Napoli, locul unde s-au “născut” pizza şi mozzarela

pizza Napoli

Pizza îşi are originile la Napoli

Ce mâncăm şi bem la Napoli? Care este mâncarea tradiţională aici? Pizza, ar spune toţi cei care au ajuns, măcar o dată, în Napoli.

În zilele noastre, pizza este considerată cea mai la îndemână gustare şi atunci când nu ştim ce să mâncăm într-o seară nu e nevoie decât să punem mâna pe un telefon şi în maxim o oră deja ne bate cineva la uşă cu o cutie de pizza în mână. E clar că la “începuturi” nu era deloc aşa. Deşi sunt dovezi că şi grecii preparau acum sunt de ani un fel de pizza de dimensiuni mari cu multe mirodenii şi legume, ea îşi are originile în Italia. Se pare că până la 1830, pizza era comercializată la standuri în aer liber, iar cea mai veche pizzerie (care, apropo, mai este deschisă şi astăzi) se numeşte “Antica Pizzeria Port Alba” din Napoli.

Pizza aşa cum o ştim noi, cu legume, roşii şi cu bucăţi de carne, s-a “născut” în anul 1889, când brutarul Raffaele Esposito a pregătit un fel de mâncare special pentru vizita regelui Umberto I şi a reginei Margareta. Pizza semăna cu steagul Italiei, fiind realizată cu busuioc verde, brânză şi sos de roşii. Reginei i-a plăcut foarte mult, iar sortimentul a primit denumirea de “pizza margherita”, după numele reginei.

Am intrat în legende şi poveşti şi am cam uitat de unde am pornit. Revenind însă, aşa cum e clar că v-aţi dat seama până acum, pizza e pe primul loc în topul specialităţilor din Napoli. Tot în top rămân şi pastele de toate felurile şi toate tipurile de risotto.

Încă ceva despre pizza şi promit că mă opresc: ar trebui să gustaţi măcar dintr-o pizza margherita, pentru că mozzarela de bivoliţă ca la Napoli nu veţi mai gusta prea curând. De altfel, acest tip de brânză îşi are originile tot în acest oraş, fiind renumită acum în întreaga lume.

Ce mai gustăm la Napoli? Fructe de mare, scoici, midii, caracatiţă, calmar, creveţi, mult peşte! La o masă festivă veţi vedea cum peştele se amestecă în diverse salate cu legume precum brocoli sau conopidă ori altele. Pe lângă acest tip de carne se mai servesc şi specialităţi din miel.

sfogliatella

Sfogliatella, specialitate din Italia

Puteţi începe cu “impepata di cozze”, care nu-s altceva decât midii sau cu chefal la cuptor, iar la final să gustaţi, dacă vă plac, delicatesele cu brânză. Ca şi în Franţa, la Napoli puteţi degusta din mai multe feluri de brânză… unele mai gustoase şi aromate (dau dimpotrivă) decât altele. După acelaşi principiu “cu cât mai vechi şi ţinute în spaţii închise cu atât mai bine”, două dintre tipurile cele mai recomandate de brânză sunt scamorza şi caciocavallo.

Dar la desert?

Ca un adevărat localnic, după masă vă recomandăm să cereţi babà, un tort cu rom, sau struffoli, cărora nici nu le dai importanţă din cauza dimensiunii, asta se întâmplă până ai gustat una. Struffoli sunt nişte biluţe mici din cocă prăjite şi lăsate-n miere. Se servesc de obicei pe un platou mare, iar pe deasupra se presară bomboane mici şi coloarate.

Nici sfogliatella nu se poate rata. Sunt produse de patiserie umplute cu tot felul de fructe sau creme. Apropo de produsele de patiserie şi pe acestea trebuie musai să le gustaţi. Sunt de toate naţiile, umplute cu brânză ricotta sau alte tipuri ori cu esenţă de portocale…

Ce bem la Napoli

Gata cu atâta dulce, trecem la băuturile tradiţionale.

