La pas în Oraşul Luminilor

Aşa se vede Parisul din Turnul Eiffel seara

Vă spuneam zilele trecute că mi-a fost teamă să scriu despre Paris. Şi tot atunci vă spuneam că nu lipsa recomandărilor ar fi fost problema, dimpotrivă, eu cred că tot oraşul este o bijuterie (şlefuită prin unele părţi, neşlefuită prin altele, dar tot bijuterie rămâne), ci din cauza faptului că toată lumea crede că ştie Parisul. De fapt, nu e necesar să spui decât “Franţa” şi deja auzi de la cineva “Cum? Aaa, e vorba de Turnul Eiffel, aşa’i?” Nu poţi spune nici “Nu”, dar nici “Da”, pentru că Eiffel este cu adevărat cel mai important punct de interes din toată Franţa şi atrage ca un magnet toţi turiştii, dar de cealaltă parte nu este singura atracţie a francezilor!!! Şi să nu vă aud că-mi mai listaţi pe lângă Turnul Eiffel, Luvru, Arcul de Triumf şi Bulevardul Champs-Elysees. Ştiţi de Muzeul lui Edith Piaf ori despre Muzeul Artelor de Carnaval? Dar despre Pasajul Caire? 🙂

Ca să puteţi cânta la finalul city break-ului “no je ne regrette rien”, luaţi aminte de mai jos, pentru că astăzi vorbim despre atracţiile inedite ale Parisului. Altfel vă treziţi ca cei care citesc abia acum textul acesta şi se miră cum de Parisul are atâtea de oferit şi ei habar n-au avut de existenţa atracţiilor. Lista nu e una lungă, doar plecaţi într-un city break nu vă mutaţi pentru o lună în Paris, însă e una destul de bogată cât să vă alegeţi ce vi se pare mai interesant.

 1. Passage du Caire

  Primul obiectiv turistic care nu se află pe lista tuturor turiştilor este Pasajul Caire sau, aşa cum spun francezii, Passage du Caire ce a fost ridicat de Napoleon care îşi dorea ceva care să-i aducă aminte de Egipt.

  Aici a fost pe vremuri locul numit Curtea Miracolelor, adică locul unde toţi cei care cerşeau pe timp de zi, spunând că au probleme de sănătate, primeau o licoare magică şi îşi reveneau la normal. Cu alte cuvinte, aici era locul de întâlnire al tuturor şarlatanilor din Paris. Avem parte şi de o legendă, pentru că localnicii spun că un poliţist s-a săturat să vadă cum se adunau aici oameni fel de fel aşadar într-o zi s-a decis să ia la puricat toată zona. Au mai rămas în urma acţiunilor poliţiştilor doar câţiva cerşetori, care au fost ameninţaţi că vor fi condamnaţi la moarte dacă nu pleacă şi ei. La auzul ameninţării unul dintre cerşetori ar fi spus “Ce veste bună!” în franceză “’Bonne nouvelle!” şi de aici şi numele zonei respective.

 2. Muzeul Artelor de Carnaval

  Un muzeu care să arate tuturor cum se distrează un popor nu este făcut de nişte oameni grăbiţi, stresaţi şi arongaţi, aşa cum sunt deseori definiţi parizienii, nu?

  Muzeul este plin de obiecte care de care mai colorate şi mai ciudate. V-aţi fi imaginat vreodată că există un muzeu cu exponate precum mai multe carusele vechi de mai bine de 100 de ani? Sau leagăne ori biciclete? Eu una nu până să aflu de Muzeul Artelor de Carnaval.

 3. Muzeul Vampirilor

 4. Muzeul Vampirilor

  Vampiri nu sunt doar la noi la Bran, ci şi în Franţa la Muzeul Vampirilor. Muzeul este deschis de către Jacques Sergent care a studiat tot ce se putea legat de vampiri şi apoi s-a decis să deschidă acest muzeu pentru a arăta şi celorlalţi ce a descoperit. Sună a început de film de groază nu-i aşa?

  Pentru că tot a venit vorba de filme, aici veţi găsi şi sute de filme, cărţi şi alte cercetări.

 5. Muzeul Edith Piaf

  Încă un muzeu şi gata, promit! Nu am cum să nu vă spun măcar câteva rânduri despre muzeul faimoasei artiste! Să nu vă imaginaţi că este vorba de un palat sau mai ştiu eu ce vilă imensă transformată în muzeu, e doar un apartament, însă încărcatura emoţională a locaţiei nu se compară cu nicio altă senzaţie din niciun alt muzeu, mai ales dacă sunteţi fani Edith Piaf.

