Mâncăm copios în stil nemţesc la Munchen

Nurnberger Bratwurst

Bucatarie nemteasca in locaurile din Munchen

Orice turist care are obiceiul de a umbla de colo colo în diverse plimbări ştie sigur că partea culinară este foarte importantă într-o vacanţă, sau pur şi simplu într-o excursie făcută pe fugă. Şi nouă ni se pare perfect normal ca atunci când drumurile făcute te-au obosit, să ”tragi pe dreapte” un pic pentru a face o ”realimentare” gastronomică. În Munchen nu duci lipsă nici de atracţii turistice, nici de locuri în care poţi mânca bine de tot în purul stil nemţesc. La ce mă refer când spun ”stil nemţesc”? Foarte simplu. Ei bine germanii şi-au făcut un obicei ca la fiecare masă să mănânce bine şi bogat în cărnuri sau amestecuri de cărnuri.

Aperitivele din aproape orice local al Munchenului sunt compuse în special din carne de porc sau vită, împreună cu sosuri picante de hrean, sau condimente bune, ori frunze de dafin şi boabe de ienupăr sau piper. Nici micul dejun nu este neglijat, din moment ce este cea mai importantă masă a zilei, iar nemţii ştiu să îţi pună în farfurie cam tot ceea ce ştiu ei să gătească mai bine.

Există mai multe tipuri de localuri: Gaststatte, Brauhaus-urile ori Konditorei. Gaststatte şi Brauhaus-urile sunt de fapt un soi de berării, unde poţi intra pentru a te revitaliza cu o băutură. Dar staţi! Să nu vă gândiţi că berea umple de fapt meniul. Nu e chiar aşa. Lângă o bere rece poţi servi meniuri complete copioase şi delicioase. Cât despre Konditorei, acestea sunt cafenele sau patiserii, unde se servesc prăjituri, îngheţată, cafea, vin, ceaiuri sau sucuri de fructe, şi bineînţeles produse de patiserie. Cele mai multe dintre acestea vă pot servi şi gustări ori salate.

Hofbraukeller din Munchen

Mananci bine in localurile din Munchen

Ne-am tot gândit ce localuri să vă recomandăm şi ce locaţii să vă dăm ca sugestie pentru ca voi să ieşiti cu zâmbetul pe buze din restaurante. Unul dintre cele mai renumite restaurante, de bun gust, din landul german cu capitala în Munchen este Hofbraukeller din Munchen. În acest local puteţi începe cu ceva puţin mai light, cum ar fi supa de carne de vită cu găluşte, slănină şi arpagic. După care puteţi continua cu o porţie de carne fiartă din Tender, vită bavareză cu spanac, sos de hrean şi cartofiori fierţi.

Dacă sunteţi ceva mai atenţi la siluetă, vă puteţi răsfăţa cu o salată Caesar cu un sortiment deosebit de cireşe roşii, piept de pui prăjit şi parmezan proaspăt ras pe deasupra.

Un alt restaurant vestit este Bratwurst Glockl din Munchen. La Bratwurst tot preparatele din carne de porc domină meniul, pentru că aşa le stă în fire germanilor să gătească, iar o călătorie pe landul bavarez nu se poate să nu vă încânte din punct de vedere culinar, mai ales că totul este gătit după reţete date din generaţie în generaţie. Ce ziceţi de un viţel de lapte Escalop servit cu salată asortată? Noi credem că este un deliciu culinar să poţi degusta aşa ceva, mai ales că nimic, şi vă rugăm să ne credeţi pe cuvânt, nu iese din tiparul nemţesc. Ca şi desert, bucătarii de la Braturst Glockl vă pot uimi cu un “banal” preparat cum ar fi clătitele. De ce spun că v-ar putea uimi? Pentru că aceste clătite vor fi caramelizate cu măr sălbatic, iar gustul va fi nemaiîntâlnit.

Nici plăcintele germane nu sunt de neglijat. Tot aici găsiţi plăcintă cu mere sau brânză, iar pe deasupra vanilie pregătită în casă.

Dacă sunteţi mai gurmanzi de fel, vă mai putem recomanda un alt restaurant bun de tot. Este chiar în centrul oraşului şi se numeşte Brauhaus. Aici este musai să îţi comanzi o porţie de cârnăciori albi afumaţi, păstraţi în pivniţa proprie a localului. Nici cârnaţii Vienna nu sună rău nu? Lângă ei te alegi şi cu o garnitură de cartofi. Din nou, dacă preferi salatele, la Brauhaus îţi vei încânta papilele gustative cu o salată de mezeluri, făcută după arta Munchen ”Radl Gschnitten”, cu inele de ceapă şi brânză. La alimentele fără carne, de aici veţi vedea ce înseamnă să găteţi nemţeşte. Puteţi alege între prăjiturile de casă de cartofi cu sos de mere sau varză acră, cartofi prăjiţi cu ceapă, ou şi salată mixtă sau Camembert la cuptor pe pâine prăjită cu pătrunjel prăjit şi afine.

Vinaria Neuner

Vin bun pe plaiuri bavareze

Cred că ar fi timpul să vă spun şi despre ce putem să bem prin Munchen. Vă puteţi îndrepta către una dintre cele mai renumite vinării din oraş. Mă refer la Vinăria Neuner. Localul are şi o tradiţie frumoasă în spate. De aproape 400 de ani sunt cramă mare care a avut privilegiul să îl servească pe Ducele William Hofkeller. De la 1612 la 1806 cladirea în care se află acum Vinăria Neuner a aparţinut la seminarului gregorian şi a fost un centru de instruire pentru preoţii tineri din manastiri, şi ulterior casă de oaspeţi pe timpul lui Kaufingerstrasse.. In 1852 familia care deţine acum imobilul Neuner a cumparat clădirea, operaţională din 1822.

Weinhaus Neuner a supravieţuit războiului şi a fost neatinsă, toate celebrităţile contemporane trecând pragul vinăriei de la începuturile sale. Pentru a numi doar câteva bine-cunoscute personalităţi din Munchen, care s-au bucurat de vinul de aici îi amintim pe: Lenbach Defregger, Harburg, Richard Wagner şi Siegfried, Karl Valentin, Liesl Karlstadt, Hans Moser şi multe altele.

Cam atât despre localurile din Munchen, dar mâine vă vom aduce detalii despre tot felul de alte distracţii de încercat în timpul city break-ului din Munchen!

Vouă ce mâncare v-a fost pe plan în Munchen?

Surse foto: wikipedia.org, Phillie Casablanca/ Flickr.com şi 24oranges.nl/ Flickr.com

Resurse principale: munchen.de şi tripadvisor.com

Adauga un comentariu