Multe zone din Campania sunt acoperite cu viţă de vie, un bun exemplu e Avellino. Nu e de mirare atunci că în zonă se produc mai multe tipuri de vin, unele cunoscute şi peste graniţe, precum Greco di Tufo DOC, Taurasi DOCG sau Fiano di Avellino ori Lacryma Christi del Vesuvio şi Aglianico del Taburno. Aşadar, italienii îşi prelungesc masa cu un pahar cu vin bun, roşu sau alb, în funcţie de ceea ce servesc.

vin Napoli

Un pahar de vin la finalul mesei

La finalul mesei însă se serveşte “ammazzacaffè”, un lichior special. Ştiţi voi că în unele ţări, aristocraţii se adună în altă cameră după masă unde servesc un pahar de cognac sau de brandy? Eh, ammazzacaffè este băutura pe care o gustă italienii în loc de cognac ori brandy. La asta se adaugă o ceaşcă plină de cafea tare.

Localuri de încercat

Despre localurile în care să intraţi şi să ştiţi că nu veţi pleca nici cu stomacul, nici cu buzunarul gol, nu vă pot spune decât că e bine de evitat zonele aglomerate pline de turişti. Acolo unde se adună cei veniţi în vizită la Napoli mâncarea este de obicei foarte proastă, iar preţurile indirect proporţionale cu gustul şi calitatea.

Două dintre localurile ok sunt La Vecchia Cantina (Pizzeria La Vecchia Cantina), unde veţi descoperi cele mai bune sortimente de pizza din întregul oraş, şi La Stanza del Gusto (Restaurant La Stanza del Gusto), unde veţi descoperi mâncarea tradiţională din Napoli.

Despre mâncare şi băutură nu vă mai spun decât atât: nu uitaţi în timpul city break-ului că bucătăria de aici este una dintre cele mai bune din Italia, iar preparatele italiene sunt unele dintre cele mai renumite la nivel mondial. Concluzia e clară: city break-ul la Napoli trebuie “gustat la maxim”!

Voi ce aţi mai mâncat şi v-a plăcut în Napoli sau în Italia?

LATER EDIT:

Toate localurile au o taxă de mediu şi o alta de servire care sunt incluse în nota finală, dar nu sunt trecute şi pe meniu. Cea de mediu este de minim 1 euro şi maxim 5 de persoană, iar cea de servire între 10 şi 20% din nota de plată. Cele două taxe nu sunt considerate bacşiş, acesta din urmă fiind de aproximativ 10%. Cu alte cuvinte, nu vă bucuraţi prea tare dacă nimeriţi într-un local cu preţuri ok, pentru că la suma finală se adaugă şi aceste două taxe deloc de neglijat.

Surse foto: adactio/ Flickr.com, surlygirl/ Flickr.com şi sunshinecity/ Flickr.com.

Resurse: comune.napoli.it şi napoliunplugged.com.

Comentarii 3
  1. mie nu-mi place Napoli dar pentru mâncare m-aş întoarce oricând în zonă. italienii au un cult al mâncării acolo greu de egalat. adică sunt cot la cot cu francezii! 😀
    trebuie să mă învăţ minte să nu mai citesc poveşti despre mâncare dimineaţa. nu de alta dar treaba asta are două efecte asupra mea: ori îmi cumpăr bilete de avion ori visez la mâncare toată ziua. 🙂

  2. Mie personal Napoli mi-a lasat un gust amar in privinta serviciilor si a mancarii. Am incercat pizza margherita care nu m-a dat pe spate, fructele de mare care la fel nu m-au impresionat si prefer oricand midiile de la Dalboka, iar oamenii de acolo foarte necivilizati. Pentru orice informatie iti cer pe fata 2 euro. Pot spune ca Bucurestiul este mult mai civilizat si mai curat decat Napoli. Singurele lucruri care mi-au placut au fost peisajele de la Sorrento, Positano, Amalfi, Capri si siturile arheologice de la Pompei si Herculaneum. Aaa si de evitat barcutele de la Grotta Azzura, au fost cei mai prost aruncati 12,5 euro din viata mea. Atat este biletul si te baga in grota pentru 3-5 minute si te scoate. Nu se vede decat lumina care bate de afara in apa.

Adauga un comentariu

Napoli
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica