Mâncare şi băutura tradiţionale în Florenţa

bistecca alla fiorentina

Bistecca alla fiorentina

Sau ce mâncăm şi bem în regiunea Toscana, mai exact în Florenţa.

Cred că odată ce aţi ajuns în centrul vechi, unde sunt multe dintre atracţiile turistice din oraş, veţi vedea că toate străduţele sunt pline de cafenele şi de baruri de unde puteţi cumpăra şi ceva de ronţăit, dar şi o cafea ori un ceai bun. Cum priveliştea este frumoasă şi veţi vedea mai mereu, indiferent de sezon, mulţi turişti şi localnici pe lângă voi este foarte probabi să vreţi să vă opriţi pe aici măcar să vă odihniţi pe undeva. Sfatul nostru? Dacă bugetul de vacanţă nu este unul ridicat, mai bine încercaţi să mai savuraţi un punct de interes şi vă opriţi la un alt local, situat undeva unde preţurile nu sunt dictate de numărul de turişti din zonă. De exemplu, la trattorie meniurile sunt la preţuri fixe şi au trei feluri de mâncare, aşadar este destul de rentabil.

Până să ajungem la restaurante şi cafenele însă, mai bine vă povestesc despre mesele zilnice. Nu uitaţi însă să trageţi un ochi şi la ce am povestit despre masa în Veneţia, pentru că multe dintre informaţii sunt la fel de corecte şi la Florenţa.

Prima masă a zilei începe cu un suc natural din fucte şi cu o ceaşcă de cafea, urmate de fructe sau iaurt cu cereale şi poate şi un produs de patiserie. Prânzul sau, aşa cum îi spun italienii pranzo ori colazione se poate servi până la 14, 14:30 şi are de obicei patru feluri de mâncare: aperitiv, supă ori paste sau rizoto, carne, de cele mai multe ori fără garnitură, şi desert. Cina se va de obicei după ora 19:30, iar mai toată lumea serveşte paste.

Să nu ridicaţi din sprâncene dacă la aperitiv veşi primi pepene verde cu felii de şuncă sau prosciutto cu smochine. Sunt doar câteva dintre aperitivele tradiţionale din Florenţa şi sunt considerate la fel de normale precum pastele care sunt consumate cel puţin o dată pe zi. Apropo de paste, dacă la noi găsim o pagină de meniu plină cu tot felul de sortimente, aici oferta nu este la fel de mare, dar parcă toate sunt mai bune, unde mai pui că la ei veţi găsi peste tot paste făcute în casă, proaspete, care au o savoare specială. Şi tot legat de paste puteţi să gustaţi din strozzpreti, un fel de tocăniţă cu paste, spanac şi brânză cu sos de roşii.

Cam aşa arată un aperitiv în Florenţa

Cam aşa arată un aperitiv în Florenţa

Supele din Florenţa sunt doar cu legume: supă de roşii, de legume cu pâine sau un tip de supă de sezon cu paste. O specialitate care nu cred că se poate gusta decât în regiunea Toscana este cacciucco– tocăniţă de peşte cu vin roşu şi ardei şi roşii.

Pentru cei care nu concep o masă fără carne există şi mai multe feluri tradiţionale, cum ar fi bistecca alla fiorentina (care e o porţie imensă de friptură de vită făcută pe cărbuni) sau trippa alla fiorentina ce este o specialitate realizată cu fâşii de burtă prăjite în ulei de măsline şi condimentată cu tot felul de mirodenii.

La desert cel mai bine ar fi de încercat îngheţata (dacă temperaturile de afară vă permit) sau cantuccini şi biscottini din Prato care sunt nişte biscuţi delicioşi cu migdale şi se servesc cu un pahar de vin dulce în care aceştia se înmoaie.

Unde mâncăm?

Nu aveţi timp de petrecut într-un local? Atunci uitaţi-vă prin pieţele pe care le vizitaţi pentru că veţi găsi cu siguranţă o tarabă unde se vând paste sau pizza.
Dacă vreţi să vă odihniţi puţin şi să nu vă lăsaţi toată leafa acolo, atunci citiţi mai jos şi vedeţi care dintre localurile din Florenţa vi se potriveşte cel mai bine:

  • Trattoria

    Au preţuri mai mici, nota de plată pentru mâncare pentru o persoană nu ar trebui să depăşească 10 euro, iar pentru băutură maxim 3, 4 euro.

  • Pizzeria

    Nu cred că mai e cazul să vă spun ceva despre pizzerii, poate doar că poţi cumpăra atât o pizza întreagă, cât şi o singură felie.

  • Trippaio

    Aşa se numesc tarabele cu mâncare. Un sandwich nu ar trebui să sară de 3 euro.

Trippa alla fiorentina

Trippa alla fiorentina

  • Rosticceria

    La rotiserii vei lăsa undeva între 2 şi 4 euro pentru un meniu complet, cu un fel de carne şi crochete din cartofi.

Cartierul Mercato di San Lorenzo este unul dintre localurile pe care ar trebui să le evitaţi atunci când vă este foame, preţurile sunt mari iar calitatea lasă de dorit mult. În schimb, în Santa Croce veţi găsi mai multe localuri frecventate de localnici, cu preţuri ok şi mâncare la fel.

Ce bem la masă

Vin, bere, ceai şi biter! Bine, bine, veţi găsi şi multe sucuri de fructe care pot fi destul de bune dacă sunteţi norocoşi.

În ceea ce priveşte cafeaua nu veţi găsi decât expresso sau dacă găsiţi şi comandaţi veţi fi „daţi de gol” ca fiind turişti, pentru că italienii aleg mereu expresso.
Seara parcă ar merge o sticlă de vin. Vinul tradiţional este Chianti ce e şi cel mai celebru dintre vinurile din Italia.

Vinul tradiţional este Chianti

Vinul tradiţional este Chianti

Bine de ştiut: bacşiş

Bacşişul nu este obligatoriu, dar de obicei oamenii lasă ceva în plus, maxim 10% din nota de plată. Există şi localuri unde pe nota de plată există o taxă de servire, notată separat, iar atunci e clar că nu trebuie să vă gândiţi la bacşiş.

Dacă ar fi să ne luăm după italieni, atunci ar trebui să lăsăm maxim 10 cenţi ca şi “atenţie”, pentru că ei nu lasă mai niciodată mai mult de atât.

La final, vă las cu trei localuri pe care ar trebui să le încercaţi în Florenţa:

  • Il Vegetariano: aşa cum arată şi numele este vorba de mâncare pentru vegetarieni şi pentru cei care vor să fie convinşi că ceea ce mănâncă este bio. Meniul se schimbă zi de zi, iar de afară e frumos vă sfătuiesc să alegeţi grădina interioară.
  • Za-Za: meniul este imens, preţurile destul de ok: în jur de 12 euro pentru o masă, chelnerii veseli te aşteaptă la intrare.
  • Trattoria Le Mossacce: toate preparatele sunt după reţete tradiţionale, au chiar şi multe feluri de paste pe care le fac bucătarii zi de zi, adică pastele sunt proaspete, nu uscate ca cele pe care le găsim pe la noi prin magazine. Preţurile sunt un pic mai mari, dar nu ai cum să sari de 20 de euro pentru o masă plină.

Voi ce aţi mâncat şi băut bun prin Florenţa?
Surse foto: Jeroen Moes/ Flickr.com, mike packard/ Flickr.com, avlxyz/ Flickr.com şi isante_magazine/ Flickr.com.

Resurse: aboutflorence.com şi wikipedia.org.

Adauga un comentariu