Locuri speciale de vizitat în Salonic

Privelişte din Salonic

Aţi fost vreodată într-o vacanţă şi, chiar dacă aţi vizitat toate atracţiile turistice importante, v-aţi întors acasă cu senzaţia că nu aţi descoperit chiar “inima” oraşului?

Pentru a nu trece printr-o situaţie ca cea de mai sus, noi ne-am decis ca, pe lângă lista cu cele mai importante obiective turistice din Salonic pe care aţi putut să o citiţi ieri, să vă povestim astăzi despre acele locuri inedite pe care nu trebuie să le rataţi.

Sunt locuri pe care de cele mai multe ori le aflaţi de la localnici sau de la cei care au fost de multe ori în Salonic şi au învăţat oraşul atât de bine încât pot acum să-şi dea seama care este fiecare colţ ce trebuie văzut.

 1. Sculptura “Umbrellas”

  Sculptura o puteţi găsi chiar pe malul mării şi are o înâlţime de 13 metri. Opera de arta este realizată Georgios Zoggolopoulos, care a vrut să facă ceva care să exprime vitalitatea oraşului.

  Atât localnici, cât şi turiştii sunt cu adevărat fascinaţi de monument. Şi cum să nu fie, când, în funcţie de vreme şi de razele soarelui, umbra care se lasă lângă sculptură este cu totul alta?

  Poze, poze, poze! Cam asta “spune” sculptura dacă vă veţi apropia de ea, mai ales că veţi avea parte de toate umbrele din lume, mai mici, mai mari, care se întind pe o suprafaţă mai mare sau, dimpotrivă, ce abia se văd pe sol.

  Vă explic imediat cum ajungeţi la umbrelele de pe plajă, dar doar dacă promiteţi că ne trimiteţi o poză când vă întoarceţi.

 2. Casa Workers Community

  Casa Wokers Community aduce aminte grecilor de o perioadă mai grea din trecutul lor, dar asta nu înseamnă că noi nu vom merge veseli acolo.

  Aici, un student de doar 23 de ani, Sotiris Petroulas, a fost omorât în anul 1965, adică în timpul vestitelor evenimente politice din Grecia. Sotiris Petroulas era prieten cu Mikis Theodorakis, duşmanul la acea vreme al lui Manos Hadjidakis. Ultimii doi sunt vestiţi cântăreţi greci ce ascundeau în spatele melodiilor lor adevărul despre luptele politice din acea perioadă.

  Lăsând informaţii istorice la o parte, casa reprezintă acel loc unde grecii îşi aduc aminte de istoria lor şi acel loc unde noi, românii aflaţi în vacanţa la Salonic, vom întreba în stânga şi în dreapta despre ce s-a întâmplat acolo. Asta dacă, bineînţeles, vom şi găsi pe cineva care să ne povestească în engleză şi nu în greacă, şi dacă vouă vă place istoria.

  Vă las cu informaţii despre locaţie.

 3. Turnul Trigonio din Salonic

 4. Turnul Trigonio

  Turnul Trigonio este numit şi “fratele mai mic al Turnului Alb”, pentru că nu mulţi turişti ştiu de existenţa lui, pe când toată lumea care ajunge în Salonic vizitează Turnul Alb.

  Turnul este situat chiar pe dealul din Salonic, iar de acolo grecii s-au apărat împotriva otomanilor, atunci când cei din urmă au venit să cucerească ţinutul.

  De ce aţi urca până în turn? Simplu, prijeliştea este fantastică! Şi nu este frumos să mergem să vedem “unul dintre fraţi”, iar pe celălalt să-l lăsăm “nevizitat”, aşa’i? Barem să vedem “întreaga familie ”

 5. Cartierul Ladadika

  Cartierul Ladadika este singura parte a oraşului care a “supravieţuit” incendiului din anul 1917. Înainte era cunoscut de localnici pentru depozitatea uleiului de măsline, acum este un minunat punct de atracţie unde tradiţiile şi localurile noi se îmbină de minune.

  La greci nu există cartiere rău famate sau cel puţin nu ca la noi, există doar cartiere noi şi vechi. Cred că v-aţi prins deja din ce categorie face parte Ladadika. Ar fi interesant să găsim cel mai bătrân negustor din zonă şi să vedem ce părere are despre români, dacă-l găsiţi voi înainte, vă rugăm să ne daţi de veste.

 6. Vechea gară

  “Hai vino iar în gara noastră mică…” mică, mică, dar gara de care vă povestesc eu este atât de mică încât grecii au reuşit să o mute cu totul! La propriu! Au construit o nouă poartă către oraş ce trebuia să fie fix pe locul gării, aşadar s-au gândit ei bine şi au mutat gara… asta ca să nu piardă frumuseţe de monument.

  Revenind, “Hai vino iar în gara noastră mică…”, “Unde să vin exact?” Află de la noi.

 7. Printre speciile de animale de la Zoo sunt şi unele pe cale de dispariţie

  1. Grădina Zoologică

   Localnicii se mândresc cu ea, iar copiii o adoră! Grădina Zoologică nu este nici pe departe una care să semene cu ce avem noi! La ei animalele chiar sunt vesele, mai ales că trăiesc în semi-libertate multe dintre ele.

   Sfat – dacă vă duceţi la ZOO (şi nu aveţi de ce să nu o faceţi, este un fel de drumeţie, pentru că în grădină ai impresia că eşti într-un parc natural sau într-o pădure, unde mai pui că intrarea este gratis) tre să aveţi încălţări comode. Mult de mers şi mai mult de urcat!

   Cum ajungi la animalele vesele?

  2. Stadionul Kaftanzoglio

   Deşi eu nu sunt mare fană a sportului, mă gândesc că poate voi sunteţi, aşadar seria cu cele mai faine atracţii inedite din Salonic se termină cu… gigantul stadion Kaftanzoglio. Şi când spun “gigantul” mă refer la peste 28.000 de locuri! Eh, ce mai ziceţi acum că v-am spus şi capacitatea?

   Pentru a nu da ocolul stadionului de mai multe ori până să găsiţi intrarea, avem şi hartă exactă cu străzile care vă duc la intrare.Nu de alta, dar dacă veţi ocoli o dată stadionul este posibil să renunţaţi la celelalte vizite din ziua cu pricina

  Mâine vă vom spune exact ce mâncăm şi ce bem bun în Salonic şi unde sunt preţurile şi servirea cele mai ok, aşadar vă aşteptăm mâine la un nou “episod” din city break-ul nostrul virtual în Grecia, de data aceasta unul cu… savoare!

  Până atunci însă, suntem curioşi: voi aţi fost într-unul din locurile de mai sus? V-a plăcut sau nu? Dacă nu aţi fost care este cel care vă încântă cel mai mult?

  Sursă foto: Zweifüssler/ Flickr.com şi bysinphoto/ Flickr.com.

  Resurse: greecetravel.com, thebestfromgreece.com, superbgreece.com

Comentarii 1
Adauga un comentariu