Istanbul, obiective turistice de neratat

Parcul Miniaturk

Aţi ajuns, v-aţi cazat, v-aţi odihnit un pic, că aşa e bine după un drum lung şi apoi ce faceţi? Vă luaţi un băgăjel mic cu actele, banii şi cel mai important cu aparatul de fotografiat şi porniţi la drum prin Istanbul. 🙂

V-aţi prins, nu? Astăzi luăm la puricat care sunt cele mai importante atracţii turistice din Istanbul. Vorbim despre acele locuri pe care trebuie să le fotografiaţi, să le vizitaţi pas cu pas şi cu multă răbdare şi apoi să ne trimiteţi şi nouă pozele sau să ne “tăg-uiţi” pe Facebook ca să vedem şi noi pe unde aţi umblat şi câte atracţii aţi bifat din cele pe care vi le recomandăm noi. Nu uitaţi să citiţi despre transportul în Istanbul, orele de vârf unde traficul este mai ceva ca în Bucureşti şi despre capcanele în care pot să pice foarte uşor turiştii (link catre textul de luni). Mă refer mai ales la taxiuri şi la şoferii care nu sunt tocmai corecţi. Pentru a evita situaţii neplăcute, mai bine alegeţi transportul în comun, e cel mai sigur! Vom încerca să oferim la cele mai multe obiective şi numele staţiilor unde ar trebui să coborâţi pentru a fi cât mai aproape de locurile de interes pentru voi.

Vorba lungă… aşa că mai bine începem, nu? A, încă ceva: nu vă supăraţi dacă vă spun despre multe lăcaşe de cult, dar sunt atât de multe şi atât de frumoase, încât este mare păcat să le rataţi. 😀

 1. Hagia Sofia

  Hagia Sofia trebuie să fie la cap de listă, pentru că este considerată a fi una dintre cele mai grandioase clădiri din lume. Unde mai pui că ea a fost cucerită de otomani la căderea Constantinopolului, deci e şi una dintre cele mai mari tragedii, spun creştinii din Grecia.

  Domul ce acoperă clădirea are un diametru de nu mai puţin de 31 de metri şi o înălţime de 56 de metri! Asta ca să vă daţi seama de ce am zis mai sus că este una dintre cele mai grandioase clădiri din întreaga lume, fiind un bun exemplu pentru toată arhitectura bizantină.

 2. Palatul Topkapi

  Nu ştiu exact cum să-i spun să sune mai bine, dar Palatul Topkapi este un… “concentrat de istorie”, serios! Nu pot să spun nici că iubesc istoria în orice formă, dar când ştiu că toţi sultanii otomani până la regatul lui Abdulmecid au stat acolo, trebuie să recunosc că este mai mult decât impresionant! Şi dac mai pun la socoteală şi dimensiunile palatului (700.000 de metri pătraţi + zidul de 1.400 de metri lungime) deja cuvântul “impresionant” pare un pic cam puţin pentru a descrie construcţia.

  Când planificaţi să vedeţi Palatul Topkapi ar cam trebui să vă gândiţi că veţi rămâne ceva timp acolo, pentru că în interior aveţi de văzut cele patru curţi, poarta salutului sau poarta din mijloc, bucătăriile care sunt extraordinare, sala Divan turnul de justiţie, sala cu armuri, camera tronului, multe costume, comoara castelului, colecţia de picturi în miniatură, haremul (cu 300 de camere şi 9 băi turceşti, 2 moschei, un spital şi o spălătorie) şi multe altele, dar le-am listat doar pe cele mai importante, cele care sunt de neratat!

 3. Strâmtoarea Bosfor

  Nu e nici muzeu, nici casă memorială şi nici biserică, dar e musai de văzut în Istanbul. Am auzit de ea la istorie, la geografie, de fapt, am auzit de ea la toate materiile de la şcoală.

  Ştiu că nu mai este cazul să vă spun, dar strâmtoarea Bosfor face legătura între Marea Neagră şi Marea Marmară şi împreună cu strâmtoarea Dardanele desparte Asia de Europa.

  Când ajungeţi aici trebuie să aveţi bateriile încărcate la camere de fotografiat, pentru că este unul dintre cele mai frumoase peisaje din întreaga Turcie. Malurile au 200 de metri înălţime şi ruinele, grădinile şi palatele din zonă sunt de vis.

 4. Parcul Miniaturk

  Parcul Miniaturk este un parc de miniaturi şi a fos construit relativ recent, fiind terminat în 2002. Este cel mai mare parc de miniaturi din lume, având 60.000 de metri pătraţi.

  De ce este în lista cu locuri de neratat? Pentru că are o mulţime de clădiri din Istanbul şi nu numai în miniatură, deci e practic un loc unde puteţi să vedeţi o groază de alte obiective turistice, numai că ceva mai mici, ele fiind construite la o scară de 1 la 25. Parcul are trei zone mari: Anatolia, Istanbul şi teritorii otomane din afara graniţelor Turciei.

  Ce mi s-a părut extrem de interesant este faptul că tot parcul are mai bine de 3.000 de ani de istorie dacă ar fi să-i punem cap la cap, din timpul Imperiului Otoman şi până astăzi.

 5. Marele bazar

 6. Marele Bazar

  Nu mai ştiu de câte ori am spus până acum “una sau unul dintre cele mai mari din lume”, dar mai spun asta încă o dată pentru că Marele Bazar este una dintre cele mai mari pieţe acoperite din lume.

  Nu pot să nu aduc aminte de ea atunci când vorbim despre locuri importante de văzut la Istanbul! Şi chiar dacă la prima vedere poate spuneţi “E o simplă piaţă, nu o atracţie turistică”, vă spun că are 60 de străzi, 5.000 de magazine şi zilnic vin aici aproape 400.000 de oameni. V-aţi schimbat părerea?!

  Ce găsiţi aici? Păi, de toate pentru toţi! De la obiecte tradiţionale, la lucruri moderne! Aveţi grijă mare doar să nu vă pierdeţi, poate ar fi bine să aveţi cu voi o hartă a pieţei.

 7. Podul Galata

  Podul Galata sau Galata Köprüsü aşa cum îi spun turcii este un loc de mers din nou cu aparatul foto încărcat. Are aproape 500 de metri lungime şi este destul de îngust – doar puţin pste 40 de metri, dar interesant este că e practic o punte între centrul istoric al Istanbulului şi Eminonu, cartierul cu cele mai importante instituţii religioase.

  De asemenea, este un bun loc în care să ajungeţi atunci când aţi obosit de la atâtea locuri de vizitat, pentru că sub pod sunt ascunse multe tersase, băruleţe şi restaurante unde se pot savura atât bunătăţile turceşti, cât şi băuturile lor tradiţionale, dar despre acestea vorm vorbi zilele viitoare.

 8. Turnul Galata

  Mai sus un pic v-am pus despre Podul Galata, acum este rândul Turnului Galata care a fost ridicat în urmă cu sute de ani, mai precis în anul 1348. Dacă atunci era un turn de observaţie, în timp a devenit o închisoare şi a apoi un hambar naval.

  Acum este un super obiectiv turistic de văzut, mai ales că de sus, de la balcon, puteţi să vă bucuraţi de o panorama extraordinară a oraşului.

  Încă ceva super interesant: mie una îmi plac legendele şi atunci când găsesc una nu mă pot abţine să nu o povestesc oricui. Ei bine, în turn, cum veţi coborî din lift (pentru că până la etajul 7 se urcă cu ajutorul unui lift) există scrisă o legendă potrivit căreia un aviator, Hezarfen Ahmet Çelebi, a zburat chiar în anul în care construcţia a fost finalizată cu aripi făcute chiar de el din turn, iar Sultanul Murad al IV-lea a aflat de acest lucru şi l-a exilat pe aviator.

 9. Palatul Dolmabahce

  Fix la intrare veţi da de grădini superbe, apoi de fântâni ca în poveşti şi de statui impunătoare care lasă loc Turnului Ceasului. E clar că toate construcţiile din Istanbul au un singur lucru în comun: sunt toate impunătoare şi nu găsiţi nimic pe care să nu îl puteţi cataloga ca fiind grandios! Numai dacă luăm în considerare faptul că în interiorul palatului există un candelabru de cristal ce cântăreşte nu mai mult nu mai puţin de patru tone şi sunt 46 de încăperi ornate cu aur şi deja am spus mai tot ce se putea despre ce înseamnă pentru turci o clădire impresionantă!

  Palatul Dolmabahce este unul dintre cele mai importante palate pentru turci, pentru că Mustafa Kemal Ataturk a locuit o perioadă foarte lungă de timp aici şi tot aici a decedat în 1938.

 10. Moscheea Albastră

 11. Moscheea Albastră

  Moscheea Albastră este cea mai mare moschee din Istanbul, fiind de asemenea şi singura din Turcia cu şase turnuleţe. Localnicii spun că sultanul Ahmet (cel care a făcut moscheea) i-a spus arhitectului să construiască turnuleţele din aur, dar în turcă cuvâtnul “aur – altin” se aseamănă cu “şase – alti” şi arhitectul a încurcat iţele. Cert este că după finalizarea construcţiei, oficialii de la Moscheea Haram de la Mecca nu au fost de acord să mai existe încă o moschee cu şase turnuri şi aşa Moscheea Haram s-a ales cu şapte “minarete”.

  Dacă tot veţi ajunge pe acolo, ar trebui să vă uitaţi şi prin apropierea clădirii, pentru că există o baie turcească, o bucătărie unde veneau pe vremuri săracii să primească mâncare, mai multe magazine şi chiar o şcoală.

  În cazul în care vă veţi duce să o vizitaţi pe timp de vară, încercaţi să o faceţi când soarele e sus pe cer, pentru că spectacolul de lumini din interior este fantastic – sunt 260 de ferestre din sticlă.

 12. Hipodromul sau Parcul At Meydanı

  A fost ridicat de către Septimiu Sever, dar cel care a transformat arena în centrul oraşului a fost Constantin.

  La Hipodrom sunt trei mari monumente de văzut: Obeliscul Faraonului Thutmose, Coloana Şerpuită şi Coloana lui Constantin al VII-lea.

  Este situat chiar lângă Moscheea Albastră, din cauză căreia şi-a şi pierdut din popularitate – atunci când au început construcţiile la moschee, investiţiile în hipodrom au scăzut dramatic. Acum Hipodromul este cunoscut ca fiind Parcul At Meydanı şi e cu siguranţă unul dintre acele locuri pe acre dacă nu le evdeţi este ca şi cum aţi pierdut din importanţa Istanbulului.

 13. Biserica Cisterna sau Yerebatan Sarayi

  Biserica Cisterna sau Yerebatan Sarayi a fost ridicată de către Iustinian I şi se numeşte aşa pentru că pe locul cisternei a fost descoperită o biserică, construită se pare în secolul al III-lea.

  De ce vă spun că ar trebui să o vizitaţi? Pentru că nu pot să cred că vreţi să rataţi să coborâţi cele 52 de trepte de piatră ca apoi să vedeţi coloanele înalte de 9 metri sau cărămizile din zidul cisternei, cărămizi groase de aproape 5 metri. La final, cu urcatul va fi mai greu, dar sunt convinsă că vă veţi descurca. 🙂

  Atunci când autorităţile au decis ca cisterna să poată să fie vizitată, au fost nevoite să scoată nu mai puţin de 50.000 de tone de nămol.

Hagia Sofia

Ar mai fi extrem de multe de spus despre frumosul Istanbul (citiți despre lăcașele de cult din oraș), dar le păstrăm pentru zilele viitoare când vă vom mai povesti despre toate legendele şi locurile importante ce merită vizitate, măcar pentru câteva minute.

Mâine vă aşteptăm cu informaţii despre acele locuri pe care nu mulţi dintre turişti le parcurg atunci când ajung în Turcia. Fie că nu ştiu de ele, fie că au impresia că nu sunt destul de importante pentru a merita să le treacă pragul, turiştii pierd din adevărata frumuseţe a oraşului. Voi nu trebuie să vă faceţi griji pentru că v-am “făcut noi programul strict”.

Revenind însă la cele mai importante atracţii turistice: pe care dintre cele de mai sus le-aţi vizitat şi pe care aţi vrea să le vizitaţi într-un city break la Istanbul?

Surse foto: Miniaturk.com, bhenak/ Flickr.com, Istanbul/ Wikipedia.org şi David Spender/ Flickr.com.

Resurse: greatistanbul.com, letsgoistanbul.com şi tripadvisor.com.

Ar mai fi extrem de multe de spus despre frumosul Istanbul (citiți despre lăcașele de cult din oraș), dar le păstrăm pentru zilele viitoare când vă vom mai povesti despre toate legendele şi locurile importante ce merită vizitate, măcar pentru câteva minute.

Comentarii 2
 1. Pingback: Oferte City Break Istanbul

 2. Pingback: Turcia - Page 21

Adauga un comentariu