  Totul, de la pereţi la fotografii, este personalizat de către artistă şi aici veţi găsi multe lucruri care au aparţinut chiar lui Edith: vederi, cărţi, scrisori de dragoste, versuri şi multe altele.

 6. Podul Alexandru III

  Ştiu că nu are nicio legătură, dar mie podul îmi aduce aminte de Veneţia (probabil pentru că acolo sunt foarte multe poduri, unul mai fain decât altul).

  Podul Alexandru III este cel mai faimos din Paris, nici nu are cum să îi ia altul locul, la capătul lui sunt statui poleite cu aur şi fiecare obiect de decor al podului este făcut de un alt artist. Un fel de mozaic al artiştilor, mozaic cu felinare, îngeri sau nimfe de la un capăt la altul. Cu alte cuvinte, un loc special de petrecut o seară romantică.

 7. Casa lui Victor Hugo

  Casa lui Victor Hugo sau Maison de Victor Hugo este locul unde scriitorul a locuit între 1832 şi 1848. Nu ştiu cât de importantă este pentru voi perioada în care Hugo a locuit acolo, dar sunt convinsă că dacă veţi afla că în această clădire veţi găsi de la manuscrise, la desene, picturi ori sculpturi sau postere, toate ale scriitorului, o să conteze atunci când vă faceţi lista cu locuri de vizitat la Paris.

 8. Micul Palat

  Din itinerariu nu se cade să lipsească un loc unde veţi găsi opere de artă ale celor mai faimoşi artişti francezi din toate timpurile. Pentru că astăzi vorbim despre locuri de care nu au aflat toţi turiştii, eu propun să ajungeţi la Micul Palat pentru picturi, obiecte de artă din perioada renascentistă, desene ori Colecţia Tuck cu piese de mobilier din secolul XVIII.

  Grădina Palatului Royal

 9. Grădina Palatului Royal

  Tot despre un palat este vorba, dar de data aceasta despre Palatul Royal, care are un parc superb deschis publicului în orice perioadă a zilei.

  De ce vă spun despre acest parc? Pentru că la finalul unei zile în pare aţi “bântuit” în Paris se simte nevoia de o pauză lungă şi dacă tot aveţi unde să vă trageţi sufletul, de ce nu aţi face acest lucru într-un loc unde o să fiţi înconjuraţi de francezi? Măcar că veţi simţi cu adevărat ce înseamnă să fii localnic, nu?

 10. Fournitures Generales Pour Le Piano

  Încă un loc musai de văzut în Paris este Fournitures Generales Pour Le Piano, aşa cum se numeşte atelierul deţinut de Marc Manceaux ce are o vechime de aproape 35 de ani şi arată precum casa unui colecţionar de piese de pian. Nu este însă un muzeu aici şi nici măcar un cimitir al pieselor din minunatul instrument. De fapt, ar fi cel mai okei dacă aţi vedea cam cum arată o zi normală din viaţa lui Marc Manceaux.

  Într-un magazinaş destul de îngust pe o stradă oarecare din Paris Marc Manceaux repară şi înlocuieşte piane, iar atunci când componentele de schimb nu există Manceau le fabrică el însuşi. Meşterul priceput în această meserie nu a fost dintotdeauna proprietarul magazinaşului, el lucrând 13 ani aici până să poată cumpăra de la fostul proprietar Fournitures Generales Pour Le Piano. Marc Manceaux recunoaşte că-i place prea mult meseria sa şi tocmai din acest motiv nu a lăsat deoparte plăcerea de a repara piane. Îngrijorător pentru Manceaux este însă că acesta deja şi-a făcut calculul, iar deoarece în fiecare an are din ce în ce mai puţini clienţi. La această rată de oameni care îi intră în magazin proprietarul Fournitures Generales Pour Le Piano din Paris spune că ar mai avea cam 8 sau 10 ani în care ar mai putea ţine magazinul deschis. Cu toate acestea, francezul speră să vină din urma sa o nouă generaţie care să fie interesaţi de un hobby, o pasiune şi o meserie atât de frumoasă.

După odihnă urmează o masă tradiţională şi dacă unii iau masa în Turnul Eiffel, noi propunem mai bine o cină romantică însă la alte restaurante “la sol” dar despre asta mâine, când vom veni şi cu o listă interesantă de localuri mai ieftine sau mai scumpe din Paris.

Voi aţi vizitat atracţiile de mai sus? Dacă da, pe care? Dacă nu, care vă atrage mai mult şi mai mult?

Surse foto: mK B/ Flickr.comcoolstuffinparis.com şi besopha/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com, franceguide.com şi parisdigest.com.

Adauga un comentariu
Paris
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica