tipuri de brânză. Apropo de brânză, aici se fac tot felul de specialităţi, precum Grana Padano, Mascarpone (esenţială pentru mai multe reţete de deserturi) Gorgonzola şi Crescenza sau Stracchino. Ce mai puteţi degusta la Milano? Paste, pizza de la mama ei, risotto (un fel de orez, gătit cu vin sec, cu carnaţi) sau fructe de mare. La toate acestea se adaugă şi felurile tradiţionale despre care v-am povestit la Veneţia. A, încă ceva: ştiaţi că brânza Grana Padano este singurul sortiment de brânză din lume pe care-l iau cosmonauţii în spaţiu, dată fiind consistenţa ei? 😀

risotto

Risotto, direct de la Milano

Una dintre cele mai mari probleme pe care le veţi avea ca şi turişti în Milano va fi faptul că, între orele 14:00 şi 19:00 nu prea veţi avea pe unde să mâncaţi. Nu mă înţelegeţi greşit, restaurantele sunt deschise mai mereu, dar multe dintre ele pur şi simplu nu servesc între aceste ore. Dintr-un motiv sau altul italienii cred că toată lumea mănâncă masa de prânz între 12:00 şi 14:00 şi cum noi suntem doar în vizită nu avem cum să schimbăm prea curând acest lucru.

Pentru că nu am ajuns la Milano să degustăm ce a mai scos McDonald’s, aş zice măcar să încercăm un fast food de-al lor, mai exact Ciao, care se tot găseşte la orice pas în Milano. Meniul este schimbat zilnic, aşa că nu va trebui să vă faceţi probleme cu privire la cât de proaspete sunt alimentele şi cu 10 euro veţi primi o masă destul de săţioasă, care să fie de ajuns până la cină cel puţin.

  1. Restaurantul Cantina della Vetra

    Dacă nu vreţi să lăsaţi o căruţa de bani la restaurant, dar doriţi totuşi să gustaţi din preparatele tradiţionale, precum tortelli, risotto sau fondue, puteţi încerca Catina della Vetra, care oferă un prânz ok la un preţ fix.
  2. Trattoria Milanese Sas

    În cazul în care vreţi cu adevărat să vedeţi cum este mâncarea tradiţională din Milano, atunci duceţi-vă la singurul restaurant care a fost lansat în anul 1933 şi de atunci îşi tot aşteaptă cu uşile deschise clienţii înfometaţi. Trattoria Milanese Sas este un local unde este clar că veţi opta doar pentru mâncărurile tradiţionale, de la chiftele marinate la risotto gătit cu coadă de viţel, brânză făcută în Lombardia sau vinuri din împrejurimi.
  3. Eda Milano

    Imagine din interiorul restaurantului Eda din Milano

  4. Restaurantul Eda

    În apropierea Gării Centrale, restaurantul Eda este unu de lux, mesele sunt aşezate pe trei trepte şi specialităţile casei sunt creveţii, peştele-spadă sau desertul cu budincă de migdale. Puteţi face chiar acum un tur virtual al restaurantului pentru a vă convinge singuri cât de bine arată.

Teoretic, acum ar urma o listă cu cele mai interesante cafenele din Milano! Practic însă, dacă nu se află pe străduţe întunecate sau cine ştie pe unde toate sunt ok sau mai mult decât ok, aşadar să nu vă fie teamă să le încercaţi. Fie că vreţi o pauză între atracţiile turistice vizitate sau pur şi simplu doriţi să vă relaxaţi la o cafea în timp ce priviţi trecătorii, e musai de încercat măcar una dintre ele, pe care o găsiţi mai aproape de zonele voastre de interes.

Voi aţi gustat din felurile de brânză din Italia? Este una care a fost pe placul vostru?

Surse foto: avlxyz/ Flickr.com, koishikawagirl/ Flickr.com şi Eda Milano/ Facebook.com.

Resurse: virtualtourist.com şi travelplan.it.

Comentarii 1
  1. Pingback: Milano dincolo de capitala modei

Adauga un comentariu