Mâncare şi băutură tradiţională la Praga

dumplings

Celebrele dumplings

Un city break în orice oraş al lumii e clar pentru a vizita cât mai multe dintre atracţiile din respectivul oraş şi pentru a învăţa cât mai mult din tradiţiile localnicilor, dar, din când în când e clar că trebuie să mai şi mâncaţi ceva şi să vă odihniţi.

Astăzi vorbim despre ce mâncăm şi ce bem la Praga, lucruri tradiţionale, pentru că dacă vorbim strict despre ce putem găsi la Praga, atunci găsim mai la orice pas restaurante de peste tot prin lume cu tot felul de tradiţii, dar noi vrem să aflăm cu ce se deosebeşte Praga de celelalte!

Încep cu meniurile, căci e bine de ştiu de la bun început că cele mai multe restaurante au în meniul “hotova jidla” care sunt lucruri ce pot fi servite imedit şi “minutky” ce au nevoie de câteva minute pentru a fi gătite.

Dumplings servite cu…

Mâncarea tradiţională este servită de cele mai multe ori cu celebrele “dumplings”, nişte… găluşti preparate ba cu cartof, ba sunt un fel de mici pâinici sau unele sunt chiar umplute cu ceva carne. Apropo de carne, cehii servesc porc sau carne de vită în general! Pe lângă acestea avem şi “obloha”, un fel de garnitură destul de ciudată pentru noi, o putem compara cu murăturile la noi, doar că la ei murăturile sunt şi călite. Să nu vă speriaţi aşadar dacă gustaţi dintr-o varză gătită cu un fel de oţet!

Tot ce v-am povestit mai sus se mănâncă de obicei până la ora 16:00, adică se serveşte la masa de prânz. O cină tradiţională poate fi “knedlo, zelo, vepro” adică friptură de porc într-un sos cremos, cu garnitură de afine şi, desigur, celebrele “dumplings” fără de care o masă la cehi nu este completă.

Nu pot să uit nici de gulaşul lor vestit, care este primit împreună cu ceapă şi cu… ce credeţi? Da, tot “dumplings”! Încă ceva, varianta mai ciudată a gulaşului este “svickova na smetane” care este un fel de mâncare din felii de muşchi de vită cu o cremă de morcovi, frişcă şi afine! Ciudat, aşa-i?

Dacă pentru noi, românii, peştele este considerat ca fiind parte din masa de zi cu si, pentru cehi peştele este servit de obicei de Crăciun. E ca şi cum am vorbi noi de sarmale! ☺ cu toate acestea se poate găsi la orice restaurant, aşa că nu ar trebui să vă fie teamă să comandaţi pentru că de obicei îl prepară foarte ok.

Un alt preparat tradiţional este “utopence” – nişte cărnaţi conservaţi, au un gust un pic amărui şi se servesc mereu cu ceapă murată.

Desert

Desert din Praga

Ca şi desert, cele mai multe restaurante au “palacinky” clătite umplute cu fructe sau gem sau cu ciocolată ori frişcă. Nu scăpăm de dumplings nici aici, pentru că desertul poate fi format din dumplings cu prune sau cu alte fructe, iar pe deasupra se presară din plin zahăr, cremă de brânză sau sunt unse cu unt.

Mai avem şi prăjituri ce pot fi găsite şi pe la noi şi nu trebuie să uit de marlenka, o prăjitură cu multă miere care poate rămâne proaspătă şi gata de degustat până la 60 de zile! Asta doar dacă e ţinută la frigider! Ba chiar se pare că prăjitura se frăgezeşte odată cu trecerea timpului şi devine din ce în ce mai bună!

Ce bem la Praga?

Bere! Multă bere! Şi din nou ceva bere! În unele locaţii berea este mai ieftină decât un pahar de suc sau o ceaşcă de cafea.

Budweiser, Pilsner Urquell, Gambrinus, Krusovice, Radegast, Velkopopovicky kozel sau Staropramen sunt toate făcută de cehi şi mi s-a spus că toate sunt bune! Din păcate eu nu sunt mare fană bere, deci nu am cum să vă spun despre distincţii de gust sau alte detalii conexe.

Lăsând berea, băutura tradiţională a cehilor este Becherovka, un lichior dulce amărui făcut doar din fel şi fel de ierburi (măcar e eco, nu?!) servit ori ca aperitiv ori diluat cu apă tonică! Un alt lichior servit tot cu apă tonică este Fernet Stock., care are un gust amar şi o culoare foarte închisă!

Atenţie, turişti!

Ca orice oraş care a devenit unul cu mulţi turişti şi în Praga sunt anumite lucruri la care trebuie să aveţi mare grijă! De exemplu, niciun localnic nu se duce să mănânce în restaurantele din Centrul Vechi! Aceasta este o zonă turistică, aşadar şi voi ar trebui să fiţi cu băgare de seamă şi să încercaţi, pe cât posibil, să mergeţi în localurile care nu sunt situate în zone turistice!

Mai mult decât atât, o să fiţi surprinşi când veţi vedea că un restaurant care are destul de rău are preţurile foarte ridicate şi invers, unul care arată foarte bine are preţuri mici. Nu e o lege, dar aruncaţi un ochi pe meniu înainte să comandaţi ceva. Tot legat de preţuri: atunci când preţurile sunt la gramaj este posibil ca pe nota de la final să fie un cost mai ridicat, căci în farfurie veţi avea de obicei o cantitate mai mare decât cea de pe meniu.

restaurant Praga

Cam aşa arată un restaurant din Praga

Bacşişul nu este obligatoriu, în sensul că nimeni nu se va uita în niciun fel la voi dacă nu vei lăsa nimic peste cât scrie pe nota de plată. În acelaşi timp, dacă chelnerii vi s-au părut ok, atunci puteţi lăsa până în 10% din valoarea notei de plată!

Obiceiuri ciudate pentru noi, normale pentru ei

Să stai la masă cu un străin este normal în Praga. Nu cred că e vorba de socializare şi, sinceră să fiu, nici nu ştiu de unde până unde cu astta, dar dacă nu sunteţi la un restaurant de lux atunci să nu vă speriaţi dacă cineva se va opri chiar la masa voastră pentru a lua prânzul!

Ce fac domnii când intră la braţ cu o domniţă într-un restaurant? Exact! Deschid uşa, nu? Eh, la cehi asta este considerat a fi nerespectuos, mai degrabă bărbatul intră primul pentru a vedea dacă locul este destul de sigur ca să intre apoi şi doamna.

Noi închidem uşa după doamne, domnişoare şi domni” şi vă întrebăm ce aţi mai gustat voi prin Praga? Aveţi un local preferat pe acolo?

Adauga un comentariu